Weekbreker: retro monchoutaart

De taart die je zonder oven maakt. Jeugdsentiment!

gerelateerd
Seizoenskalender groenten & fruit: december
6 redenen waarom pittig eten goed voor je is
Dit is ons favoriete traditionele sinterklaassnoep
10x feestelijke bijgerechten voor de Kerst
Getty Images

Hoe Frans ‘monchou’ ook klinkt, deze friszure, verse roomkaas is een Hollands product. In de tijd dat een hoog vetgehalte niemand nog nerveus maakte, dook deze 60+ koemelkkaas regelmatig op in ieders keuken. Maar hij raakte een beetje uit de gratie. Zonde. Want je maakt er misschien wel de lekkerste taart op aarde mee: monchoutaart.

Hier haal je taart in Amsterdam >

MONCHOUTAART
voor 8 personen -15 min bereidingstijd (plus een paar uur opstijven)

150 g volkorenbiscuits
75 g ongezouten roomboter, gesmolten
200 g monchou
75 g witte basterdsuiker
250 ml slagroom
1 blik kersen op sap zonder pit (ong 350 g)
Extra: springvorm van 22-24 cm Ø

Goed zoet zonder suikerpieken >

BEREIDING
Verkruimel de biscuits en meng ze met de gesmolten boter. Verspreid het mengsel over de bakvorm, druk het goed aan en strijk het glad. Laat de bodem minimaal 10 min opstijven in de koelkast. Roer de monchou glad in een aparte kom. Meng er 100 ml lauw water, de suiker (en evt geweekte gelatineblaadjes, zie tip) door. Klop de slagroom stijf en spatel er voorzichtig door. Schep de vulling op de taartbodem. Laat de taart een paar uur opstijven in de koelkast. Verdeel de kersen over de taart.

TIPS
Wil je een stijf mengsel, week dan 4 blaadjes gelatine in ruim water. Knijp goed uit, en mix het door het monchou-suikermengsel. Voeg daarna de slagroom toe.

Een versie voor 18 jaar en ouder? Leg dan lange vingers op de bodem (aan 1 pak heb je genoeg) en besprenkel ze met rum.

Geen zoetekauw? Ziehier, 25 recepten voor hartige taart >
De patissier is here to stay >
19 zoete recepten om uit te kiezen >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO