11 hacks om ongeveer élk recept vegan te maken

'Maar dan mag ik geen kaas...' Misschien wel het meest gebruikte excuus door niet-vegans. Maar stiekem kun je dus héél veel eten. Kijk maar naar deze vegan vervangers voor zowat alles. 

gerelateerd
Seizoenskalender groenten & fruit: februari
10 hoofdgerechten met garnalen
Is verse vis écht beter dan diepvriesvis?
Getty Images

1. MELK
Laten we eerlijk zijn, een gebrek aan melk is niet echt meer aan de orde met het huidige supermarktschap. Zo heb je notenmelk, rijstmelk, sojamelk, kokosmelk, al die dingen in een yoghurt-jasje en ook nog de roomvariant daarop. Melk is er voor elk.

Dit zijn de voor- en nadelen van al die plantaardige melksoorten >

2. KARNEMELK
En voeg je een beetje azijn toe aan je plantaardige melk, dan heb je ineens veganistische karnemelk.

3. BACON
Vegan bacon?! Yes, it’s real. We hebben hier een recept voor je, waar geen varkentje in verstopt zit. Enkel aubergine of tempeh en een huisgemaakte marinade voor de smaak.

Van tempeh kun je ook deze vegan shoarma maken!

4. KAAS
Die geliefde kaas he... die hoef je dus niet helemaal te missen. Edelgistvlokken zorgen voor een kazige smaak en zijn bijvoorbeeld een prima vervanger voor veganistische parmezaan.

5. MAYONAISE 
In mayo, maar ook andere romige sauzen met dierlijke producten kun je de eieren en room vervangen door tofu. Je hebt er overigens wel een speciale soort tofu voor nodig. Lees hier maar hoe dat allemaal zit en werkt.

Hotspots! Hier moet je zijn voor vegan burgers >

6. EI IN BAKSELS
Hele eieren vervang je door chiazaad. Voor elk ei neem je één eetlepel van de zaadjes, die je mengt met drie eetlepels water. Dat laat je even staan, tot je een gel-achtig goedje hebt. En dat werkt net als een rauw ei in je baksel.

7. EIWIT
Eiwit nodig? Vervang het eiwit door aquafaba. In het doorsnee Nederlands is dat het vocht uit een blikje kikkererwten. Je klopt dit alternatief eenvoudig tot een schuim. En dan kun je dus plots deze veganistische macarons in elkaar toveren.

3x culturele klassiekers in een vegan jasje >

8. SLAGROOM
Gezonder dan gewone en zuivelvrij. Met dit recept, een beetje geduld en één nacht de tijd, verander je kokosmelk zo in stevige slagroom. 

9. BOTER
Oké, op de boterham kun je de boter-avocado-wisseltruc niet ongezien uitvoeren, maar in een baksel wel. De textuur en vettigheid van de avocado maken ‘m namelijk een prima alternatief voor boter.

Ook lekker: deze feestelijke, vegan courgettetaart met avocado-limoenroom en frambozenjam >

10. PANCAKES
Fluffy vegan pancakes? Supersimpel. Ahornsiroop en net even wat meer bakpoeder bieden de oplossing. Hier vind je het recept. 

11. BECHAMEL
Quirky Cookie leerde ons in dit recept voor vegan moussaka om veganistische bechamelsaus te maken. En da's best knap, want haal je de boter en de melk uit de bechamel, dan blijft er bar weinig over. Geen geheim ingrediënt hier, maar een mix van onder meer kokosolie, havermeel, havermelk en uienvlokken voor hetzelfde resultaat.

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO