Is snel eten écht slecht voor je?

Rustig aan, rustig aan: het antwoord komt eraan.

gerelateerd
20x warme soep met recept
Om deze reden heb jij een hekel aan stukjes in je eten
10x lekkere koolhydraat-arme recepten
Chef Kitumara verklapt hoe je thuis perfecte sushirijst klaarmaakt
Getty Images

Dat snel eten slecht voor je is, dat roepen we al jaren. Maar is dit eigenlijk wel echt zo? Onderzoekers aan de Japanse Universiteit van Hiroshima zochten het uit, en wij vertellen het je. 

EETGEDRAG
Om erachter te komen hebben de onderzoekers meer dan duizend mannen en vrouwen gevolgd. Deze hebben ze in groepen verdeeld, gebaseerd op hun eetgedrag. Zo was er een groep van langzame eters, een van gewone eters en een van snelle eters.  

Is suiker slecht voor je? >

OH NEE...
Wat bleek? Die laatste groep heeft dus écht meer kans op een slechtere gezondheid. 11,6% meer kans om het metabolisch syndroom te ontwikkelen, om precies te zijn. Dit syndroom heb je wanneer je minimaal drie aandoeningen hebt uit het rijtje overgewicht, diabetes, hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol. Slecht nieuws voor de snelle eters dus.

BORDJE LEEG
Dit komt mogelijk voort uit het feit je lichaam je pas na vijftien tot twintig minuten een signaal geeft dat je vol zit. Een tijdsbestek waarin snelle eters hun bord al lang en breed leeg hebben.  

Ai! Dit is waarom we niet langer dan 15 minuten op het toilet moeten zitten >

OPLOSSING
Gelukkig is er een simpele manier om je gezondheid te waarborgen – naast minder opscheppen dan. Dit doe je door meer op je eten te kauwen. Veertig keer per hap zelfs, in plaats van de vijftien die je waarschijnlijk gewend bent. Dit verlaagt je calorie-inname, en dus de kans op een van die kwalen.  

Bron: The Guardian

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO