Roomboter! Het makkelijkste it-food om zelf te maken

Hállo, volvet is het nieuwe light.

gerelateerd
Seizoenskalender groenten & fruit: april
Waarom je nóóit een rozijn moet nemen als oog voor je paaskonijn
Pasen: getikt ei
De 10 lekkerste recepten met ei
Getty Images

Eerst een vraag: is boter gezond of ongezond? Met regelmaat worden rapporten gepubliceerd die elkaar tegenspreken, maar langzaam begint het er toch op te lijken dat het eten van boter in gematigde hoeveelheden helemaal geen kwaad kan. Misschien is het zelfs een beetje gezond... Dus een croissant voor het ontbijt of een romige saus over een steak: wij doen het gewoon!

Croissant erbij? In deze 8 kleine stappen heb je ze op tafel staan

Zo maak je snelle boter

makkelijk| erbij | voor 250 g | 10 min bereidingstijd | benodigheden: slagroom 500 ml

Doe de room en zout naar smaak in een ruime kom van een staande mixer of gebruik een handmixer. Mix tot een vaste gele massa (de boter) en wit vocht (de karnemelk) ontstaat. Zeef de inhoud van de kom boven een andere kom en kneed met je handen zo veel mogelijk vloeistof uit het harde vet. Bewaar het vocht: het is de karnemelk. Doe de boter in een kom met koud water en kneed nog even door. Alle resten karnemelk moeten uit de boter verdwijnen, dan is ze beter houdbaar. Blijf het water verversen tot het niet meer troebel wordt. Droog de boterbal met keukenpapier. Doe hem in een dunne schone doek en blijf kneden tot er helemaal geen water meer uit komt. Bewaar in een luchtdicht doosje.

Ook zelf maken: vanillevla > 

Saus

Een aantal van de lekkerste sauzen is gebaseerd op boter. Beurre blanc bijvoorbeeld, en hollandaise- en bearnaisesaus. Daarnaast kun je van boter beurre noisette maken: gesmolten boter waarin de melkeiwitten garen en bruin kleuren, waardoor de boter een diepe, geroosterde smaak krijgt. Beurre noisette is heerlijk als saus over vis of in taarten en baksels. Schep je de bruin geworden melkeiwitten eruit, dan krijg je geklaarde boter of ghee. De boter is in deze toestand veel beter bestand tegen hoge temperaturen. Dat is niet alleen praktisch, de boter is zo ook gezonder.

Boter

Boter maken is helemaal niet moeilijk. Misschien zat je er onbewust al eens tegenaan, tijdens het kloppen van slagroom. Werd je slagroom te stijf? Als je was doorgegaan met kloppen, was langzaam maar zeker boter ontstaan. Door het constante kloppen gaan de vetbolletjes in de room kapot, waarna het vet samenklontert en er uiteindelijk vast vet overblijft.

Foodtrend: volvet is het nieuwe light >

Ook onze melk drinken we volvet >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO