Dit is ons favoriete traditionele sinterklaassnoep

Het is ieder jaar weer een dingetje: nog vóór de zomerzon verdwenen is, verschijnt de pepernoot – of eigenlijk kruidnoot - al in de schappen. En tegen de tijd dat ’t heerlijk avondje is gekomen, zijn we die zakken wel weer beu. Hoogste tijd om wat ander traditioneel sinterklaassnoep in de schijnwerpers te zetten.

gerelateerd
Dit is het verschil tussen brie en camembert
4 dingen die je moet weten over kokosolie
Dit is de gouden tip voor een perfect spiegelei
Filmavond? Zo maak je popcorn met bijzondere smaken
Getty Images

PEPERNOTEN
Ja, want er zit wel degelijk een verschil tussen de kruidnoot en de pepernoot. En dat lees je hier.

MARSEPEIN
Marsepein is een gemalen goedje van suiker en amandelen en komt uit de tijd dat de sint buiten kindervriend ook huwelijksmakelaar was. Tijdens Sinterklaas konden kinderen hun liefde verklaren aan andere kinderen door het geven van een stukje marsepein. Liefde gaat ten slotte door de maag.

Het suikergoed hoeft overigens niet per definitie ongezond te zijn. Check bijvoorbeeld dit recept eens voor magische marsepein >

SPECULAAS
Deze kruidige koek wordt tegenwoordig het hele jaar door gegeten, maar vindt zijn oorsprong rond de sinterklaastijd. Onze lievelings? Gevulde speculaas, met amandelspijs.

Alhoewel dit traditionele recept ook wel héél lekker is >

KIKKERS EN MUIZEN
Sinterklaassnoep dat vooral favoriet is onder kleine kinderen. Waar de met fondant gevulde chocolade precies vandaan komt, is niet helemaal bekend. Maar waar wij vooral benieuwd naar zijn is waarom de beesten eigenlijk badpakken dragen?

CHOCOLADELETTER
En wat was je jaloers vroeger, wanneer je broer Willem weer een grotere letter kreeg dan jij, met je arme I. Terwijl er eigenlijk precies evenveel gewicht aan chocolade zit in elke letter. Maar maak dat het kind wijs.

Heb je deze speciale chocoladeletter van Tony’s Chocolonely al geprobeerd? >

BOTERLETTER
De boterletter, ook wel banketletter genoemd, is de voorloper van de chocoladeletter. Deze letter van bladerdeeg is gevuld met amandelspijs, waarbij ook wel eens gesjoemeld wordt met goedkoper spijs van witte bonen en abrikozenpitten.

SCHUIMPJES
Het schuimpje komt van de meringue, en bestaat uit dezelfde twee basisingrediënten: eiwit en suiker. Hoe het snoepgoed tussen het strooigoed is beland, is ons niet bekend.

Schuimpjes over? Maak er eens Eton mess van >

TAAITAAI
Wie heeft er zijn tanden nooit bijna op stukgebeten? Hoe taaie kost taaitaai ook is, lekker is de koek, met een smaak ergens tussen anijs en speculaas in, wel.

BORSTPLAAT
Dat borstplaat rond Sinterklaas gegeten wordt, is te danken – of wijten – aan de hoge suikerprijs van vroeger. Het suikerwerk werd vroeger namelijk alleen gemaakt uit suikerriet van ver weg, tot een slimme Duitser ontdekte dat suiker uit ook suikerbieten gewonnen kan worden. Tegenwoordig maak je het dus makkelijk én goedkoop zelf, en wel zo.

WORSTENBROOD
Het worstenbroodje heeft tegenwoordig een plek veroverd naast het sinterklaasfeest op de Nederlandse erfgoedlijst, maar heeft meer met de feestdagen gemeen. Het Brabantse broodje beleeft namelijk een piek rondom Sinterklaas en Kerst, wanneer de zuiderlingen ze massaal afbakken.

Deze pietenpakjes en saucijzengehakt hebben een nog hoger sinterklaasgehalte >

KROL
Grote kans dat je er als noorderling nog nooit van hebt gehoord, maar in Oost-Brabant is de krol vaste sinterklaaskost. Liefhebbers van de krol kunnen hun hart ophalen rondom Veghel; daar wordt het anijsbroodje van september tot aan carnaval gegeten.

Zin gekregen om zelf pepernoten te maken? >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO