Food http://www.elleeten.nl/var/ellenl/storage/images/eten/culinaire-kooktips/q-a-ik-rijs-jij-rijst/1987443-1-eng-GB/Q-A-Ik-rijs-jij-rijst_crop620x450.jpg Q&A: Ik rijs, jij rijst
bakpoeder vs baksoda

Q&A: Ik rijs, jij rijst

28 oktober 2012

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baksoda? En is bicarbonaat hetzelfde als baksoda? @zaailand

Bakpoeder, baksoda, zuiveringszout, dubbelkoolzure soda, bicarbonaat, cooking soda – waar zullen we eens beginnen? Bakpoeder bestaat uit baksoda (hé!) en een zuur. Je zet het in bij zwak deeg of dun beslag dat tijdens de lange rijstijd die gist nodig heeft uit elkaar zou vallen. Al naar gelang het type zuur begint het deeg direct of pas bij verhitting te rijzen. Soms doet het zuur allebei; dat is de variant die je het vaakst in de supermarkt tegenkomt. Het is behoorlijk complexe shit voor zo’n goedkoop goedje.

 
Baksoda (en alle hiervoor genoemde namen zijn synoniemen daarvan) is dus een onderdeel van bakpoeder en doet hetzelfde: rijzen. Los gebruik je het alleen als het deeg of beslag al zure ingrediënten bevat. Houd je dus vooral aan het recept. In geval van nood kun je baksoda wel vervangen door bakpoeder, maar andersom niet. Heb je per ongeluk baksoda gekocht terwijl je -poeder nodig had: gebruik het om je tanden te bleken.

 

Ook een eetprobleem? Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearst.nl of twitter.com/eetproblemen.

 

Zo, en dan nu de onderste steen boven over speltbrood >

 
 
Meer Food...
Food
Recept: een perfect volkorenbrood
Stiekem geven we in restaurants soms meer om een goed gevuld broodmandje dan om een hoofdgerecht. Op het gebied van onze favoriete koolhydraat zijn we niet kieskeurig, zolang het maar vers is, en geen onnodige toevoegingen bevat.
Food
7x Koningsdag
Alles is oranje
Van snelle borrelhap tot een overdadige, met sinaasappel beklede taart die je heel wat uren in de keuken gaat kosten: wij tippen 7 oranje recepten voor Koningsdag.  
Food
5x Vreemde en mogelijk fantastische smaak- combinaties
Op culinair gebied moet je af en toe je horizon verbreden, het smaakpalet verfrissen en de zintuigen weer op scherp zetten.
Food
Nigella’s pavlova met passievrucht
In haar kookboek Hoe te eten neemt Nigella Lawson liefdevol het recept voor pavlova op, als afsluiting van een dinertje met enigszins kitcherige gerechten, onder het kopje ‘Camp dinner, een beetje maar.’
Food
Zo vervang je een ei
Wij vervloeken de dag waarop we bakkriebels hebben, de koelkast openen en de eieren in geen velden of wegen te bekennen zijn. Hier 7 vervangers die koekjes, cake en andere zaken kunnen redden.
Food
Ode aan de biet
Koken? Prima. Bakken? Ook goed. Gefrituurd, geroosterd of zelfs rauw? De biet doet aan alles mee en is overal voor in.