Pleidooi voor de parisiennelepel

Jarenlang mik je ongestraft scharen, openers, spatels en ander gerei in je keukenla. Tot hij op een dag muurvast zit. Klem. Omdat een vergeten werktuig achterin de boel stagneert. Je weet niet eens meer dat je het bezit. Sterker, je weet niet eens meer hoe het heet. Een hernieuwde kennismaking met het meloen-bolletjesding, ofwel de parisiennelepel.

gerelateerd
Geen deksel voor je pan? Deze oplossing werkt altijd
8 dingen die je nooit in de vaatwasser moet stoppen
Dit is dé truc om je vuilnisbak minder te laten stinken
7 smerige dingen die foodfotografen doen om een foto mooi te maken

Hij ziet er vrij onschuldig uit, deze mini-ijsschep met een gaatje erin. Maar onderschat dit lieve kleine ronde lepeltje niet. Er huist een ongeloofl ijke snijkracht in, waarmee je moeiteloos perfecte bolletjes trekt uit stevig vruchtvlees. En niet alleen uit een meloen. Ook voor appels, peren, watermeloen, ananas, mango, avocado, komkommer, courgette, aardappelen (pomme parisienne!) en kaas deinst dit gereedschap niet terug. De bolletjesballetjes kunnen verschillen in diameter, 10 of 18 mm. En het is bloedsimpel: een lichte druk op de parisiennelepel, dan een nonchalante draai vanuit de pols et voilá, je bent niet meer te stoppen.
 
BOLLETJESTIPS
> Trek balletjes uit avocado, appel en komijnekaas en meng dat met een paar mooie plakjes rode ui en verse kruiden. Besprenkel met wat limoenvinaigrette en klaar is je indrukwekkende salade.
> Lekker doordrenkte meloenbolletjes krijg je door ze te weken in likeur, bijv kersen- of kiwilikeur.
> Bedek een bodem van zandtaartdeeg met appel- en perenbolletjes. Besprenkel met honing en boter en zet in een oven van 180ºC tot de taart mooi goudgeel kleurt. 
> Bewaar zelfgemaakte pommes parisiennes in koud water tot je ze gaat gebruiken.
 
RECEPT PEER EN APPELBOLLETJES IN ZOETE WIJN
zoet voor 4 personen, 35 min (+ 3 uur afkoelen)
2 zure appels, geschild 2 peren, geschild
500 ml zoete witte wijn
1 el honing 1 /2 cm verse gember, geschild en geraspt
3 witte peperkorrels
3 zwarte peperkorrels
4 takjes citroentijm
 
BEREIDING
Haal mooie bolletjes uit het fruit met het keukenweesje. Gooi de klokhuizen weg, maar bewaar de pulp. Breng de wijn met de honing, gember en peperkorrels aan de kook. Voeg de fruitballetjes toe en laat op zacht vuur 15 min zachtjes koken. Haal van het vuur, voeg de tijm toe en laat 5 min intrekken. Zeef de wijn en mix met de pulp. Verdeel het fruit over de glazen en schenk de wijn er over. Zet ong 3 uur in de koelkast en serveer koud. Om een gelei te maken, week je 3 gelatineblaadjes in koud water die je daarna oplost in de koude wijn. Om een gelei te maken, week je 3 gelatineblaadjes in koud water die je daarna oplost in de koude wijn
 
MEER KEUKENWEESJES IN DE SPOTLIGHT
De spuitzak! Wapen in de strijd tegen een toefloos bestaan >
Dit doe je met een zesteur >
Moet je hebben, de passe-vite >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO