Food http://www.elleeten.nl/var/ellenl/storage/images/eten/culinaire-kooktips/q-a-ik-rijs-jij-rijst/1987443-1-eng-GB/Q-A-Ik-rijs-jij-rijst_crop620x450.jpg Q&A: Ik rijs, jij rijst
bakpoeder vs baksoda

Q&A: Ik rijs, jij rijst

28 oktober 2012

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baksoda? En is bicarbonaat hetzelfde als baksoda? @zaailand

Bakpoeder, baksoda, zuiveringszout, dubbelkoolzure soda, bicarbonaat, cooking soda – waar zullen we eens beginnen? Bakpoeder bestaat uit baksoda (hé!) en een zuur. Je zet het in bij zwak deeg of dun beslag dat tijdens de lange rijstijd die gist nodig heeft uit elkaar zou vallen. Al naar gelang het type zuur begint het deeg direct of pas bij verhitting te rijzen. Soms doet het zuur allebei; dat is de variant die je het vaakst in de supermarkt tegenkomt. Het is behoorlijk complexe shit voor zo’n goedkoop goedje.

 
Baksoda (en alle hiervoor genoemde namen zijn synoniemen daarvan) is dus een onderdeel van bakpoeder en doet hetzelfde: rijzen. Los gebruik je het alleen als het deeg of beslag al zure ingrediënten bevat. Houd je dus vooral aan het recept. In geval van nood kun je baksoda wel vervangen door bakpoeder, maar andersom niet. Heb je per ongeluk baksoda gekocht terwijl je -poeder nodig had: gebruik het om je tanden te bleken.

 

Ook een eetprobleem? Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearst.nl of twitter.com/eetproblemen.

 

Zo, en dan nu de onderste steen boven over speltbrood >

 
 
Meer Food...
Food
Supersnel en lekker recept van Ron Blaauw: paella
Paella: zo'n gerecht waarbij iedereen onder de indruk is als je het serveert. Maar het ís zo makkelijk. Dankzij dit easy does it recept van topkok Ron Blaauw ben jij een Spaanse keukenprinses. ¡Buen provecho!
Food
Proberen: Canadese poutine
In Nederland hebben we de kapsalon, in Canada hebben ze de poutine. Een gerecht dat bestaat uit friet, cheese curds en jus.
Food
Zo maak je een gezonde, vullende maaltijdsalade
Gooi dat laatste beetje vetangst overboord, en omarm de écht vullende maaltijdsalade. Want niemand wordt blij van een salade met ijsbergsla, tomaat en komkommer.
Food
Recept! Zelf ghee maken
Ghee is pure boter die wordt geklaard zodat eiwitten en melk­suikers van het botervet worden gescheiden. En dat kun je heel gemakkelijk thuis doen.
Food
Cheesecake Do's & Don'ts
Je kunt dit weelderige baksel met allerlei kazen bereiden, van kwark tot ricotta, maar als je het goed doet, lach je met het resultaat iedereen uit. Daarom zeggen wij: cheesecake!
Food
Tip! Zo maak je snel cruesli in de pan
Voor wie geen oven of tijd heeft.