Kookboek onder de boom

In de aanloop naar de feestdagen doet ELLE Eten wekelijks een kookboekentip aan de hand. Voor wie zijn of haar culinaire leven graag wat simpeler maakt: Perfect: 68 Essential Recipes for Every Cook’s Repertoire van Felicity Cloake.

Je wilt geen coq au vin maken. Je wilt de allerlekkerste coq au vin maken. Je wilt niet zomaar een ei koken. Je wilt het perfecte ei koken, met gestold eiwit en vloeibare dooier. Maar helaas: er zijn nogal wat recepten in omloop die elkaar tegenspreken. En wie heeft nou de tijd om zes verschillende soorten tomatensaus uit te proberen?
 

De Britse culinair journalist Felicity Cloake heeft daar de tijd voor, want het is de stof van haar wekelijkse column op guardian.co.uk. Zelf hoef je dus niet langer aan te kloten met verschillende recepten, want Felicity rapporteert in prettig leesbare stijl haar ondervindingen tijdens het uitproberen van verschillende recepten van bijvoorbeeld culinaire oermoeder  Julia Child tot kookwetenschapper Harold McGee, en formuleert vervolgens zelf het perfecte recept.

 
Felicity begint met algemene tips voor een goed uitgeruste keuken en voorraadkast, en volgt met recepten voor bijvoorbeeld pesto, bearnaisesaus en hamburgers. Veel van de recepten staan ook online, probeer bijvoorbeeld de heerlijke hummus.

 
Felicity Cloake, Perfect: 68 Essential Recipes for Every Cook’s Repertoire, uitg Penguin Books (Engelstalig), €23,99 via Bol.com

 
 
Meer Hardware...
Hardware
City Seeds voor in de stadstuin
Six & Sons, de Amsterdamse stoeremannenconceptstore, brengt speciaal voor stadse types een lijn uit met zaadjes van groente, kruiden en eetbare bloemen. Met duidelijke instructies.
Hardware
Perfectie op z'n Frankensteins
Deze mag naast Van Dams Troostgerechten op de keukenplank: Perfect. Daarin gaat The Guardian-journalist Felicity Cloake op zoek naar dé ideale versie van 68 klassiekers, van hollandaisesaus tot pasta bolognese. 
Hardware
Lekker ding! Margarethe is jarig
Ze loopt al even mee, die Margrethe. Zestig jaar geleden werd deze beslagkom voor het eerst gemaakt.
Hardware
7x
aspergegadget
Goed materiaal is het halve werk. Met deze hardware op het gebied van asperges doet zelfs de grootse kneus de witte koningin eer aan. En vooruit, we gooien er ook nog wat kunde en recepten tegenaan.
Hardware
Vlijmscherpe aanbieding: Microplane-rasp
Deze rasp van an Microplane raspt van alles – en lekker dat dat gaat! Je krijgt 'm nu cadeau bij een abonnement op ELLE Eten.
Hardware
Snoepjes van Smeg
Als macarons zo zoet, de nieuwe fifties keukenhulpen van Smeg.
Hardware
17x veggieproof
Het Lekkerste Vega Kookboek van 2013
I love groente van culinair journalist Janneke Vreugdenhil is uitgeroepen tot het Lekkerste Vegetarische Kookboek van het Jaar. De Snelle Vegetariër en Gebeten door Groente eindigden op de tweede en derde plaats. 
Hardware
Als troost
De vorig jaar overleden culinair auteur Johannes van Dam was een ster in het verzamelen van recepten voor simpele gerechten waarvan de bereiding nauw luistert.