Wetenschap! Waarom sommige mensen een hekel hebben aan kaas

Eet jij geen kaas? Omdat je dit voedsel echt niét te pruimen vindt? Grote kans dat je je ouders de schuld kan geven.

gerelateerd
Spaghetti? Courgetti! 5x recepten met courgette als pasta
Tips! De perfecte couscous klaarmaken doe je zó
Dit is wat er gebeurt als je iedere dag een ei eet
5 tekenen dat je ingevroren eten niet meer goed is
Getty Images

Nieuw wetenschappelijk onderzoek wijst namelijk uit dat het genetisch bepaald kan zijn of je van kaas houdt of niet.

STANK
De zogenaamde stank is één van de hoofdredenen waarom mensen een hekel hebben aan kaas. Die rotte geur, zoals velen het noemen, ontstaat door de fermentatie tijdens het productieproces. In die fase worden melkzuurbacteriën aan de kaas toegevoegd en tja, die bacteriën zorgen dus voor die sterke geur. Bij gorgonzola en andere blauwe kaas is dat natuurlijk nóg erger: bij deze kazen worden ook echte schimmels aan de kaas toegevoegd.

HET ZIT ‘M IN DE GENEN
Weet je nog dat bekend werd dat het genetisch bepaald is of je koriander naar zeep vindt smaken? Met kaas is dat dus eigenlijk precies hetzelfde, wijst nieuw onderzoek uit. Dezelfde chemische stof die die smaak veroorzaakt in koriander, werd ook teruggevonden in kaas.

FRANKRIJK
Frankrijk (huh?) scoort hoog als het gaat om mensen met een hekel aan kaas. En dat terwijl het land naast de meeste soorten kaas, ook de hoogste kaasconsumptie heeft. Volgens dit onderzoek van Franse wetenschappers toonde 11,5% van de 332 geënquêteerde mensen een afkeer voor kaas. Daar komt bij dat 47% van deze groep mensen nóg een familielid heeft met ook een afkeur voor kaas. Des te meer reden om te geloven dat het echt genetisch bepaald is of je van kaas houdt of niet. Kortom, kaashaters het is niet jullie schuld. 

Bron: Extra Crispy

 

 

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO