Met deze trucs eet je minder en heb je toch een voldaan gevoel

Voedingswetenschapper dr. Ludidi legt het uit hoe het kan.

gerelateerd
Seizoenskalender groenten & fruit: april
Waarom je nóóit een rozijn moet nemen als oog voor je paaskonijn
Pasen: getikt ei
De 10 lekkerste recepten met ei
Getty Images

Ben jij met het oog op de feestdagen een beetje huiverig voor het getal dat de weegschaal straks laat zien, maar heb je geen zin om het lekkere eten nu ineens te laten staan? Dr. Ludidi to the rescue! Hij deelt een deel van de inzichten die hij opdeed met ons en geeft handige trucs mee die helpen om met minder eten toch een voldaan gevoel te hebben.

Wat gebeurt er met je lichaam als je te veel zout eet? >

RODE PEPER
Rode peper bevat een stofje genaamd capsaïcine, ook wel rodepeperextract genoemd. Deze stof helpt om je hongergevoel te verminderen. Dit komt doordat bepaalde cellen in het maag-darmkanaal erdoor worden geprikkeld. Ook zorgt het stofje ervoor dat de stofwisseling verhoogd wordt. Kom maar door met dat pittige eten dus.

KLEINER BORD
Een andere truc die ervoor zorgt dat je minder eet, is simpelweg je bord vervangen voor een kleinere. Dr. Ludidi sprak met professor Charles Spence, hoogleraar gastrofysica op Oxford University, die het even haarfijn aan hem uitlegde: 'Doordat de visuele input je brein vertelt dat je bord overmatig gevuld is, krijg je het idee dat je een ontzettend grote maaltijd eet en dus genoeg hebt aan die portie'. 'Maar,' ging hij verder, 'daartegenover staat dat het onze natuurlijke reactie is om tot wel veertig procent meer te eten, als we een groot bord gebruiken.' En Spence weet waar hij over praat, hij onderzoekt al jaren allerlei mogelijke manieren om eetlust te beïnvloeden. Veel van Spence’s gastrofysische ontdekkingen zijn in gerenommeerde tijdschriften gepubliceerd. Zo ontdekte hij ook dat porties zoals commercieel afgebeeld op verpakkingen soms wel drie keer groter zijn dan de aanbevolen portie, bij ontbijtgranen bijvoorbeeld.

Is snel eten écht slecht voor je? >

VROLIJKE MUZIEK
Ook de derde en laatste tip komt van Spence. En die tip heeft te maken met muziek en zoetekauwen. 'Geluiden en zogenaamde soundscapes - geluiden die samen een akoestische, waarneembare omgeving vormen - kunnen van invloed zijn op hoe wij ons eten ervaren en hoe intens wij smaken proeven. Eten smaakt al gauw zo’n tien tot twintig procent zoeter wanneer er vrolijke, zoete muziek wordt afgespeeld tijdens het eten. Zoete muziek kenmerkt zich door opgewekte, lichte tonen,' legt Spence uit.

Zouden we onze cravings in de toekomst kunnen stillen met gezonde snacks, op smaak gemaakt met een snuf capsaïcine en gegeten terwijl we naar vrolijke muziek luisteren? Die kans is vrij klein volgens dr. Ludidi. Wél zijn de hierboven genoemde hacks redelijk makkelijk door te voeren in je leven. Uiteindelijk zit de winst altijd in de som der delen, toch?

Ai! Dit is waarom je nooit langer dan vijf minuten op het toilet moet zitten >

Bron: Women's Health 

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO