Inpakken & wegwezen
Checklist voor de vakantiekeuken

Of het nu een rammelige kitchenette is aan de Franse Rivièra of een knusse, doch studentikoos uitgeruste keuken in Berlijn. Met deze keuken-essentials kom je niet voor teleurstellingen te staan wanneer de keuken in je vakantiestek nét wat minder goed geoutilleerd is dan thuis.

gerelateerd
8 dingen die je nooit in de vaatwasser moet stoppen
Dit is dé truc om je vuilnisbak minder te laten stinken
7 smerige dingen die foodfotografen doen om een foto mooi te maken
Mislukken jouw baksels altijd? Misschien ligt het hieraan

Beeld: Getty Images

Getty Images

Beeld: Getty Images

Beeld: Getty Images
1 / 10

Scherpe messen

Niets zo irritant als drie weken in een keuken koken met messen die nog niet door de boter heen snijden. Neem je eigen set mee, of tenminste:

> 1 koksmes
> 1 officemes
> 1 broodmes

Coolest, de koelbox van je dromen >

Zout & peper

Neem je gekoesterde fleur de sel, Maldon of linksgedraaid himalayazout gewoon mee op vakantie in een hersluitbaar zakje. Zo hoef je ter plekke geen hele kilo te kopen noch moeillijk te doen. Je peper- en zoutmolen meenemen kan natuurlijk ook, ligt er net aan hoeveel plek je hebt.

Koffie-gear

Meestal tref je op zijn minst een Senseo aan in de vakantiekeuken, maar als je verknocht bent aan je straffe ochtendbak dan is het verstandig je eigen gear mee te nemen. Dat kan zijn: je favoriete ethiopische maling met een plastic filter met papieren filters erbij (rechtstreeks koffiezetten op een mok is geen kunst) of een moka. Ook dat hangt weer af van je bestemming en het maximale gewicht van je koffer.

Thuiskoffie en koffie-gear van Coffee Company >

Goeie olijfolie en kruidenmengsels

> Een goede olijfolie in combinatie met sappige tomaten, of welke groente van de plaatselijke markt dan ook, doet wonderen. Neem je eigen olie mee, dan hoef je niet te zoeken of genoegen te nemen met een literfles inferieure olie uit de plaatselijke super. Tenzij je in een oord bent waar olijfolie geperst wordt. Sla dan olijfolie in voor thuis.

> Neem je favoriete kruid of kruidenmengsel van het moment mee in een hersluitbaar zakje: piment d’espelette, za’atar, sumak, ras el hanout, provençaalse kruiden, five spices, noem maar op. Als je thuis ook niet zonder kan... 

Kaasschaaf

De kaasschaaf, of noem het een poor man's rasp, leent zich uiteraard voor het snijden voor plakjes kaas. En in geval van nood ook prima om komkommers en dergelijke te schillen of in plakjes te verwerken.

Kurkentrekker

In 't geval dat de kurkentrekker nog niet standaard in je tas zit...

Bekijk ook: gadgets voor wijnliefhebbers >

Snijplank

Als je liever niet je eigen messen versakkert op een gewoon bord, dan is het wellicht ook wijs om een lichtgewicht plastic snijplankje mee te nemen.

10x plank voor je kop >

EXTRA: raspen

Je kunt heus wel zonder. Maar even serieus, in de verzengende hitte is er weinig lekkerder dan een frisse salade van hele dunne plakjes noem-het-maar-op ...

EXTRA: mini-blender

Voor mensen die sowieso niet licht bepakt op pad gaan, is er vast een plekje voor de mini-blender. Ideaal om pesto's en smoothies on the go te maken.

Zo maak je de lekkerste smoothies >
It's bananas! Wat je nog niet wist over bananen >

EXTRA: oestermes

't Is toch vakantie hè.

Zonneklaar! 5 Happen voor bij de rosé >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO