Waarom je nóóit een rozijn moet nemen als oog voor je paaskonijn

En wel een krent...

gerelateerd
Seizoenskalender groenten & fruit: april
Pasen: getikt ei
De 10 lekkerste recepten met ei
Shutterstock

ELLE Etens beeldredacteur Muriël bezocht ooit het Nederlands Bakkerijmuseum in Hattem en kreeg aldaar de levensles mee nooit een rozijn als oog van een paaskonijn te gebruiken, maar wel een krent. We doken in de materie om ook de verklaring hiervan met je te delen.

Bak, braad en meer keukeninspiratie nodig voor Pasen? Hier een waslijst aan Paasideeën >

Krent

Allereerst het verschil tussen de krent en de rozijn. De krent is een gedroogde druif van een pitloos ras, genaamd Raisin de Corinthe. Onze benaming voor een krent is dus een verbastering van de Griekse plaats waar hij oorspronkelijk vandaan komt. De krent is donkerblauw tot bruin en zuur en droog van smaak.

Mislukken jouw baksels altijd? Misschien ligt het niet aan jou >

Rozijn

De rozijn is de gedroogde variant van verschillende, grotere druivenrassen. Deze benaming komt van het franse raisin, wat zich in het Nederlands letterlijk vertaalt in druif. De rozijn wordt na het drogen behandeld met potas, een chemisch middel dat de kleur behoudt en de houdbaarheid verlengt. De kleur van een rozijn is afhankelijk van hoe lang hij gedroogd wordt, evenals de smaak; hoe langer je een rozijn droogt, hoe zoeter hij smaakt.

Zo kun je zien of een baksel goed is >

Horrorkonijn

Maar hoe zit het dan met dat paaskonijn? Zowel de rozijn als de krent welt op in aanraking met water. Echter verschillen de twee zelfs gedroogd al nogal van grootte. Een krent blijft bij het wellen dus nog altijd lieflijk klein, maar een rozijn loopt het risico buitenproportioneel groot te worden voor een oog. En dan zit je plots met een horrorkonijn.

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO