DIY!
17 basisproducten die je zelf kunt maken

Trek de keukenmachine tevoorschijn en steriliseer je voorraadpotten: deze basics maken we zelf.

gerelateerd
20x warme soep met recept
Om deze reden heb jij een hekel aan stukjes in je eten
10x lekkere koolhydraat-arme recepten
Chef Kitumara verklapt hoe je thuis perfecte sushirijst klaarmaakt

Getty Images

Getty Images

Imsyndo/Philip Webb/Gareth Morgans

Getty Images

Getty Images

Getty Images

Getty Images

Getty Images

Fenna Molenkamp

Getty Images

Getty Images
1 / 17

Tomatensaus

Je moet er even geduld voor hebben, maar deze zelfgemaakte tomatensaus met oregano brengt je pasta naar een nieuw niveau.

Ga naar het recept >

Of probeer onze snelle basistomatensaus >

Pesto

Hij is er in vele soorten en smaken, maar wij tippen er drie!

RODE PESTO
Mix 100 g parmezaanse kaas, 2 tenen knoflook, 10 el tomatenketchup (of 7 a 8 el -puree), 200 ml olijfolie en 100 g pijnboompitten in de keukenmachine tot een egale massa. Voeg wat citroensap, versgemalen peper en een snufje zout toe. 

KORIANDERPESTO
Maak 4 tenen  knoflook schoon en doe de teentjes samen met de ½ bos koriander, 4 el ongezouten pistaches, 6 el olijfolie, zout en peper in de keukenmachine. Meng een paar seconden tot een korrelige pesto.

Lekker bij kogelbiefstuk >

GROENE PESTO
Rooster 2 el pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Laat ze afkoelen. Stamp ze in een vijzel met wat zout tot grove stukjes. Voeg 250g basilicum met een paar blaadjes tegelijk toe en stamp ze in de vijzel tot een dikke pasta. Voeg 25g pecorino en 25g parmezaan toe en roer 300 ml olijfolie er geleidelijk door.

Inmaken

Trek de weckpotten maar uit de kast.

Ingemaakte tomaten en olijven >
Pikant ingemaakte aubergine >
Ingemaakte citroenolijven >

Plantaardige melk

Eerder schreven we al over de voor- en nadelen van plantaardige melk. Om zelf kokosmelk te maken, kook je 450 ml water. Giet het in de blender met 75 gr geraspte kokos en mix 3-5 minuten. Laat het afkoelen en zeef de stukjes kokos er met een kaasdoek of schone theedoek uit. Extra tip: van de overgebleven pulp maak je kokosmeel door het op 100 °C te drogen in de oven.

Het recept voor amandelmelk vind je op Paleopasian en het recept voor havermelk vind je op Voedzo.

4 pointers voor lactosevrij koken >

Chutney

Elke kaasplank, broodje, ja zelfs de saaiste maaltijd kikkert op van een lekkere chutney.

Peren-dadelchutney
Appel- tomatenchutney >
Dadel- citroenchutney >

Zuurdesemstarter

Zonder starter, geen zuurdesem. Je maakt de starter of het desem door 50 g volkorenmeel met 50 ml water te mengen, dat een paar dagen weg te zetten (kamertemperatuur) en af en toe om te roeren. Als er ten slotte bubbeltjes verschijnen meng je er nog eens 100 g meel en 100 ml water door. Na ongeveer een dag is het een brei vol bubbels en ruikt het zurig. Dan gooi je alles weg op 50 g na (ja echt doen!) en meng je het opnieuw met 100 g water en 100g meel. Na nog eens 12-24 uur is het klaar voor gebruik.

Je bewaart het in de ijskast en steeds als je een brood gaat bakken neem je er wat af  (50 g voor en brood van ca.750 g). Als je nog een klein beetje over hebt meng je het weer met 100 g meel en 100 water. Gebruik je het niet, ververs het desem dan elke week door het meeste weg te gooien en 100 g meel en 100 g water toe toevoegen. Vries de desem in als je lang niet bakt.  
Zo bak je een zuurdesembrood in 4 stappen >
Of probeer een van deze broden >

Pasta

Verse pasta maken is een van de meest bevredigende keukenklusjes op aarde. Neem die moeite. En je begrijpt meteen waarom Italianen zo van hun moeder houden. 

Ga naar het recept >

Ingemaakte citroenen

In de Moors-mediterrane keuken en Arabische keuken is de ingemaakte citroen een onmisbaar ingrediënt. Je gebruikt het in stoofgerechten, maar ook in salades is de schil erg lekker, bijvoorbeeld met kip. Het citroenwater dat achterblijft in de pot is een goede smaakmaker in dressings. Het inmaken van de citroenen duurt lang – twee tot vier weken – maar is het wachten dubbel en dwars waard.

Zo maak je citroen in >

En hier vind je recepten met ingemaakte citroen >

Mueslirepen

In feite is het gewoon aan elkaar geplakte granola. Deze versie is vrij van gluten en ei.

Je vindt het recept op Allergyfree Alaska.

Notenrepen met karamel en chocolade >
Kyra's kruidige trail mix(en) >

Suiker Speciaal

Geef je suiker een smaakje: denk aan vanille, koffie, lavendel en limoen-chili.

Je vindt de recepten op A Spicy Perspective.

Vanillesuiker smaakt prima in deze fluffy cheesecake met banaan >

 

Vanille-extract

Zelf vanille-extract maken is heel makkelijk. Doe opengesneden vanillestokjes met een neutrale sterke drank (wodka of witte rum bijvoorbeeld) in een gesteriliseerde weckpot. Een goede hoeveelheid is een klein proefflesje (80 ml) per stokje. Dan nog even flink schudden en minimaal acht weken laten trekken voor gebruik. Als je extract bijna op is, vul het dan aan met meer alcohol en af en toe een nieuwe vanilleboon.

Koekjessandwiches met vanille >

 

Pindakaas, pitten- en notenpasta

Nodig: een stevige keukenmachine en een flinke portie geduld.
De recepten voor alle denkbare pitten, peulvruchten- en notenpasta’s vind je op Tasty Yummies.

Of ren richting Ekoplaza >
Pindakaas smaakt lekker in je chocolademelk >

Meel

Havermeel maak je door havervlokken in de blender of koffiemolen te vermalen. Hetzelfde kun je doen met rijst (werkt zowel met zilvervliesrijst, bruine rijst en witte rijst), gepelde amandelen en gedroogde kikkererwten.

Amandelmeel gemaakt? Probeer deze taart >

Dressing

Het is een van de meest ondergewaardeerde ‘gerechten’. En dat terwijl een goede sladressing van weinig iets heel erg lekkers kan maken. We tippen je twee snelle Jelle’s en een chique dressing (waar je dan wel iets meer moeite voor moet doen).

Ga naar het recept >

Jam

Nog een beetje vroeg in het jaar, maar jam maken is van alle vrouwtjetheelepelkarweitjes op aarde toch wel de meest bevredigende. Dit jamdossier vertelt je alles wat je moet weten – inclusief de negen basisregels én drie recepten. Belangrijk: schoon werken, goede voorbereiding en een goede timing.

Ga naar ons jamdossier >

Appelmoes

We zeiden het al: aan de supermarktversie wordt vaak suiker toegevoegd. Lekker zelf maken dus. Schil en snijd zes appels, doe ze met een kopje water en wat kaneel in de pan en kook een half uur op laag vuur tot je het tot moes kunt prakken.

En dit maak je van overgebleven appels >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO