Kookboek onder de boom

17 december 2011

In de aanloop naar de feestdagen doet ELLE Eten wekelijks een kookboekentip aan de hand. Voor wie zijn of haar culinaire leven graag wat simpeler maakt: Perfect: 68 Essential Recipes for Every Cook’s Repertoire van Felicity Cloake.

Je wilt geen coq au vin maken. Je wilt de allerlekkerste coq au vin maken. Je wilt niet zomaar een ei koken. Je wilt het perfecte ei koken, met gestold eiwit en vloeibare dooier. Maar helaas: er zijn nogal wat recepten in omloop die elkaar tegenspreken. En wie heeft nou de tijd om zes verschillende soorten tomatensaus uit te proberen?
 

De Britse culinair journalist Felicity Cloake heeft daar de tijd voor, want het is de stof van haar wekelijkse column op guardian.co.uk. Zelf hoef je dus niet langer aan te kloten met verschillende recepten, want Felicity rapporteert in prettig leesbare stijl haar ondervindingen tijdens het uitproberen van verschillende recepten van bijvoorbeeld culinaire oermoeder  Julia Child tot kookwetenschapper Harold McGee, en formuleert vervolgens zelf het perfecte recept.

 
Felicity begint met algemene tips voor een goed uitgeruste keuken en voorraadkast, en volgt met recepten voor bijvoorbeeld pesto, bearnaisesaus en hamburgers. Veel van de recepten staan ook online, probeer bijvoorbeeld de heerlijke hummus.

 
Felicity Cloake, Perfect: 68 Essential Recipes for Every Cook’s Repertoire, uitg Penguin Books (Engelstalig), €23,99 via Bol.com

 
 
Meer Hardware...
Hardware
Snijden als Jonnie Boer
Het kan. Jonnies samurai koksmessen zijn vanaf vandaag te koop.
Hardware
De nieuwe Rachel Khoo
Rachel Khoo maakte een kleurrijk derde kookboek: Rachel Khoo's kookschrift, met daarin meer dan 100 recepten.
Hardware
Hebben: een pannekoek-printende robot
Maak ruimte in je keuken voor een pannekoekprintende robot.
Hardware
10x kookboek
Midden-Oosten en verder
Duizend-en-een-nachten vragen om duizend-en-een-recepten. Deze kookboeken, oud en nieuw, brengen de souk, de zon, de geuren en kleuren van het Midden-Oosten gewoon naar de lage landen. Oh! En we hebben Noord-Afrika er voor het gemak (en de smaak) maar even bijgerekend.
Hardware
Lief eetdagboek
Een eetdagboek werkt als het madeleinecakeje van Proust. Als je je eetervaringen terugleest, komen de herinneringen vanzelf.
Hardware
When life gives you lemons... gebruik je zesteur!
Zesteur een keukenweesje? Welnee, een ode aan de zesteur!