bakpoeder vs baksoda

Q&A: Ik rijs, jij rijst

28 oktober 2012

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baksoda? En is bicarbonaat hetzelfde als baksoda? @zaailand

Bakpoeder, baksoda, zuiveringszout, dubbelkoolzure soda, bicarbonaat, cooking soda – waar zullen we eens beginnen? Bakpoeder bestaat uit baksoda (hé!) en een zuur. Je zet het in bij zwak deeg of dun beslag dat tijdens de lange rijstijd die gist nodig heeft uit elkaar zou vallen. Al naar gelang het type zuur begint het deeg direct of pas bij verhitting te rijzen. Soms doet het zuur allebei; dat is de variant die je het vaakst in de supermarkt tegenkomt. Het is behoorlijk complexe shit voor zo’n goedkoop goedje.

 
Baksoda (en alle hiervoor genoemde namen zijn synoniemen daarvan) is dus een onderdeel van bakpoeder en doet hetzelfde: rijzen. Los gebruik je het alleen als het deeg of beslag al zure ingrediënten bevat. Houd je dus vooral aan het recept. In geval van nood kun je baksoda wel vervangen door bakpoeder, maar andersom niet. Heb je per ongeluk baksoda gekocht terwijl je -poeder nodig had: gebruik het om je tanden te bleken.

 

Ook een eetprobleem? Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearst.nl of twitter.com/eetproblemen.

 

Zo, en dan nu de onderste steen boven over speltbrood >

 
 
Meer Food...
Food
Dáárom is Indiaas eten zo lekker
Kom maar door met die curry’s.
Food
Heel erg hete noedels uit Sichuan
Of het nu dikketruienweer is of kortemouwendag: noedels kunnen altijd.
Food
3x dressing voor salades
Het is een van de meest ondergewaardeerde ‘gerechten’. En dat terwijl een goede sladressing van weinig iets heel erg lekkers kan maken.
Food
Doe-het-zelf vanillevla
Is er Hollandser comfort food dan een bakkie vanillevla na de maaltijd?
Food
Vega: Spaanse tortilla
Spanjaarden zijn meesters in van het niets iets maken. Slechts een ui, een aardappel en een ei in huis? Mooi, want daar bakken we deze klassieker mee.
Food
Zondags genoegen: Baked potatoe
De baked potatoes zijn het meest gezegende onderdeel van de Britse sunday roast: gebakken in ganzenvet, krokant van buiten en bijna puree van binnen.