Zó bereid je de perfecte tofu

Nooit meer saaie soja!

gerelateerd
Dit is de gouden tip voor een perfect spiegelei
Filmavond? Zo maak je popcorn met bijzondere smaken
Paasontbijt! 10x leuke tips, ideeën en recepten
Getty Images

Een stuk vlees of vis heeft vanwege zijn uitgesproken smaak al gauw genoeg aan een snuf peper en zout. Tofu daarentegen heeft wat meer liefde en extra's nodig om goed te smaken. Met deze tips sta jij straks de perfecte tofu te bereiden. 

TOFU MOET JE DROGEN
Tofu wordt meestal verkocht in water. Dit houdt de tofu goed, maar een volgezogen tofublok is als een natte spons en neemt dus geen marinade meer op. Vóór je ermee aan de slag gaat zul je de tofu dus goed moeten drogen. Dit doe je door de tofu in plakken te snijden en één à twee uur tussen een aantal lagen keukenpapier te leggen, met een zwaar object er bovenop. Heb je meer tijd, dan kun je de tofu ook een dag in de koelkast laten drogen.

Ook lekker vega: tofu's broertje tempeh >

TOFU MOET NIET GEMARINEERD WORDEN MET OLIE
Zodra de tofu gedroogd is, kan hij gemarineerd worden om op smaak te komen. En alhoewel je marinades vaak maakt met olie, is dat voor tofu een minder goed idee. Ondanks dat de tofu gedroogd is, bevat hij altijd nog water – en water en olie mixen niet. Gebruik dus liever een marinade op basis van soja, citrus of azijn.

MAISZETMEEL IS HET GEHEIM VOOR KROKANTE TOFU
Het krokant bakken van tofu is een klus, maar ook daar zijn trucs voor. Wat men vaak vergeet, is de gemarineerde tofu bedekken met maiszetmeel. Een klein laagje is genoeg voor een krokante korst.

Dit moet je NOOIT vergeten als vegetariër >
TOFU HEEFT EEN GLOEIEND HETE PAN NODIG
Tofu moet je aan alle kanten op gelijke temperatuur branden, waar je een gloeiend hete pan voor nodig hebt. Geef de pan met olie dus de tijd om op hoge temperatuur te komen voordat je tofu in de pan doet.
TOFU MOET NIET GEBAKKEN WORDEN IN OLIJFOLIE
Het skippen van olijfolie heeft twee redenen: hitte en smaak. Omdat de tofu op hoge temperatuur gebakken moet worden, is olijfolie niet geschikt om mee te bakken – deze olie kan die hitte niet verdragen. Gezien tofu de smaak van de olie die je gebruikt opneemt, kun je ook beter voor een andere soort olie gaan. Sesamolie bijvoorbeeld, voor een nootachtige smaak, of kokosolie voor een zoeter tintje.   

10 dingen die je nog niet wist over tofu >

TOFU HEET ZOUT NODIG
Veel zout. Na het bakken. Bon appetit!

Bron: Delish

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO