3x Saus voor erbij

Julius Jaspers en Robert Kranenborg hamerden er telkens op in Topchef: saus is belangrijk. Dat vinden wij ook: we houden van saus, of het nou om Chinese sojasaus, Mexicaanse ‘mole’ of Franse hollandaise gaat.

gerelateerd
7 verrassende dingen die je kunt doen met een ei
Wat is het verschil tussen deze yoghurtsoorten?
Seizoenskalender groenten & fruit: april
Waarom je nóóit een rozijn moet nemen als oog voor je paaskonijn
Styling studio MAE, fotografie Charlona Teerlink, met dank aan &Klevering, Studio Bazar

Een goede saus onderstreept de smaken van een gerecht, door ze aan te vullen of juist een contrast te bieden. Ook qua substantie – een prettig gevoel in de mond – en voor het oog – mooi op het bord – speelt saus een belangrijke bijrol.

BEARNAISESAUS
Klassiek Frans, lekker bij steak.
appelciderazijn 3 el
groene peperkorrels 5
laurierblad 1
sjalotje1/2, fijngehakt
dragon 1 takje en 1 tl gehakte blaadjes
kervel 1 takje en 1 tl fijngehakt
roomboter 150 g
eidooier 1 grote

Doe azijn, peper, laurier, sjalot en de takjes dragon en kervel in een steelpan. Kook het zachtjes in tot ong 1 el vocht overblijft. Zeef het boven een kommetje. Smelt de boter op laag vuur. Doe de eidooier in een kom, roer er het azijnmengsel door en meng er beetje bij beetje de warme boter door tot je een mayonaiseachtige substantie krijgt. Meng de gehakte kruiden erdoor en breng op smaak met wat zout en peper.

Zo maak je hollandaisesaus >

MORNAYSAUS
Kaassaus op basis van een roux, bijv voor croque monsieurs.
roomboter 2 el
bloem 3 el
warme melk 1/2 l
parmezaanse kaas 30 g, geraspt
gruyère 30 g, geraspt

Smelt de boter in een steelpan op halfhoog vuur. Voeg de bloem toe en roer die er snel doorheen. Het mengsel vormt nu een deegbal. Verhit even, maar laat niet bruin worden. Zet het pitje zo laag mogelijk. Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf goed roeren, tot de melk op is en je een gladde saus hebt. laat nog 1 min zachtjes koken en voeg wat versgemalen peper toe. Roer er de kaas door en klop totdat deze gesmolten is.
Hete saus! De 5 lekkerste plús een recept >

MISOJUS
Het recept van deze veganistische saus hebben we van de blog The First Mess.
groentebouillon 125 ml
kokosolie(liefst extra vierge) 1 el
honing of ahornsiroop 1 el
sambal oelek 1 tl
knoflook 1 teentje, geperst
gemberwortel 2 tl, fijngehakt
citroen 1/2, het sap
miso 2 tl
speltmeel 1 el

Doe alle ingrediënten behalve de miso en het speltmeel in een steelpannetje en breng het zachtjes aan de kook. Meng in een klein kommetje de miso, het speltmeel en 2 el water tot een pasta zonder klontjes. Doe dit mengsel bij de rest in de steelpan en roer. laat zachtjes koken en roer af en toe, totdat de saus na ca 3 min indikt. Serveer bij gestoomde groenten en gekookte hele granen.

3x dressing voor salades >
Antilliaanse spareribs met hete saus >
Spaghetti met rode saus >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO