Hardware http://www.elleeten.nl/var/ellenl/storage/images/eten/kookboeken/kookboek-onder-de-boom/1279785-2-eng-GB/Kookboek-onder-de-boom_crop620x450.jpg Kookboek onder de boom

Kookboek onder de boom

17 december 2011

In de aanloop naar de feestdagen doet ELLE Eten wekelijks een kookboekentip aan de hand. Voor wie zijn of haar culinaire leven graag wat simpeler maakt: Perfect: 68 Essential Recipes for Every Cook’s Repertoire van Felicity Cloake.

Je wilt geen coq au vin maken. Je wilt de allerlekkerste coq au vin maken. Je wilt niet zomaar een ei koken. Je wilt het perfecte ei koken, met gestold eiwit en vloeibare dooier. Maar helaas: er zijn nogal wat recepten in omloop die elkaar tegenspreken. En wie heeft nou de tijd om zes verschillende soorten tomatensaus uit te proberen?
 

De Britse culinair journalist Felicity Cloake heeft daar de tijd voor, want het is de stof van haar wekelijkse column op guardian.co.uk. Zelf hoef je dus niet langer aan te kloten met verschillende recepten, want Felicity rapporteert in prettig leesbare stijl haar ondervindingen tijdens het uitproberen van verschillende recepten van bijvoorbeeld culinaire oermoeder  Julia Child tot kookwetenschapper Harold McGee, en formuleert vervolgens zelf het perfecte recept.

 
Felicity begint met algemene tips voor een goed uitgeruste keuken en voorraadkast, en volgt met recepten voor bijvoorbeeld pesto, bearnaisesaus en hamburgers. Veel van de recepten staan ook online, probeer bijvoorbeeld de heerlijke hummus.

 
Felicity Cloake, Perfect: 68 Essential Recipes for Every Cook’s Repertoire, uitg Penguin Books (Engelstalig), €23,99 via Bol.com

 
 
Meer Hardware...
Hardware
Kookboek: mannen lokken met taart
Vijftig taarten, vijftig cafés: de 28-jarige Audrey Shulman, die nooit een vriend had, bood elke potentiële kandidaat een puntje van haar zelfgebakken creaties aan. Het resulteerde in een relatie én het kookboek Sitting in Bars with Cake.
Hardware
Fika: de kunst van de Zweedse koffiepauze
Kaffe betekent koffie in het Zweeds, maar fika is van een heel ander kaliber: het is een diepgewortelde, traditioneel Zweedse koffiepauze. Het gelijknamige boek beschrijft het slow living van de Scandinaviërs.
Hardware
Doei broodtrommel, hallo lunchbowl
Denk out of the box en into the bowl. De broodtrommel heeft zijn beste tijd gehad. Met een paar eenvoudige ingrediënten en/of restanten van het eten van de avond ervoor flans je zo een lunchbowl-to-go in elkaar.
Hardware
5 magnetron- trucs die je wil weten
Want dit apparaat kan veel meer dan alleen je diepvriesmaaltijd opwarmen. Denk aan knapperige bacon, schuimende melk en krokante taco.
Hardware
7 boeken
Amsterdamse iconen
Restaurant Le Garage bestaat vijfentwintig jaar. Eigenaar en kookgek Joop Braakhekke viert dat met een boek vol culinaire verhalen.
Hardware
Het is gelukt: het Buurtsuper kookboek is er
ELLE Eten’s Marianne Meijerink zocht crowdfunders voor haar tweede boek over de buurtsuper. En het is gelukt: afgelopen maand kwam het boek uit. ‘Het gaat heel goed,’ zegt Marianne. ‘In rap tempo heb ik een dikke stapel verkocht aan boekhandels en buurtsupers. Alles doe ik zelf: rondbrengen, vers...