Zo maak je de allerbeste verse frieten

Culinaire wijsheid vertelt ons dat we alleen goede verse frieten kunnen maken als we ze twee keer frituren, één keer voorbakken in olie van 150 graden Celsius en daarna afbakken in hete olie van 180 graden Celsius. Maar klopt die wijsheid wel?

gerelateerd
Dit is het verschil tussen brie en camembert
4 dingen die je moet weten over kokosolie
Dit is de gouden tip voor een perfect spiegelei
Filmavond? Zo maak je popcorn met bijzondere smaken
Getty Images

Waarom zou je die twee stappen niet in één klap combineren? Dat vroeg de Amerikaanse culinair journalist Jeffrey Steingarten zich ook af in zijn boek De man die alles at. Na wat proefondervindelijke testen kwam hij met het volgende idee: gewoon de rauwe friet opzetten in koude olie. Het werkt.

Friet maken zonder aardappel kan trouwens ook >

VOOR VIER PERSONEN:
Schil 750 g aardappelen (kruimige) en snij ze in balkjes van ongeveer 1 cm ø (niet dikker!). Was de patatten en droog ze af met een theedoek. Doe ze daarna in een hapjespan en giet er zonnebloemolie op tot ze net onder staan. Zet de pan op hoog vuur van een middelgrote pit en bak de frieten (zorg dat de olie niet boven de 180 graden Celsius uitkomt). Als ze goudgeel en krokant zijn, zijn ze klaar – na ongeveer vijftien minuten. Schep uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier, zout ze en dien op met, het liefst zelfgemaakte, mayonaise.

Ook lekker voor erbij: onze remouladesaus >
Kookschool: nog meer (friet)recepten > 

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO