Supersnel en lekker recept van Ron Blaauw: paella

Paella: zo'n gerecht waarbij iedereen onder de indruk is als je het serveert. Maar het ís zo makkelijk. Dankzij dit easy does it recept van topkok Ron Blaauw ben jij een Spaanse keukenprinses. ¡Buen provecho!

gerelateerd
7 recepten met bloemkoolrijst
Onderzoek wijst uit: we lunchen te kort
5x recepten met limoen
Zo maak je een gezonde, vullende maaltijdsalade
Getty Images

 

RECEPT PAELLA
6 porties

4 el zonnebloemolie
100 gr brunoise (in fijne blokjes gesneden) sjalot
3 teentjes knoflook, fijn gesneden
4 tomaten, ontdaan van het vel en pitten en in kleine stukjes gesneden
1 volle el tomatenpuree
3 takjes verse tijm, alleen de blaadjes
100 gr rode paprika, in dunne reepjes gesneden
1 rode peper, zonder pitjes en zaadlijst, in dunne reepjes gesneden
150 gr verse/rauwe chorizo, in blokjes gesneden
500 gr kippendijenfilet, in stukken gesneden
100 gr pijlstaartinktvisjes
400 gr arroz bomba (paella rijst)
10 draadjes saffraan
1 tl piment d'espelette (chilipoeder)
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
100 gr verse doperwtjes
100 gr tuinboontjes
100 gr haricots verts, in stukken gesneden
1,25 liter smaakvolle kippenbouillon
12 grote rauwe gamba's
250 gr mosselen, schoongemaakt en ontdaan van de baard
250 gr scheermessen, schoongemaakt
250 gr vongole

garnituur:
8 partjes citroen
handvol gehakte verse bladpeterselie

Ook lekker: met een knapperige salade en vers gebakken brood

Keukenpraat met Ron Blaauw >

ZO MAAKT RON BLAAUW PAELLA
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bereid alle ingrediënten voor door ze schoon te maken en voor te snijden. Verhit de olijfolie in een grote ovenvaste (paella)pan op middelmatig vuur. Voeg ui, knoflook, tijm, tomaat, tomatenpuree en rode peper toe – dit heet een sofrito, de basis voor veel Spaanse gerechten – en roer gedurende een paar minuten goed door. Voeg dan de chorizo, kip, inktvisjes, haricots verts, tuinbonen en rijst toe en bak gedurende 2-3 minuten aan. Blus af met de wijn en saffraan en roer de helft van de bouillon erdoor – de verhouding is ongeveer één staat tot drie: één deel ‘droog’, drie delen vocht. Breng op smaak met zout en peper. Laat zo'n 15 minuten sudderen, af en toe roerend. Proef de rijst om te kijken of het al gaar is. Niet gaar? Voeg nog wat bouillon toe. Laat het gerecht weer langzaam pruttelen tot de rijst gaar is. Voeg op het laatst de doperwten toe en zet het vuur even iets hoger, zodat de paella een krokant korstje van onderen krijgt. Als het vocht flink is ingedampt, zet dan het gerecht 10-12 minuten in de oven voor het knapperige paellakorstje bovenop. Leg de rauwe zeevruchten erop en zet de pan nog eens 5 minuten terug in de oven, of tot de gamba’s gaar zijn. Serveer de paella recht uit de pan en garneer met verse bladpeterselie en partjes citroen.

Ook lekker! Ron Blaauws zomerse gazpacho >
Ron Blaauw 2 minute-recept: steak tartaar >
Ron Blaauw opent Oriental Gastrobar >

Drinks & cocktails

Koken met Ron Blaauw

Snelle recepten