bakpoeder vs baksoda

Q&A: Ik rijs, jij rijst

28 oktober 2012

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baksoda? En is bicarbonaat hetzelfde als baksoda? @zaailand

Bakpoeder, baksoda, zuiveringszout, dubbelkoolzure soda, bicarbonaat, cooking soda – waar zullen we eens beginnen? Bakpoeder bestaat uit baksoda (hé!) en een zuur. Je zet het in bij zwak deeg of dun beslag dat tijdens de lange rijstijd die gist nodig heeft uit elkaar zou vallen. Al naar gelang het type zuur begint het deeg direct of pas bij verhitting te rijzen. Soms doet het zuur allebei; dat is de variant die je het vaakst in de supermarkt tegenkomt. Het is behoorlijk complexe shit voor zo’n goedkoop goedje.

 
Baksoda (en alle hiervoor genoemde namen zijn synoniemen daarvan) is dus een onderdeel van bakpoeder en doet hetzelfde: rijzen. Los gebruik je het alleen als het deeg of beslag al zure ingrediënten bevat. Houd je dus vooral aan het recept. In geval van nood kun je baksoda wel vervangen door bakpoeder, maar andersom niet. Heb je per ongeluk baksoda gekocht terwijl je -poeder nodig had: gebruik het om je tanden te bleken.

 

Ook een eetprobleem? Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearst.nl of twitter.com/eetproblemen.

 

Zo, en dan nu de onderste steen boven over speltbrood >

 
 
Meer Food...
Food
Paasinspiratie
Stiekem is een paaslunch veel leuker dan een kerstdiner.
Food
Komt een konijn bij de bakker...
Het zijn er over de hele wereld misschien niet veel, fans van de Zwitserse Rüeblitorte (worteltaart), maar ze zijn wel toegewijd aan hun taart. 
Food
3x Nieuw brood
Vaak is een goed belegde boterham het enige wat we nodig hebben. Probeer deze combinaties eens.
Food
5x lentegebraad
Om te vieren dat het lente is! Vijf recepten voor een knap stuk lamsgebraad.
Food
Groots paasdiner voor twaalf mensen
Van spinazieomeletrollade en citroenpolentacakejes tot oeuf cocotte en warme rabarbercrumble: hoe beter Pasen vieren dan met een processie van voorjaarsgerechten.
Food
How to: pannekoeken bakken
Het is vandaag Nationale Pannekoekendag en ter ere van deze bijzondere gelegenheid verzamelen we al onze trucs. Nooit meer scheurende first serves of taaie exemplaren, hoezee!