Dit zijn de 10 meest voorkomende kookangsten (en zo overwin je ze)

Het onbedoeld verwijderen van vingertopjes met een koksmes, om maar iets te noemen. Het is tijd om je angst - of in dit geval het koksmes - recht in de ogen te kijken.

gerelateerd
Dit is de gouden tip voor een perfect spiegelei
Filmavond? Zo maak je popcorn met bijzondere smaken
Paasontbijt! 10x leuke tips, ideeën en recepten
Zó bereid je de perfecte tofu
Getty Images

ANGST 1:
Jezelf snijden met een mes. We geven toe, de angst is reëel. Toch kun je wat dingen doen om te voorkomen dat je kooksessie in een bloedbad eindigt. Zorg er om te beginnen voor dat je snijplank stabiel ligt. Houd het mes én het ingrediënt dat je snijdt zorgvuldig vast. Zorg dat je altijd een scherp mes hebt, gebruik bijvoorbeeld een slijpstaal. Het gaat vaker mis omdat een mes bot is. Last but not least: oefen je snijkunsten voordat je losgaat op een flespompoen.

ANGST 2:
De gevreesde mandoline. Hij wordt aanbeden en tegelijk gehaat. De enige tip die we kunnen geven: ga langzaam en stabiel te werk als je gehecht bent aan je vingers.

ANGST 3:
Hete pannen en ovenschalen. Of het nu vermoeidheid of gewoon een eigenwijze actie was, het is ons allemaal wel eens overkomen dat we een hete pan vastgrepen. De oplossing: allereerst moet je nooit slapend koken, en daarnaast is het handig altijd een set ovenhandschoenen paraat te hebben. Kies voor ovenhandschoenen die ook een groot deel van je onderarm bedekken, dit voorkomt brandwonden van ovenrekken. Een oven plaats je bovendien bij voorkeur onder je aanrecht, niet op een plek waar je omhoog moet reiken. Zo blijven je armen ongeschonden, en belandt de lasagna niet overhoopt in je decolleté.  

ANGST 4:
Frituren. Want: hete spetters. Frituur altijd in kleine porties, houd water uit de buurt, gebruik geen plastic keukenhulpjes. Dan komt het helemaal goed.

ANGST 5:
Vol trots een curry zonder pakjes en zakjes aan je gasten serveren, maar vervolgens ontdekken dat je iets bent uitgeschoten met de pepers. Om te voorkomen dat een recept mislukt, lees je het van tevoren goed door. Leg alle ingrediënten klaar, wees niet eigenwijs met de hoeveelheden en het belangrijkst: keep your head cool. Het komt wel goed.

24 simpele tips om een betere kok te worden >

ANGST 6:
Het afgieten van kokend water. Naast de kans dat je water over jezelf gooit, is er ook nog eens de hete stoom die het afgieten tot een heikel klusje maakt. Pak de pan goed vast (vergeet je ovenhandschoenen niet) en houd hem eerst een klein beetje schuin alvorens all the way te gaan. Voorzichtigheid is veiligheid.

ANGST 7:
Sauzen zijn moeilijk. Sommige schiften, sommige eindigen als waterig, smakeloos plasje. Om schiften te voorkomen moet je ervoor zorgen dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur hebben. Meng ze beetje bij beetje door elkaar. En: veel tussendoor proeven. Wees niet al te zuinig met kruiden. Heb je water toegevoegd? Proef opnieuw! Oefen vooral met deze sauzen en dips.

ANGST 8:
Verbrand eten. Je keek maar één seconde op je telefoon, echt waar. En opeens was alles zwartgeblakerd. Dit soort situaties voorkom je door echt alleen bezig te zijn met wat er in je pan gebeurt.

ANGST 9:
Spetterende kip. Oplossing: gebruik een spatscherm. Voorkomt een hoop spetterleed.

ANGST 10:
Ons hart breekt als er scheuren in onze cheesecake komen. De oplossing: blijf van die ovendeur af. Een pan of kom water in de oven zetten voorkomt ook dat je cheesecake mislukt.  

Maar troost jezelf: deze keukenmissers begaat iedereen >
Sneller koken op doordeweekse dagen >
Tips: slim koken in een kleine keuken >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO