Zo maak je de allerbeste verse frieten

Culinaire wijsheid vertelt ons dat we alleen goede verse frieten kunnen maken als we ze twee keer frituren, één keer voorbakken in olie van 150°C en daarna afbakken in hete olie van 180°C. Maar klopt die wijsheid wel?

gerelateerd
3x bijzondere recepten voor pannenkoeken, crêpes en pancakes
Eet jij veel avocado’s? Dit is het maximum per week
Jonnie Boers dessert: bloedsinaasappel met witte chocolade en passievrucht
Dit gezonde ontbijtje is zó veel beter dan havermout
Getty Images

Waarom zou je die twee stappen niet in één klap combineren? Dat vroeg de Amerikaanse culinair journalist Jeffrey Steingarten zich ook af in zijn boek De man die alles at. Na wat proefondervindelijke testen kwam hij met het volgende idee: gewoon de rauwe friet opzetten in koude olie. Het werkt.

Friet maken zonder aardappel kan trouwens ook >

Voor vier personen:
Schil 750 g aardappelen (kruimige) en snij ze in balkjes van ongeveer 1 cm ø (niet dikker!). Was de patatten en droog ze af met een theedoek. Doe ze daarna in een hapjespan en giet er zonnebloemolie op tot ze net onder staan. Zet de pan op hoog vuur van een middelgrote pit en bak de frieten (zorg dat de olie niet boven de 180°C uitkomt). Als ze goudgeel en krokant zijn, zijn ze klaar – na ongeveer 15 min. Schep uit de pan, laat uitlekken op keukenpapier, zout ze en dien op met, het liefst zelfgemaakte, mayonaise.

Ook lekker voor erbij: onze remouladesaus >
Deze basics maak je lekker zelf >
Kookschool: nog meer (friet)recepten >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO