5x voedzaam winterfruit dat je eten wilt

Dagelijkse portie vitamines: check!

gerelateerd
20x warme soep met recept
Om deze reden heb jij een hekel aan stukjes in je eten
10x lekkere koolhydraat-arme recepten
Chef Kitumara verklapt hoe je thuis perfecte sushirijst klaarmaakt
Getty Images

Dat fruit het lekkerst is wanneer het vers geplukt op je bord ligt, moge duidelijk zijn. Maar wist je dat het ook een stuk voedzamer is dan de gekweekte variant? Daarom delen wij vijf winter fruits. Maakt het behalen van je goede voornemens weer een stukje makkelijker. 

Seizoenskalender: al het lekkerste groente en fruit van januari >

BLOEDSINAASAPPEL 
Bloedsinaasappels zijn rijk aan vitamine C, vezels en anthocyanen, een antioxidant die de vrucht van zijn dieprode kleur voorziet en tevens verschillende gezondheidsvoordelen met zich meedraagt.  

Bewaren: een bloedsinaasappel in huis? Op de fruitschaal kun je 'm een week bewaren en in de koelkast ongeveer drie.  

CACTUSVIJGEN 
Een vrucht afkomstig van een cactusplant. Door zijn puntige schil ook wel 'stekelige peer' genoemd. Verkrijgbaar in de kleuren groen, geel, oranje en roodbruin. Je eet 'm los, of verwerkt in een jam of smoothie. 

Bewaren: de cactusvijg blijft ongeveer één week goed. Als je 'm ongewassen en op kamertemperatuur bewaart tenminste.  

Is gember eigenlijk wel écht goed voor je? >

KUMQUATS 
Een exotische vrucht die wat weg heeft van een mandarijn. Vol met kalium, vitamine A en vitamine C. Te gebruiken in een salade, een salsa, een sapje of een smoothie. 

Bewaren: een kumquat blijft bij kamertemperatuur een paar dagen goed. In de koelkast een week of twee. 

PERSIMOEN 
Een vrucht die vol zit met vitamine A en C. Opvallend? Als je één persimoen eet, heb je al vijftien procent van je aanbevolen dagelijkste hoeveelheid vezels binnen. Qua smaak te vergelijken met een pruim of abrikoos. Te gebruiken in hartige of zoete gerechten. Bijvoorbeeld in een wokgerecht, een salade, een cake of een pudding. 

Bewaren: als een persimoen onrijp is bewaar je 'm bij kamertemperatuur. Als-ie rijp is in de koelkast. Hier blijft hij nog zo'n drie dagen goed.  

Dit gebeurt er als je iedere dag een banaan eet >

GRANAATAPPEL 
De oude Egyptenaren dachten dat het sap van een granaatappel je onsterfelijk maakt. Dit is natuurlijk niet zo, maar gezond is het goedje wel. Zo zit de vrucht vol met kalium en vitamine C. Ook bevat het polyfenool, een antioxidant die over vele gezondheidsvoordelen beschikt. 

Bewaren: als je een granaatappel bewaart in de koelkast, kan hij tot wel twee maanden goed blijven.  

Bron: Luvoinc

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO