Pittig eten blussen? Drink melk, lassi, thee en yoghurt

Eerste hulp bij brand in de mond.

gerelateerd
Dit is de gouden tip voor een perfect spiegelei
Filmavond? Zo maak je popcorn met bijzondere smaken
Paasontbijt! 10x leuke tips, ideeën en recepten
Zó bereid je de perfecte tofu
Getty Images: Pittig eten blussen

Dolgelukkig worden wij van de toko op de hoek, onze mond soms wat minder. Want wie niet oppast met het potje sambal loopt het risico op een binnensmondse brand - die je niet zo blust als alle andere. Laat dat glas water alsjeblieft staan en red jezelf in plaats daarvan met deze drankjes.

Koken als een Aziatische chefkok? Dan kun je hier wat van leren >
MELK
Het meest bekende redmiddel tegen pittige pepertjes is melk. De reden daarvan? In pittig eten zit capsaïne, een stofje dat zich hecht aan de eiwitten aan de uiteinden van je zenuwen, wat voor de hersenen een teken is van brand. In melk zit caseïne, een eiwit dat zich op zijn beurt weer hecht aan de capsaïne en die vlam daarmee dooft.

YOGHURT
Ook yoghurt beschikt over het fijne wapen dat zuivel biedt tegen pepers. Je kunt het zelfs het beste al vóór de maaltijd nemen. Yoghurt legt namelijk een beschermende laag over je mond waar pepers niet tegen kunnen opboksen.

Tijdens het koken al uitgeschoten met de chilipeper? Zo red je je gerecht voordat je het op tafel zet >

LASSI
Een ander verzachtend zuivelproduct is lassi, een soort traditionele Indiase milkshake met yoghurt en kruiden. Het wordt die in de regio vaak gedronken bij pittig eten vanwege de blussende werking ervan. Lassi dooft niet alleen het vuur in de mond, ook je maag mag je achteraf dankbaar zijn: het wordt namelijk tevens gebruikt tegen maag- en darmklachten. Mooi excuus om milkshakes te drinken, dus.

Lekker lekker in lassi: deze kruiden dragen bij aan je gezondheid >

THEE
Toch hoef je niet per se naar een zuivelproduct te grijpen als je hebt overdreven met de sambal. Warme dranken blussen beter dan koude, dus een bak thee naast je eten helpt je ook uit de brand. We kunnen je alleen niet garanderen dat je eten verder verloopt zonder zweten.

 

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO