De lekkerste mayonaise, zo maak je 'm (en deze koop je)

Zes favorieten om te kopen, twee recepten om te maken.

gerelateerd
Dit is de gouden tip voor een perfect spiegelei
Filmavond? Zo maak je popcorn met bijzondere smaken
Paasontbijt! 10x leuke tips, ideeën en recepten
Zó bereid je de perfecte tofu
NEROC VGM

Vincent (in de film Pulp Fiction van Quentin Tarantino) is net terug uit Amsterdam. Hij zegt tegen Jules: ‘You know what they put on French fries in Holland instead of ketchup?’ Jules: ‘what?’ Vincent: ‘mayonnaise. I’ve seen them do it, man.’ Niet alleen Amerikanen vinden het raar dat wij onze friet met mayo eten. Behalve de Belgen begrijpt niemand ons.

BELZE MAJONEIS
Van Ton, bereid op zonne-energie. In veel varianten, de Belgische is favoriet door het lekkere zuurtje.

JAPANSE MAYO
Zacht en romig. In onweerstaanbare verpakking.

AMORA
Zuur en stevig. Lekker bij schaaldieren en tomaten.

MCDONALD'S
Iedereen heeft zo zijn zonden.

CALVÉ
Hele volksstammen groeiden ermee op. Nostalgisch zoete kindermayo.

THOMY
Echte thomy-fans reizen naar Zwitserland voor de aanschaf van een nieuwe voorraad. Romig maar niet te dik met een lichtzure smaak. 
Hállo culinaire junkfood >

ZELF DOEN, HET RECEPT
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Doe 2 eidooiers, 1 tl dijonmosterd en 1 tl wittewijnazijn in een kom, en voeg zout en peper toe. Klop het mengsel met een garde, of gebruik een keukenmachine, blender of staafmixer, en voeg druppel voor druppel 250 ml zonnebloemolie toe. Als de saus dikker wordt, mag de straal olie ook dikker worden. Blijf kloppen. Als alle olie is opgenomen en de mayonaise dik genoeg, kun je evt 2 tl citroensap toevoegen voor een zuurtje. Gekoeld blijft de mayonaise ruim een week goed.

Voor aïoli: doe 4 fijngewreven tenen knoflook in de kom en gebruik maar 1 eidooier. Ga verder hetzelfde te werk als bij de mayonaise.

Let op: gebruik voor je mayonaise altijd een neutrale olie. Extra vergine olijfolie lijkt lekker, maar dat valt tegen. Het kan bovendien een instabiele mayonaise geven, die er in het begin goed uitziet, maar een paar uur later gaat schiften. Deze vertraagde schifting is heel bekend in Italië, waar het verschijnsel impazzire, ‘gek worden’, heet. (bron: Harold Mcgee, Over eten en koken).

Voor bij de mayonaise: zelfgemaakte verse friet >
Nog meer sauzen voor erbij >
Deze basics maak je zelf >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO