Curry voor dummies! Alles over curry

Wat is curry nou eigenlijk en welke soorten curry's bestaan er allemaal?

gerelateerd
Seizoenskalender groenten & fruit: december
6 redenen waarom pittig eten goed voor je is
Dit is ons favoriete traditionele sinterklaassnoep
10x feestelijke bijgerechten voor de Kerst
Getty Images

De onbekende wereld van curry. We betreden 'm. Want weten we, ondanks dat we het graag eten, eigenlijk wel wát we eten? En welke soorten curry’s bestaan er allemaal? Word een echte currykenner.

Ook zoiets? wat is saffraan en waarom is het zo duur? >

Curry is een verzamelnaam voor kruidige gerechten, gemaakt in romige sauzen. Veelvoorkomend in Aziatische landen als Thailand, Indonesië en Singapore. Zo heb je groene curry, rode curry, Massaman curry en meer. Van elkaar verschillend door de ingrediënten waar ze van zijn gemaakt. En die curry’s, die komen in vele vormen.

Curry maken? Dit is de basis >

CURRYPOEDER
De bekendste vorm van curry. Gebruikt voor gerechten uit het Indische subcontinent en ook in de Britse keuken geliefd. Een goede basis voor saus of stoofpot en ook een fijne smaakmaker om je vlees mee te kruiden.  

CURRYPASTA
Currypasta wordt veel gebruikt in Zuidoost-Aziatische curry's. Waar je dit vindt? Gewoon in de supermarkt, in pot of in blik.

CURRYBOUILLON
Japanse curry's worden vaak gemaakt door middel van currybouillon. Kenmerkend voor deze versie? Hij is zoeter en milder van smaak dan currypoeder en currypasta. Tevens wordt je saus er wat dikker van.  

CURRYBLADEREN
Currybladeren worden veel gebruikt in de Indiase keuken. In Nederland zullen wij ze echter niet zo snel tegenkomen in de plaatselijke supermarkt. Zonde, aangezien deze versie de meeste smaak met zich meebrengt. Misschien de kiosk eens proberen?

Aan de slag! 5x recepten met curry >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO