Hét recept voor perfecte oliebollen

ELLE Eten's Lieke Sniekers zocht minutieus voor je uit hoe je de allerbeste oliebol maakt. En geeft je het recept.

gerelateerd
Seizoenskalender groenten & fruit: april
Waarom je nóóit een rozijn moet nemen als oog voor je paaskonijn
Pasen: getikt ei
De 10 lekkerste recepten met ei
Getty Images

Oliebollen: je eet ze misschien maar één keer per jaar. Maak het verhitten van al die liters olie de moeite waard en versla de gebakskraam met je eigen gefrituurde deegwaren. Zet de ramen open en eventueel een badmuts op. 

INGREDIËNTEN
Volle melk, 500 ml, op kamertemperatuur
Gedroogde gist, 14 g
Ei 1, losgeklopt
Roomboter 50 g, op kamertemperatuur
Bloem 500 g
Zout 10 g
kaneel 2 tl
Rozijnen 250 g, geweld en zorgvuldig afgedroogd
Krenten 150 g, geweld en zorgvuldig afgedroogd
Citroen 1/2, geraspt
Zonnebloemolie 2 l
Poedersuiker
Extra: frituurpan, of braadpan met dikke bodem, frituurthermometer, theedoek 

Meer oliebollenbijstand gewenst? Hier vind je nog wat tips en trucs >

BEREIDING
Meng de melk met de gist in een grote kom. Klop het ei los en meng samen met de roomboter door het melkmengsel. Meng de rest van de ingrediënten in een tweede kom. Doe dat bij het melkmengsel en meng met een pollepel. Laat 10 min staan. Roer dan nog een paar min door. Bedek de kom met een vochtige theedoek en laat op een warme plek ongeveer 50 min rijzen. Roer het deeg nog even goed door en laat het 3 min staan. Verwarm de zonnebloemolie tot 175-180°C in de frituurpan of braadpan. Controleer de temperatuur met de frituurthermometer. Doop 2 lepels of een ijsboltang achtereenvolgens in het vet en in het oliebollenbeslag. Laat een bolletje deeg in het vet glijden en bak in 5-6 min bruin en gaar. Frituur niet meer dan 5 oliebollen tegelijkertijd, anders daalt de temperatuur te snel. Herhaal tot het beslag op is. Laat de oliebollen uitlekken en afkoelen in een vergiet bekleed met keuken-papier. Bestrooi pas vlak voor consumptie met poedersuiker.

Tip: bak je de bollen al overdag? Bewaar ze dan in een plastic zak buiten de koelkast.

De 10 beste bubbels om het jaar goed af te sluiten >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO