Dit waren de foodtrends van 2016

We hebben veel gezien dit jaar. Of al deze trends het komende jaar overleven? We weten het niet.

gerelateerd
Is snel eten écht slecht voor je?
Is eten net zo verslavend als drugs?
Alle redenen op een rij waarom je pure chocolade moet eten
Seizoenskalender groenten & fruit: juni
Getty Images

ZOETE AARDAPPEL IN BROODROOSTER
Zoals een geroosterde boterham. Alleen dan Zuid-Amerikaans, met minder koolhydraten.
Zo maak je 'm zelf >

GALAXY/MIRROR CAKES
De verjaardagscake die in de sterren geschreven staat. Heel YouTube stond er vol mee.

MAGIC CAKES
Voor de luie kok: één beslag, drie texturen. Bovenop knapperig, daaronder romig en onderop chewy.

 

ESPRESSO IN IJSHOORN
Koffiepauze proof, twee vliegen in één klap, hoe je het ook wil noemen. We lusten er best een.

Caramel Macchiato shot in a Nutella cone #LA #espressoCone #ZiaValentina

Een foto die is geplaatst door Adriana Torres (@adrianatorres5) op

 

PROTEIN FLUFF
Een fluffy opgeschuimd eiwitpoeder dat sporters als ontbijt en dessert eten. Met diverse toppings. 
We hadden er al eerder wat over te zeggen >

BLOEMKOOL
De bloemkool fungeerde al als allerdaagse klassieker, maar we zagen 'm steeds meer. Overal, eigenlijk. Op iedere menukaart in verschillende vormen en smaken. Geroosterd. Geblakerd. Gehalveerd en gestoofd. In bouillon. Als crumble. Als mousse, schuim en tja, noem maar op. 

SUSHI IN ANDERE VORMEN
Sushi-burgers, sushi-pizza's, regenboogsushi, sushi-burrito's. De sushi-gekte ging té ver.

FROSÉ
Bevroren rosé, als een slush maar dan nóg beter. Prima idee bij warm weer.

GESCHAAFD IJS
IJs schrapen. Jup.

Shaved ice-cream #shavedicecream #icecream #foodvideo #ny #satisfying

Een video die is geplaatst door Satisfying videos (@magneticthings) op

 

BOWLS
We eten unaniem liever uit een kom dan een bord. We stopten onze smoothies in een bowl, er passeerde een sushibowl, een burritobowl en een pokébowl. Er werden zelfs complete kookboeken over geschreven. Alles. In. Een. Bowl. 

OKONOMIYAKI
Een Japanse hartige pannekoek die menig hart in 2016 deed smelten. Op steeds meer plekken verkrijgbaar, tot aan festivals toe. En ook de Japanse poffers (takoyaki) waren van de partij.

BUNS
Gestoomde, luchtige bao's gevuld met, jawel, pork belly. Of eend. Dat waren de beginners. Later volgden buns met paddestoelen, buns met rauwe zalm, buns met krokante kip en nog veel meer.

#YOLKPORN
Er is geen lekkerder gevoel dan de dooier doorprikken. En dat deden we massaal op Instagram.

 

DRIPCAKES
We decoreerden er laatst zelf een. 

 

RED VELVET
Het begon met een cake, vervolgens kwamen er red velvet cupcakes. Nu is zo'n beetje alles red velvet. Of blue velvet. Tot ijs aan toe. Waarom de red velvet cake ons uit de neus komt in plaats van de mond in gaat? We zien 'm te veel. Dááág!

HUMMUS
In álle smaken!

FIETSBEZORGERS
Onze roze en groenblauwe superhelden. Tring!

GROENE TEGELS
​Glimmend groen. In zo'n beetje elk hip restaurant. 

 

BRUNCHEN
​Net als in New York. En niet alleen op zondag.
11x brunchhotspots in Amsterdam >  

CHICKEN 'N WAFFLES
Amerikaans debuut: tegenpolen die elkaar aantrekken. Ze blijken best lekker. Hier een recept.

ROYAL AFTERNOON TEA'S
​In plaats van high tea's. Ze beginnen iets later, en tipje van de sluier: er komt alcohol aan te pas. 
6x royal afternoon tea's in Amsterdam >

PISCO
​Een welkome cocktailklassieker in revival

BOBBY'S GIN
Menig drankfanaat was er fan van. Bobby's Gin is van Nederlandse bodem, met een Indonesische twist. 

ZELF GINGER ALE MAKEN
Want hoe de gemer thuis smaakt, smaakt het nergens anders. Yvette van Boven deed het ook

FISH AND CHIPS
Ons collectieve lievelingsgerecht van de buren aan de andere kant van de kleine plas.

TONY'S CHOCOLONELY
Zij zetten karamel-zeezout op de kaart, en stelen daarmee menig hart. Daarom bedachten wij deze no-bake cheesecake met Tony's Chocolonely karamel-zeezout en bastognekoeken. Alstu, hier het recept >

 

GLUTENVRIJ EN SUIKERVRIJ
Massaal keren we suikers en gluten de rug toe. 
Hier wat glutenvrije recepten >
En deze zijn vrij van geraffineerde suikers

VARKENSBUIK
Het hipste deel van het varken. In allerlei gedaantes, waaronder crispy pork belly en 36-uur-gegaard buikspek.

YVETTE VAN BOVEN
De nieuwe messias in kookland die we maar al te graag volgen. 

PLANTEN IN RESTAURANTS
Heel horecaland kleurde groen.

HOTEL LOBBY'S
Velvet, goud, messing, grote stoelen om in weg te zakken, hippe tegels en behang. Maar dan in een restaurant.

NET-NIET SERVIES
Japans-achtig aardewerk met allerlei onvolkomendheden, in net-niet kleuren. We vinden het mooi, hoor.

 

COURGETTI
Dagelijks pasta eten zonder schuldgevoel, want in plaats van bloem en ei, haalden we massaal courgette door de spiralizer. 
We hebben een aantal recepten met dit soort courgettepasta >

FOODDESTINATION TOKYO
Want heb je wel ooit écht sushi gegeten als je nog nooit in Tokyo bent geweest? We vlogen er massaal op af.

MILKY OOLONG
Ofwel boterthee. Deze mag blijven!

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO