't Kaasmeisje:
51 kazen om uit te kiezen

De ultieme kaastest! ELLE Eten-journalist Lieke houdt van kaas. Maar echt. Dus at ze een jaar lang elke week een nieuwe kaas. De kazen komen (altijd met goed advies) van De Kaaskamer van Amsterdam. Het perfecte kaasplankje? Dat ziet er overigens zo uit...

gerelateerd
Dit is de gouden tip voor een perfect spiegelei
Filmavond? Zo maak je popcorn met bijzondere smaken
Paasontbijt! 10x leuke tips, ideeën en recepten
Zó bereid je de perfecte tofu

Le petit Doruvael

Stolwijker

Remeker rijp

Edammer

Stroese dame

Merlijn - chèvre

Le carré du vinage

Hervekaas

Camembert

Chaource

Langres

Brie de meaux

Brillat-Savarin

Époisses

Fort d’Ambleteuse

Soumaintrain

Tricotta

St. Maure Cendre de Touraine

Comté Alpage

L'Etivaz alpage

Tomme de Termignon cru

St. Nectaire

Bleu des causses

Chèvre de Provence

Beaufort D'Alpage

Bleu des Basques

Pélardon

Tomme des Pyrénées

Roquefort

Brin d’Amour

Le petit fiancé

Monte Enebro

Cabrales

Manchego

Capra di castagno

Gorgonzola dolce

Torta del casar

Taleggio

La Tur Piemonte

Pecorino al tartufo

Parmigiano reggiano Vache Rosse

Testun al Barolo

Gruyère Alpage

Vacherin Mont-d’Or

Raclette

Vacherin fribourgeois cru

Tête de Moine

Blue stilton

Shropshire blue

Montgomery aged farmhouse cheddar
1 / 51

Le petit Doruvael

Wat: Le Petit Doruvael. Dit kaasje is, ondanks de naam, helemaal Nederlands. Dit is vanwege onze strenge voedselwetten, het enige roodbacterie-kaasje dat op Nederlands grondgebied wordt gemaakt. Andere roodbacterie-kaasjes zijn bijvoorbeeld de Franse Reblochon en Mont d’Or.

Oordeel: Wow, deze kaas is echt heel lekker! Het kaasje ruikt redelijk sterk als ik hem uit zijn verpakking haal, maar de smaak is vrij mild (maar wel interessant). De textuur is vol en romig. Dit kaasje is lekker om bij een glas wijn te eten.

Prijs: € 2.50/100 g

Stolwijker

Wat: boeren-Stolwijker 1 jaar. Deze kaas is gemaakt van rauwe melk, vlakbij het dorp Stolwijk en heeft 7 maanden gerijpt. Boerenkaas houdt in dat de melk die is gebruikt, van de eigen koeien van de kaasmaker komt.

Oordeel: De boeren-Stolwijker heeft een sterke umamismaak. Hij is bijvoorbeeld lekker geschaafd over een salade met augurkjes en mosterd. Ideaal als je op zoek bent naar een goede oude Goudse kaas.

Prijs: € 1.90/100 g

 

Zo stel je de perfecte kaasplank samen >

Remeker rijp

Wat: Remeker rijp. Deze boerenkaas wordt gemaakt met de rauwe, romige melk van Jersey-koeien op een boerderij in Lunteren. Bijzonder is dat deze Remeker geen korst van kunststof heeft, maar wordt gevormd geklaarde boter (ghee). Deze kaas heeft ongeveer 12 maanden gerijpt.

Oordeel: Ook dit is een fantastische kaas. Doordat hij zo’n doordringende, scherpe smaak heeft hoef ik er maar weinig van op mijn toastjes te doen. Ondanks de pikante smaak is de textuur van de Remeker heel Hij smaakt bij alles goed, van boterham tot kaasplankje.

Prijs: € 2.45/100 g

Edammer

Wat: boeren-Edammer. Deze rauwmelkse kaas wordt gemaakt door de familie Koopman uit het dorpje de Weere. Hij heeft tussen de 6 weken en 6 maanden gerijpt. Edammer heeft een iets lager vetpercentage (40+) dan bijvoorbeeld Goudse kaas (48+).

Oordeel: Mehh. Deze kaas is wel ok, maar hij is erg mild en daardoor saai. Ook is hij een beetje droog. Ik ga hem niet nog eens kopen.

Prijs: € 1.50/100 g

Stroese dame

Wat: de Stroese Dame oud. Deze oude geitenkaas van geitenboerderij de Groote Stroe wordt gemaakt van rauwe melk en heeft 1 jaar gerijpt. Maarten van de Kaaskamer vertelt me dat hij ook op de menukaart van De Librije prijkt.

Oordeel: Bijzonder: de smaak is niet wrang, iets wat snel gebeurt bij oude geitenkaas, aldus Maarten. Hij heeft een krachtige smaak.

Prijs: € 3.45/100 g

Merlijn chèvre

Wat: dit zachte witschimmelkaasje wordt gemaakt van gepasteuriseerde volle geitenmelk. De geitenbrie uit Vlaams-Brabant wordt gemaakt in de omgeving van Gent en rijpt minimaal 3 weken.

Oordeel: de smaak is een klein beetje pikant maar toch ook fris. Weer eens wat anders dan gewone roombrie van koeienmelk. De structuur is zacht en vol: mijn kaasje is heel rijp, hij glijdt zo uit zijn korstje.

Prijs: € 3.15/100g

Le carré du vinage

Wat: Carré du Vinage. Dit boerenkaasje wordt maar op een plek gemaakt: het Franse Ronq, vlak bij Vlaanderen. Het roodflorakaasje van rauwe koemelk wordt gewassen met pekelwater en bier. Het kaasje wordt ook wel Crayeux de Roncq genoemd. ‘Crayeux’ betekent krijtachtig en dat slaat op de textuur. Hij rijpt 6-8 weken.

Oordeel: Als ik het huishoudfolie eraf wikkel: wauw, wat een sterke geur. Bij het eerste stukje: wat een heftige smaak! Ik zou nu wel een slok rode wijn lusten. Bij het tweede stukje: best lekker. Bij het derde stukje: erg lekker! De smaak is vrij heftig dus, maar je went er snel aan. Heel goed. De binnenkant van het kaasje is trouwens redelijk zacht maar loopt niet.

Prijs: € 10.95/stuk

 

Kaas serveer je op een plank. Wellicht één van deze >

Maroilles

Wat: De maroilles is, net als de Carré du Vinage, een roodflorakaasje uit het noorden van Frankrijk. Hij rijpt 2-3 maanden en staat bekend om zijn stank. De maroilles die je bij de Kaaskamer koopt wordt gemaakt van rauwe koemelk.

Oordeel: De Maroilles staat bekend om zijn stank, maar in vergelijking met de Carré de Vinage die ik eerder deze week at valt het echt alles mee. Hij ruikt minder sterk naar voeten, een beetje zuur, en wat frisser. De smaak is ook minder intens en zoeter, de structuur is wat zanderig. Hij loopt niet en is minder zacht. Lekker, maar de Carré de Vinage vind ik specialer.

Prijs: € 2.45/ 100 g

Hervekaas

Wat: Ook de Hervekaas is een roodflorakaasje dat al sinds de late middeleeuwen wordt gemaakt. Hij rijpt 3-6 weken. De Herve van de Kaaskamer wordt met rauwe melk gemaakt. Mijn ouders reden vroeger speciaal naar een café net over de Belgische grens om dit kaasje te eten. Vanwege de stank die uit het café opsteeg, dacht ik als kind dat ze gek waren geworden. Vroeger werd dit kaasje ook in Maastricht en omgeving gemaakt, onder de naam Rommedoe.

Oordeel: Juist de Hervekaas staat bekend om z’n stank, maar ik vind hem toch echt iets minder ruiken dan de Carré du Vinage van een paar weken terug. Verder is hij is heel romig. Dat heeft mijn voorkeur boven de zanderigheid van de Maroilles van vorige week. Hij smaakt heel goed zoals hij traditioneel gegeten wordt: met een beetje appelstroop en een kopje koffie erbij. ’t Is een pittige kaas.

Prijs: € 4.95/ 100 g

Camembert

Wat: De camembert is werelwijd een bekend kaasje, volgens de folklore omdat het standaard bij de rantsoenering van het Franse leger zat tijdens de eerste Wereldoorlog. Het is een van de meest nagemaakte kazen ter wereld. Het is een witschimmelkaas die minstens drie weken rijpt. De camembert van de Kaaskamer is gemaakt met rauwe melk, op een boerderij in Normandië.

Oordeel: Een lekkere camembert, zeker, maar na de heftige smaken van de roodflorakaasjes bijna mild te noemen. Hij heeft wel een erg lekkere en zachte structuur, maar is niet lopend. Hij ruikt ook een beetje als je de wikkel eraf haalt, maar in vergelijking met de Carré de Vinage is het niet noemenswaardig.

Prijs: € 6,50 / stuk

Camembert is ook lekker in een terrine van drie kazen >

Chaource

Wat: Voor de chaource, een witschimmelkaasje, mag rauwe of gepasteuriseerde melk worden gebruikt. Die van de Kaaskamer is gemaakt met rauwe melk en komt uit de Champagne-Ardenne. Dit kaasje rijpt twee weken tot een maand.

Oordeel: De chaource is erg romig, je zou hem bijna kleverig kunnen noemen. Qua smaakt lijkt hij een beetje op brie of camembert, maar is tegelijkertijd wat zuriger (op een goede manier) en smaakt meer naar paddestoelen. Ik vind die combinatie lekker.

Prijs: € 3,25 / 100 g

Langres

Wat: Langres is een roodflorakaasje dat gemaakt wordt met rauwe melk en komt, net zoals de Chaource van vorige week, uit de regio Champagne-Ardennen. De bovenzijde is een beetje ingezakt, volgens de legende omdat Franse boeren deze kaasjes verstopten om de belastingheffing te ontlopen. Daardoor konden ze de kaasjes tijdens de rijping niet keren.

Oordeel: Hmm. Voor een kaasje dat zo stinkt (mijn hele koelkast ruikt ernaar) heeft deze kaas een vlakke smaak. Van begin tot het eind dat je hem proeft, smaakt hij hetzelfde: een beetje zuur, niet zo heel sterk. Dit is niet mijn favoriet.

Prijs: € 6,95 / stuk

Brie de meaux

Wat: Brie de meaux hoort een zachte, compacte, gladde structuur te hebben en de kleur van stro. Hij wordt gemaakt van rauwe melk en moet binnen een aantal vastliggende Franse AOC-regio’s worden geproduceerd. De brie van de Kaaskamer wordt gemaakt in het dorpje Meaux (Île-de-France). Het is een witschimmelkaas.

Oordeel: Deze brie is erg lekker en heeft meer smaak dan de roombrie die je bij de supermarkt vindt, maar heel sterk is de smaak niet. Het is wel eerder een lunchkaas dan eentje voor op de plank na een diner. Hij eet namelijk erg makkelijk weg. Deze kaas is ook prima voor mensen die wegdeinzen voor al te heftige stinkerds.

Prijs: € 2,75 / 100 g

Brillat-Savarin

Wat: Dit kaasje is in de jaren dertig van de twintigste eeuw ontwikkeld en vernoemd de achttiende eeuwse gastronoom Jean Anthelme Brillat-Savarin, die een maaltijd zonder kaas onontbeerlijk vond. Het is een koemelkkaasje waar tijdens de bereiding extra room aan wordt toegevoegd. Hij rijpt maar circa twaalf dagen.

Oordeel: De smaak is fris en dat moet ook wel, anders zou de hoeveelheid vet in dit kaasje (vegehalte meer dan 75%, het is een zogenaamd triple-crème kaasje) overweldigend zijn. Nu snijdt het zure er mooi door heen. Het is een heel goede combinatie! Dit is wel een favorietje.

Prijs: € 2,45 / 100 g

Époisses

Wat: Dit kaasje in een karakteristiek houten doosje is een lepelkaasje. Dat betekent dus dat je hem op kunt lepelen, zo zacht en vloeibaar is hij als hij rijp is. De époisses cru Gaugry die ik bij de Kaaskamer heb gekocht is rauwmelks. Schijnbaar is hij dan pittiger dan zijn gepasteuriseerde variant.

Oordeel: Wow, deze is heel erg heftig en pittig. Ik proef zelfs stal. Lekker hoor, maar veel meer dan twee lepeltjes krijg ik niet op. Ik denk dat je er beter wat bij kunt drinken, zoals rode wijn, en er ook wat crackers en iets zoets (gedroogde vijgen misschien?) bij moet eten. Deze Époisses is goed rijp, erg vloeibaar en romig.

Prijs: € 10,95 / stuk

Fort d’Ambleteuse

Wat: Dit kaasje wordt gemaakt van gepasteuriseerde melk en rijpt acht weken. De Kaasmakerij is La Ferme Du Vert in de regio Nord-Pas-de-Calais produceert deze kaas in het dorpje Ambleteuse. De kaas wordt gewassen in cider.

Oordeel: ook dit kaasje is net zoals de Époisses van vorige week weer een roodflorakaasje, maar de textuur is heel anders: stevig en hij loopt niet. Ik vind zo’n structuur wel fijn. De smaak is licht pittig.

Prijs: € 13,95 / stuk of € 6,95 / halfje

Soumaintrain

Wat: Deze roodflorakaas van rauwe koemelk is gemaakt door het boerenbedrijfje Le Roux in de Bourgogne. De korst van dit kaasje wordt gewassen in pekelwater en hij rijpt zes tot acht weken.

Oordeel: De smaak is erg heftig, maar de manier waarop bevalt me wel: er zit niet, zoals bij de époisses, een bijsmaak van stal aan. Hij is zacht en pittig tegelijk. De substantie van mijn zeer rijpe kaasje is heel erg vloeibaar, je kunt het kaasje niet in stukjes snijden. Een stukje toast om het op te smeren is daarom aan te raden. Of je lepelt hem op. Eet er wat druiven bij.

Prijs: € 4,25 / 100 g

Tricotta

Wat: Deze week verbleef ik in het stadje Siracusa op Sicilië. Ze verkopen daar op de boerenmarkt in het historische hart Ortigia heel erg verse kaasjes, waarvan ricotta een van de bekendste is. Ik kocht hem bij het bij een familie (alle leden staan achter de toonbank) die een aangrenzend winkeltje hebben, Caseificio Borderi. Ze maken de kaas zelf. De ricotta was nog warm toen ik hem kocht. Ricotta wordt gemaakt van de wei die overblijft van andere (schapen)kaasproductie. Er bestaat harde, gezouten ricotta die je kunt raspen, maar ook hele zachte die in desserts wordt gebruikt. De ricotta die ik kocht, wordt tricotta genoemd, omdat hij drie keer wordt gebakken. Een andere naam voor dezelfde kaas is ricotta infornata.

Oordeel: De smaak van deze ricotta is heel zacht en mild. Toch heeft het kaasje veel smaak. Het is erg lekker om het op een warm stukje goed brood te smeren met wat olijfolie en zout. Meer heb je niet nodig. Zo vers als deze kaas heb ik het nog nooit geproefd. Heerlijk!

Prijs: Zo'n € 4,50 / stuk (een heel groot kaasje)

St. Maure Cendre de Touraine

Wat: Dit is een hard kaasje van volle, rauwe geitenmelk. De melk komt alleen van geiten uit de Touraine-regio. Het kaasje wordt gemaakt door de wrongel in gedeeltes aan het strootje (te zien in het midden van het kaasje) te hechten. Vervolgens wordt de kaas door as gerold. Dat askorstje kun je gewoon opeten, het strootje niet.

Oordeel: Door het korstje van as heeft dit kaasje een lichtpittige smaak; de kaas zelf is eigenlijk redelijk mild en fris. Ik vind de smaak erg lekker, maar de structuur mag van mij net iets minder hard.

Prijs: € 5,50 / ½ stukje

Comté Alpage

Wat: Dit is een kaas van rauwe koemelk. Hij wordt gemaakt van zomermelk van koeien die in hoog in de Alpenweiden grazen en daar naast gras ook veel gras en kruiden eten. Deze Comté heeft achttien maanden gerijpt en wordt gemaakt in de regio Franche-Comté, in het oosten van Frankrijk.

Oordeel: Ik vind deze Comté dierlijker smaken dan Goudse kazen, terwijl hij qua textuur wel op oude Goudse lijkt. Lekker! Verder is deze Comté licht pittig en een beetje zoet, ook lekker. Comté is ook erg lekker op een broodje (met bijvoorbeeld mortadella).

Prijs: € 2,85 / 100 g

L'Etivaz alpage

Wat: Deze Zwitserse kaas is twee jaar oud en lijkt qua smaak en structuur op comté en gruyère. Maar bij de productie van deze kaas is de werkwijze nog steeds hetzelfde als in de negentiende eeuw. Dat houdt bijvoorbeeld in dat er met koperen kaaskuipen wordt gewerkt die boven open houtvuren van enkel sparrenhout worden verwarmt. De kaas is rauwmelks en wordt nooit hoger verwarmd dan de temperatuur die hij had toen hij uit de uiers van de koe kwam.

Oordeel: De smaak is een beetje pittig. Verbeeld ik me dat nou of voel ik mijn tong tintelen na het eten van de kaas? Ik denk dat dat de eiwitkristallen zijn! De l’Etivaz is een beetje dierlijk, zoetig en inderdaad nootachtig zoals hij vaak wordt omschreven. Ik vind hem lekkerder dan de Comté. De smaak lijkt intenser en de textuur net iets romiger.

Prijs: € 3,85 / 100 g

       

Tomme de Termignon cru

Wat: Tomme de Termignon is een rauwemelkse kaas waarbij de blauwe schimmels spontaan ontstaan en niet kunstmatig worden ingebracht, zoals dat bij de meeste blauwschimmelkazen het geval is. Daardoor is de schimmel minder gelijkmatig verdeeld dan gewoonlijk. Het kaasje wordt geproduceerd in de Franse Alpen.

Oordeel: Ik vind dit blauwschimmelkaasje niet heel sterk – eigenlijk is dat wel aangenaam. De schimmel overheerst niet en daardoor is hij niet te heftig. De kaas is vrij hard maar romig en kruimelt niet zo als veel andere blauwschimmelkazen.

Prijs: € 3,50 / 100 g

St. Nectaire

Wat: Deze rauwmelkse koekaas komt uit de Auvergne, een regio in het Centraal Massief van Frankrijk. De kaas heeft een grijsbruinig korstje en een cremekleurige, romige pâte. De kaas wordt vijf tot acht weken gerijpt op roggestro.

Oordeel: De St. Nectaire heeft een romige, plakkerige structuur en een milde, lichtzure, aardse smaak. Heel uitgesproken is de smaak niet. Ik vind de kaas dan ook niet uitgesproken lekker, maar zeker ook niet onaangenaam.

Prijs: € 2,35 / 100 g

Bleu des causses

Wat: Dit is roquefort voor de kleinere portemonnee: hij wordt gemaakt van koemelk in plaats van met schapenmelk. Dat is wat goedkoper. De bleu des causses van de Kaaskamer wordt van rauwe melk gemaakt en komt, net zoals het kaasje van vorige week, uit de Auvergne.

Oordeel: Ik vind dat deze kaas een pittige zoutheid heeft die lang blijft hangen. Daarom is het lastig er veel van te eten, terwijl de typische blauwschimmelsmaak niet eens zo heftig is. De textuur is romig. Al met al is het een aardig kaasje.

Prijs: € 2,45 / 100 g

           

Chèvre de Provence

Wat: Dit kaasje wordt, zoals de naam al aangeeft, gemaakt van geitenmelk en wordt geproduceerd in de Provence. In het korstje zitten enkele Provençaalse kruiden (je kunt dit ook zelf maken met een geitenkaasje), waarvan rozemarijn de boventoon voert.

Oordeel: Dit kaasje is fris en romig en subtiel maar merkbaar gekruid met onder andere rozemarijn. Die subtiele toevoeging vind ik erg lekker. De structuur van het kaasje bevalt me ook goed: die is zijdezacht zonder dat het te vet voelt in de mond. Erg goed.

Prijs: € 5,75 / stuk

Beaufort D'Alpage

Wat: Net zoals de Comté en l’Etivaz is Beaufort een bergkaas. Deze kaas is gemaakt op ten minste 1500 meter hoogte, in de Franse Alpen. Beaufort wordt in de Savoie geproduceerd. Hij rijpt minimaal een half jaar. Die van mij komt uit 2012 en is dus aardig op leeftijd.

Oordeel: De smaak van dit kaasje lijkt op die van de l’Etivaz die ik laatst at, maar die laatste vond ik net iets intenser en ook iets minder vlak. Maar ook dit is een erg lekkere kaas.

Prijs: € 3,95 / 100 g

Bleu des Basques

Wat: Deze kaas is, in tegenstelling tot de eerdere blauwschimmels die ik heb geproefd, gemaakt van gepasteuriseerde schapenmelk in plaats van koemelk. Het is een vrij nieuwe kaas. Hij wordt pas sinds 1983 door Frans-Baskische boeren gemaakt, met melk afkomstig uit het Westelijke gedeelte van de Pyreneeën.

Oordeel: Dat deze kaas van schapenmelk is gemaakt, proef ik niet per se terug. Maar wél vind ik het de lekkerste blauwschimmelkaas tot nu toe: hij is romig, licht en tegelijkertijd pittig, maar niet heftig, en een beetje zoet. Hij is minder zout dan de bleu de causses. Erg lekker, vooral met wat membrillo (kweeperengelei) erbij.

Prijs: € 3,25 / 100 g

Pélardon

Wat: Dit kaasje, de Pélardon, komt uit de Cévennes, een bergachtige Zuid-Franse regio. Hij wordt gemaakt van rauwe geitenmelk (lees hier het verschil met kaas van gepasteuriseerde melk), heeft maar een doorsnede van 6-7 cm en weegt 60 g. Je kunt hem dus makkelijk in je eentje op. Ook lekker: bladerdeegtaartje met chèvre.

Oordeel: Het kaasje heeft een redelijk stevige, niet lopende textuur. In de mond is het kaasje een beetje plakkerig. De smaak is een stuk sterker dan die van een vers geitenkaasje. Dat komt onder andere doordat het een klein kaasje is en dus relatief veel korst heeft. Hij is zouter dan een stuk harde geitenkaas of chèvre.

Prijs: € 3,25 / stuk

Tomme des Pyrénées

Wat: Zoals je op de foto ook al ziet, zit dit kaasje van rauwe koemelk vol gaatjes. Net zoals Goudse kaas wordt deze kaas als wiel geproduceerd. Hij wordt gemaakt in het Zuiden van Frankrijk, de Pyreneeën om precies te zijn.

Oordeel: De halfharde textuur van deze kaas vind ik lekker. Hij is stevig en romig tegelijk. Ik vind de smaak wat saai. De kaas heeft een lichtpittig, maar ietwat vlak aroma.

Prijs: € 2,50 / 100 g

           

Roquefort

Wat: Bijna iedereen kent de blauwschimmelkaas Roquefort wel. Roquefort wordt van schapenmelk gemaakt. De kaas die ik bij de Kaaskamer koop is rauwmelks en geaffineerd door Xavier David, een bedrijf dat dit met meerdere kazen doet.

Oordeel: Wat is deze kaas zout! Hij is echt te zout voor mij. Je hebt hier echt iets zoets bij nodig, gedroogd fruit of membrillo bijvoorbeeld. De textuur is kruimelig maar ook romig en de stallige blauwschimmelsmaak is zeker ook aanwezig.

Prijs: € 3,65 / 100 g

Brin d’Amour

Wat: Deze kaas van rauwe schapenmelk wordt gemaakt op Corsica en heeft een korstje van Provençaalse kruiden. Hij wordt ook wel fleur du maquis genoemd.

Oordeel: Deze kaas is echt een kaas voor mij. Hij is erg fris en een beetje zuur, maar het korstje bestaat uit contrasterende, warme kruiden zoals rozemarijn en jeneverbessen. Heerlijk. De textuur is smeltend zacht.

Prijs: € 4,35 / 100 g

Le petit fiancé

Wat: Dit geitenkaasje is genoemd naar de kleine verloofde van haar reusachtige, kaasmakende man Philip Garos. Samen maken ze in de Pyreneeën deze roodflorakaas van de rauwe melk van bijna 300 geiten.

Oordeel: Wat gek, ik proef helemaal niet dat deze kaas van geitenmelk is gemaakt. Ik had het niet vreemd gevonden als dit een koemelkkaasje was. De smaak is vrij aromatisch en lichtpittig, maar de smaak is niet heel doordringend. De textuur is lekker zacht.

Prijs: € 13,95 / stuk

Monte Enebro

Wat: Deze geitenkaas van gepasteuriseerde melk wordt gemaakt in de vorm van een stammetje. De mal wordt door roquefortflora gerold, waardoor de eetbare korst blauwschimmel ontwikkeld. Ook wordt de korst bestrooid met as. De kaas wordt geproduceerd door de familie Beaz in een stadje in de buurt van Madrid.

Oordeel: De smaak begint fris en wordt daarna pittig en scherp, met een duidelijke geitensmaak. De textuur is heel vet (op een goede manier), vast en romig. Lekker!

Prijs: € 3,55 / 100 g

Cabrales

Wat: Cabrales wordt gemaakt van koemelk gemeng met geiten- of schapenmelk, in het geval van dit kaasje met de laatste. Soms rijpt de Spaanse cabrales wel twee jaar, maar dan is hij naar Nederlandse smaak vaak te sterk. Het rijpen gebeurt in grotten in het Picosgebergte.

Oordeel: Ook deze blauwschimmel is erg sterk, maar hij is ook lekker pittig (maar niet té) en heel romig.

Prijs: € 2,95 / 100 g

Manchego

Wat: Manchego, een harde kaas uit de Spaanse regio La Mancha, wordt gemaakt met gepasteuriseerde schapenmelk. Deze manchego, van kaasmakerij La Hita, heeft ongeveer zes maanden gerijpt in olijfolie.

Oordeel: Een milde, lichtzoete, notige smaak. De manchego is erg romig. Je zou hem prima op wat brood kunnen eten, of in combinatie met tapas zoals Marcona-amandelen en chorizo. Het is een prima, niet heel opvallende kaas.

Prijs: € 2,85 / 100 g

       

Capra di castagno

Wat: Dit oude kaasje uit het Italiaanse Piëmont wordt gemaakt van geitenmelk (capra betekent geit) en rijpt in kastanjebladeren. Die bladeren kun je overigens niet eten. Welke wijn drink je bij geitenkaas?

Oordeel: Deze kaas is heel erg zout. Je hebt hierbij echt iets nodig als tegenwicht. De smaak vind ik niet zo uitgesproken en ik proef niet terug dat de kaas heeft gerijpt in kastanjeblad. Misschien komt dat ook wel doordat het zout zo overheerst.

Prijs: € 5,95 / 100 g

Gorgonzola dolce

Wat: Gorgonzola is een blauwaderkaas van koemelk die door zijn hoge vochtgehalte erg geschik is voor het maken van sauzen. Deze gorgonzola (heerlijk in dit gerecht met bietengnocchi!) komt van de kaasmakerij Cameri op de Italiaanse Povlakte.

Oordeel: Deze gorgonzola is zoetig en licht aromatisch en niet heel pittig. De textuur is erg romig en vet. Een eenvoudige maar prima kaas.

Prijs: € 2,95 / 100 g

Torta del casar

Wat: Dit Spaanse lepelkaasje wordt gemaakt van rauwe melk van het Merinosschaap, een schapenras met een bijzonder woest uiterlijk. De rand van de kaas wordt met kant versierd. Deze kaas heeft vier maanden gerijpt.

Oordeel: Dit kaasje heeft een heftige en dierlijke smaak. Toch is hij tegelijkertijd een beetje zurig. De textuur is romig. Grote hoeveelheden ervan eten is voor mij onmogelijk, het gaat echt hapje voor hapje. Iets zoets erbij nemen is aan te raden.

Prijs: € 4,95 / 100 g

Taleggio

Omschrijving: Deze bekende Italiaanse roodschimmelkaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk en gerijpt in de grotten van Como. Door het hoge vochtgehalte smelt deze halfharde kaas goed en is dus lekker op bijvoorbeeld pizza of in risotto. Of vul er een portobello mee.

Oordeel: Deze kaas is vrij mild en heel romig. Ik vind het een aangename, maar onopvallende smaak.

Prijs: € 3,25 / 100 g

La Tur Piemonte

Wat: Dit witschimmelkaasje wordt gemaakt van gepasteuriseerde geiten- en koemelk. Hij rijpt ongeveer vier weken. Het kaasje van de Kaaskamer wordt gemaakt door de Italiaanse kaasmakerij Alta Langa.

Oordeel: Dit kaasje heeft een lichtgerijpte smaak, gecombineerd met zure frisheid. Die combinatie vind ik erg lekker. De textuur is erg romig en zacht.

Prijs: € 6,95 / stuk

       

Pecorino al tartufo

Wat: Pecorino kennen de meeste mensen wel. Het is een Italiaanse harde kaas van schapenmelk waar soms een beetje koemelk aan wordt toegevoegd. Deze pecorino heeft 1 jaar gerijpt én bevat zwarte truffel.

Oordeel: Dit kaasje is romig en heeft een scherp randje. Het aardse van de zwarte truffel past daar perfect bij: ik vind deze pecorino echt heerlijk!

Prijs: € 4,75 / 100 g

Parmigiano reggiano Vache Rosse

Wat: Parmezaanse kaas kennen we allemaal wel. De Parmigiano Reggiano van de Kaaskamer heeft twee jaar gerijpt en wordt gemaakt van de melk van de Vache Rosse-koe, waar de kaas traditioneel altijd mee werd gemaakt. Er bestaat nog maar één producent die alleen de melk van dit ras gebruikt.

Oordeel: Strooi deze Parmezaanse kaas niet over je pasta: dat is zonde van de smaak. Je moet hem goed kunnen proeven, want hij is interessanter dan de doorsnee Parmezaanse kaas. Hij is pittig, een beetje zuur en heeft bijna iets branderigs. De textuur is kruimelig. Lekker voor een kaasplankje!

Prijs: € 3,95 / 100 g

Testun al Barolo

Wat: De barolodruif ken je waarschijnlijk van de prijzige Italiaanse wijn. Deze kaas wordt gerijpt in de most van de druif. Testun al Barolo wordt gemaakt van gepasteuriseerde koe- en geitenmelk door de Italiaanse affineur Beppino Occelli en heeft één jaar gerijpt.

Oordeel: Je proeft inderdaad een lichte, rode wijnsmaak. Verder is de kaas een beetje zuur, een beetje zoet en heeft wel smaak, maar is redelijk mild. Dat de kaas gedeeltelijk met geitenmelk is gemaakt, proef je niet.

Prijs: € 4,50 / 100 g

       

Gruyère Alpage

Wat: Gruyère ken je wel van de croque monsieur, de Franse uiensoep of de kaasfondue. Deze Zwitserse bergkaas wordt gemaakt van de rauwe zomermelk van koeien die in de Alpenweiden grazen. Deze Gruyère van de kaaskamer heeft 24 maanden gerijpt.

Oordeel: De smaak is een beetje zoet, een beetje kruidig, een beetje pikant en heeft iets dierlijks. Erg lekker.

Prijs: € 3,65 / 100 g

Zo maak je de perfecte kaasfondue >

Vacherin Mont-d’Or

Wat: Dit is een Zwitserse seizoenskaas: hij wordt gemaakt in de periode september tot maart en is dus precies beschikbaar in de periode dat je zou willen kaasfonduen. Dat schikt, want je kunt dit kaasje dat in een mandje van sparrenhout wordt verkocht, in z’n geheel in de oven zetten. Haal de bovenkant eraf en dip je brood in de vloeibaar geworden kaas. De roodschimmelkaas wordt gemaakt van koemelk.

Zo maak je de perfecte kaasfondue >

Oordeel: De smaak is mild en zoetig én je ruikt en proeft het sparrenhout van het doosje terug in de kaas. Zelf heb ik het kaasje overgoten met witte wijn en in de oven opgewarmd. Het was een perfecte kaasfondue voor twee personen. Erg leuk en lekker!

Prijs: € 14,95 / stuk

Raclette

Wat: Raclette is, net zoals de Vacherin Mont-d’or, een typische fonduekaas van koemelk. De naam slaat niet alleen op de kaas, maar ook op een Zwitsers gebruik de raclette te smelten (door middel van vuur of een speciale machine) en rechtstreeks van de kaas op de borden te schrapen.

Oordeel: Raclette heeft die typische dierlijke smaak die veel Zwitserse kazen hebben, maar dan een milde variant. De Vacherin Mont-d’or is dan toch de spannendere keuze.

Prijs: € 2,95 / 100 g

Vacherin fribourgeois cru

Wat: Deze rauwe koemelkkaas is vernoemd naar het Zwitserse kanton (deelstaat) Fribourg en wordt als sinds op z'n minst 1420 gemaakt. Zoals zoveel Zwitserse kazen is ook deze uitermate geschikt voor de fondue (of op de tosti!).

Oordeel: Deze kaas stinkt veel heviger dan ik bij zijn aanblik gedacht had! Toch smaakt hij niet te heftig. Lekker en ook de textuur bevalt: die is halfhard en erg romig.

Prijs: € 3,25 / 100 g

Tête de Moine

Wat: Dit is weer een Zwitsers kaasje, uit het Franstalig gebied. Hij wordt gemaakt van rauwe koemelk en geschaafd met een girolle. De kaas valt dan een beetje uit elkaar en vormt zich tot rozetjes. Het kaasje wordt al ruim acht eeuwen gemaakt, oorspronkelijk bij de monniken Abbaye de Bellelay in Saicourt.

Oordeel: Dit kaasje is mild aromatisch. De textuur is vrij hard. Er is niks mis met de smaak, maar ik vind hem simpelweg niet zo bijzonder al is het favoriet op vele uitgebreide kaasplankjes.

Prijs: € 11,50 / stuk

Recept: Tête de moine met kruiden en pruimen >

Blue stilton

Wat: Dit is een gepasteuriseerde blauwschimmelkaas uit Nottinghamshire, Groot-Brittanië, die vier maanden heeft gerijpt. Het kleine melkveebedrijf Colston Bassett maakt hem.

Oordeel: Een goede, vette, romige blauwschimmelkaas. Er is niks mis mee. De kaas heeft een typische pikante blauwschimmelsmaak, maar is minder zout dan bijvoorbeeld roquefort.

Prijs: € 3,75 / 100 g

Shropshire blue

Wat: deze gepasteuriseerde kaas komt net zoals de blue stilton van het kleine melkveebedrijf Colston Bassett. Hij lijkt qua uiterlijk en smaak ook op die kaas, maar is geel-oranje gekleurd door de toevoeging van caroteen.

Oordeel: Deze kaas lijkt heel erg op de blue stilton, maar je kunt de verschillen toch net onderscheiden. Deze blauwschimmel is wat boterachtiger door de toegevoegde caroteen. Ik heb een voorkeur voor de stilton, omdat dat de smaak toch wat overweldigend maakt.

Prijs: € 3,75 / 100 g

Montgomery aged farmhouse cheddar

Wat: Deze oude cheddar is een harde, rauwemelkse koemelkkaas uit Groot Brittanië. In deze kaas ontstaan op een paar plekjes spontaan eetbare blauwschimmel.

Oordeel: Een goede oude, pikante cheddar met dus sporadisch een hapje milde blauwschimmelsmaak. Dat is een combinatie waar ik wel van houd, omdat ik vanwege de heftigheid van blauwschimmelkaas maar kleine hoeveelheden op kan. Hier kan ik vanwege de afwisseling meer van eten.

Prijs: € 3,95/100 g

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO