Bijles biefstuk bakken

Omdat het moeilijk lijkt, maar het niet echt is. Met deze tips bereid je een mals stuk vlees op de juiste manier.

gerelateerd
20x warme soep met recept
Om deze reden heb jij een hekel aan stukjes in je eten
10x lekkere koolhydraat-arme recepten
Chef Kitumara verklapt hoe je thuis perfecte sushirijst klaarmaakt
Getty Images

VERSCHILLENDE SOORTEN BIEFSTUK
Begin met het kiezen van een van de verschillende soorten biefstuk:
> Kogelbiefstuk komt van de bovenbil en is net iets minder mals vergeleken met de ossenhaas.
> Ossenhaas zit in de rug van het rund, bij de lende. Dit stuk bevat het minste vet en is de meest malse biefstuk. 
> Tournedos is het middenstuk van de ossenhaas.
> Entrecote is mager vlees met een stavige vetrand, die weer voor extra smaakt zorgt.
> Ribeye is zacht vlees waar een gemarmerde vetlaag doorheen loopt, die ook weer zorgt voor extra smaak.

BIEFSTUK GRILLEN
En dan het bakken van de biefstuk. Dat kun je het beste doen in een grillpan. Dep het vlees droog voordat je het bakt. Besprenkel beide kanten met (fijn) zeezout en gemalen peper en laat het intrekken. Smeer de biefstuk licht in met een neutrale olie. Gebruik niet te veel olie, anders gaat de pan walmen. En doe de olie niet direct in de grillpan. Dan sluipt de olie tussen de ribbels en staat je keuken blauw.

HOE LANG?
Het hangt van de dikte van je biefstuk af hoe lang je ‘m bakt. Meestal is dat zo’n 2-3 minuten per kant voor een rosé biefstuk. En natuurlijk: hoe wil je ‘m gebakken hebben? Rare, medium of well done? Dat kun je testen met een kookthermometer.

very rare – 50 graden

rare – 53 graden

mediumrare – 55 graden

medium – 60 graden

medium well – 65 graden

well done – 70 graden

TIPS
-          Zorg ervoor dat je biefstuk op kamertemperatuur is. Leg het vlees ongeveer 1 uur voor het bakken buiten de koeling.

-          Gebruik een keukenkwast om de olie over je biefstuk te verdelen.

-          Laat de biefstuk rusten in olijfolie. Verdeel olijfolie (extra vierge) over een bord en leg de biefstuk na het bakken op het bord. Leg wat aluminiumolie over het vlees en laat het 5 minuten rusten.

Recept! Groentesalade met biefstuk >
Voor erbij: de lekkerste aardappelpuree >
Nog meer tips? Lees het biefstukboek >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO