Wetenschap! Waarom sommige mensen een hekel hebben aan kaas

Eet jij geen kaas? Dan ben je misschien vegan of heb je een lactose-intolerantie. Val je buiten deze categorieën maar vind je dit voedsel echt niét te pruimen? Grote kans dat je je ouders de schuld kan geven.

gerelateerd
Bakken? 5x recept voor taart
Dit is wat er gebeurt als je iedere dag een ei eet
5x recept met avocado voor het ontbijt
Getty Images

Nieuw wetenschappelijk onderzoek wijst namelijk uit dat het genetisch bepaald kan zijn of je van kaas houdt of niet.

STANK
De zogenaamde stank is een van de hoofdredenen waarom mensen een hekel hebben aan kaas. Die rotte geur, zoals velen het noemen, ontstaat door de fermentatie tijdens het productieproces. In die fase worden melkzuurbacteriën aan de kaas toegevoegd en ja, die bacteriën zorgen dus voor die sterke geur. Bij gorgonzola en andere blauwe kaas is dat natuurlijk nóg erger: bij deze kazen worden ook echte schimmels aan de kaas toegevoegd.

HET ZIT ‘M IN DE GENEN
Weet je nog dat bekend werd dat het genetisch bepaald is of je koriander naar zeep vindt smaken? Met kaas is dat dus eigenlijk hetzelfde, wijst het nieuwe onderzoek uit. Dezelfde chemische stof die die smaak veroorzaakt in koriander, werd ook teruggevonden in kaas, volgens de wetenschappers van 23andMe.  

FRANKRIJK
Frankrijk scoort hoog als het gaat om mensen met een hekel aan kaas. En dat terwijl het land naast de meeste soorten kaas, ook de hoogste kaasconsumptie heeft. Volgens dit onderzoek van Franse wetenschappers toonde 11,5% van de 332 geënquêteerde mensen een afkeer voor kaas. Daar komt bij dat 47% van deze groep mensen nóg een familielid heeft met ook een afkeur voor kaas. Des te meer reden om te geloven dat het echt genetisch bepaald is of je van kaas houdt of niet.

Bron: Extra Crispy

 

 

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO