bakpoeder vs baksoda

Q&A: Ik rijs, jij rijst

28 oktober 2012

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baksoda? En is bicarbonaat hetzelfde als baksoda? @zaailand

Bakpoeder, baksoda, zuiveringszout, dubbelkoolzure soda, bicarbonaat, cooking soda – waar zullen we eens beginnen? Bakpoeder bestaat uit baksoda (hé!) en een zuur. Je zet het in bij zwak deeg of dun beslag dat tijdens de lange rijstijd die gist nodig heeft uit elkaar zou vallen. Al naar gelang het type zuur begint het deeg direct of pas bij verhitting te rijzen. Soms doet het zuur allebei; dat is de variant die je het vaakst in de supermarkt tegenkomt. Het is behoorlijk complexe shit voor zo’n goedkoop goedje.

 
Baksoda (en alle hiervoor genoemde namen zijn synoniemen daarvan) is dus een onderdeel van bakpoeder en doet hetzelfde: rijzen. Los gebruik je het alleen als het deeg of beslag al zure ingrediënten bevat. Houd je dus vooral aan het recept. In geval van nood kun je baksoda wel vervangen door bakpoeder, maar andersom niet. Heb je per ongeluk baksoda gekocht terwijl je -poeder nodig had: gebruik het om je tanden te bleken.

 

Ook een eetprobleem? Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearst.nl of twitter.com/eetproblemen.

 

Zo, en dan nu de onderste steen boven over speltbrood >

 
 
Meer Food...
Food
Thanksgiving!
5 recepten voor feestvogels
Vandaag vieren ze Thanksgiving aan de overkant van de grote plas. Omdat het hier een doodgewone donderdag is nemen we met deze vijf feestvogels alvast een voorschot op de feestdagen. 
Food
Oesters
op 5 manieren
Oesters? Ja, altijd! Maar doe eens wat anders dan een kneep citroen of een scheut vinaigrette. Gratineer bijvoorbeeld met gruyère, bechamelsaus en spinazie of geef een Zeeuwse oester wat oempf met gekaramelliseerde pinda en chilisaus.
Food
52x kaas
Vacherin Mont-d'Or
Een kant-en-klare kaasfondue.
Food
The Omelette Show van Julia Child
Omdat we allemaal wel een ei denken te kunnen bakken. En omdat we nu eenmaal geen genoeg van haar kunnen krijgen. Julia Child bakt een omelet.
Food
Hap-slik-weg
6x risotto anders
Niets troostenders dan een bord romige risotto. Gedoe? Welnee, het grote geheim is tender loving care: blijven roeren en lepel voor lepel de bouillon toevoegen.
Food
Glamberries
10x koken met cranberry's
Wees er snel bij, ze zijn er maar even. Van verse cranberry’s krijgen we nooit genoeg. Acht recepten van doordeweeks tot royaal feestmateriaal.