Easypeasy: de pefecte omelet maak je zo

Prima, maar een omeletje, dat kan toch iedereen, horen wij je denken. Nee hoor. Want een echte omelet is baveuse, zoals de Fransen zeggen. Geen drooggebakken pannekoek, maar een donzig, luchtig ding.

gerelateerd
7 dingen die je herkent als je verslaafd bent aan drop
Broodnodig: de waarheid over brood
Bijles ballen bakken
Getty Images

Ontbijt/snack > voor 1 persoon > 5 min bereidingstijd
3 eieren
peper en zout
scheutje room
klontje boter

1. Breek de eieren boven een kom. Doe zout, peper en een scheutje room erbij. Klop los met een vork, maar niet te lang – het mag niet schuimig worden.
 
2. Verwarm de koekenpan. Doe er een klontje boter in en verdeel al smeltend over de gehele bodem van de pan.

3. Giet het eimengsel in de pan.

4. Trek met een spatel de zijkant van de omelet naar het midden en hou de pan schuin, zodat het ontstane gat volloopt met vloeibaar ei. Doe hetzelfde aan de andere kant van de pan. Ga zo door langs alle kanten van de omelet tot het ei niet meer uitloopt en schud de pan af en toe, zodat het ei goed losraakt van de pan. Doe het snel; deze stap moet in totaal ongeveer 30 sec duren.

5. Schuif nu meteen een spatel onder de omelet en klap de ene helft over de andere.

6. Laat de omelet uit de pan op een bord glijden en serveer onmiddellijk.

LEKKER ERBIJ
Voeg eventueel fijngehakte verse kruiden, geraspte kaas, reepjes ham of plakjes tomaat toe halverwege stap 4. Of bak in een andere pan kort wat paddenstoelen en schep die erop vlak voor het dubbelvouwen. Boerenomelet: vul de omelet met (restjes) gare, kleingesneden groente en laat goed meewarmen.

TIPS & TRUCS
> Klop de eieren niet te stevig los voor ze de pan ingaan, de eiwitten moeten nog een beetje aan elkaar leven.
> Laat de pan niet te heet worden, dan verbrandt de boter en een omelet hoort een tikje bleek van kleur te zijn. Maar zet het vuur ook weer niet te laag, dan stolt het ei niet.
> Neem een pan die niet te groot is, liefst met antiaanbaklaag.
> Als je deze omelet goed onder de knie hebt, laat de spatel dan achterwege en oefen met het schudden van de pan. Als je de pan om en om scheefhoudt en schudt, rolt de omelet uiteindelijk over elkaar tot een mooie bolle halvemaan.

De 10 lekkerste recepten met ei >
Schitterend! Julia Child bakt een omelet >
10 dingen die je niet wist over kippen >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO