Dit is waarom de ene komkommer verpakt is en de andere niet

De plastic jas: goed of slecht voor het milieu?

gerelateerd
Dit is de perfecte kaassaus voor je nacho’s
5x ontbijt dat je de avond van te voren kunt klaarmaken
Dit is het verschil tussen brie en camembert
4 dingen die je moet weten over kokosolie
Getty Images

MET ZONDER JAS
Uit onderzoek blijkt dat men liever een komkommer zonder, dan met jas koopt - er vanuit gaande dat hij een milieubewuste aankoop doet. Maar net als een echte jas, heeft zo’n plastic variant in de supermarkt ook een functie. Een komkommer met plastic blijft namelijk zo’n tien dagen langer goed dan zijn onverpakte broertje.

5 gekke dingen die je kunt doen met een komkommer >

VOCHTVERLIES
Zo’n laag plastic beperkt vochtverlies bij een komkommer en voorkomt dat-ie verschrompeld in jouw boodschappenmand eindigt. Om deze reden is de plastic verpakking dus juist goed voor het milieu: hij gaat voedselverspilling tegen en zorgt ervoor dat er minder transport plaatsvindt. 

Komkommer in de koelkast bewaren of niet? >

HERKOMST
Maar waarom zijn dan niet gewoon alle komkommers verpakt? Ook daarin speelt milieuvervuiling geen rol. Het verpakken van een komkommer laat namelijk geen enorme schade achter op de wereld en de komkommer krijgt, verpakt of niet verpakt, het label B op de groente- en fruitkalender van Milieu Centraal. Wat de verpakking om sommige komkommers verklaart, is de herkomst van het product. Een Spaanse komkommer moet van het Spaanse land in een Nederlandse supermarkt komen en kan dus wel wat bescherming gebruiken. Grote kans dus dat de komkommers bij jouw supermarkt zonder jas een kort ritje vanuit een Nederlandse kas achter de rug hebben en de komkommers met jas vanuit het buitenland komen - en ze door de verpakking allemaal even vers smaken.

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO