bakpoeder vs baksoda

Q&A: Ik rijs, jij rijst

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baksoda? En is bicarbonaat hetzelfde als baksoda? @zaailand

Bakpoeder, baksoda, zuiveringszout, dubbelkoolzure soda, bicarbonaat, cooking soda – waar zullen we eens beginnen? Bakpoeder bestaat uit baksoda (hé!) en een zuur. Je zet het in bij zwak deeg of dun beslag dat tijdens de lange rijstijd die gist nodig heeft uit elkaar zou vallen. Al naar gelang het type zuur begint het deeg direct of pas bij verhitting te rijzen. Soms doet het zuur allebei; dat is de variant die je het vaakst in de supermarkt tegenkomt. Het is behoorlijk complexe shit voor zo’n goedkoop goedje.

 
Baksoda (en alle hiervoor genoemde namen zijn synoniemen daarvan) is dus een onderdeel van bakpoeder en doet hetzelfde: rijzen. Los gebruik je het alleen als het deeg of beslag al zure ingrediënten bevat. Houd je dus vooral aan het recept. In geval van nood kun je baksoda wel vervangen door bakpoeder, maar andersom niet. Heb je per ongeluk baksoda gekocht terwijl je -poeder nodig had: gebruik het om je tanden te bleken.

 

Ook een eetprobleem? Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearst.nl of twitter.com/eetproblemen.

 

Zo, en dan nu de onderste steen boven over speltbrood >

 
 
Meer Food...
Food
Paastip: adopteer een kip
Met het oog op Pasen is dit hét moment om een kip te adopteren! Waarom? Wel, wie wil er nu geen biologische eieren van een hoogsteigen kip aan het paasontbijt?
Food
10x
Zoete Pasen
Het paasfeest draait alleen om eieren zoeken en asperges eten? Wij dachten van niet. Met deze pretty sweets ga je een zoete Pasen tegemoet.
Food
6 stappen
Zo maak je een paaslam
Dit Oschterlämmele wordt traditioneel met Pasen gegeten in de Franse Elzas. Zijn naam uitspreken mag dan tegenvallen, hem bereiden is een piece of cake.
Food
Groots paasdiner voor twaalf mensen
Van spinazieomeletrollade en citroenpolentacakejes tot oeuf cocotte en warme rabarbercrumble: hoe beter Pasen vieren dan met een processie van voorjaarsgerechten.
Food
10 paasrecepten met ei
Wat hebben we nodig met Pasen? Een bindende factor, luchtig type, makkelijk in de omgang. Met soldaatjes en dol op vanille en hollandaise saus. We zijn zó blij met deze  supersophisticated klassiekers met een hoofdrol voor ei.
Food
Voor 'n appel en een eendenei
Ik heb een vraag, ik wil graag eendeneieren kopen en gezouten eendeneieren gaan maken. Waar kan ik verse eendeneieren kopen, graag info. Een vraag van Theo.
Food
Tip voor thuisbakkers: Desemhotel Delfshaven
Ga je op vakantie? Dat is fijn! Maar wat doe je met je moeder? Oftewel je desemstarter?
Food
Pasen
5x lentegebraad
Voor aan de paasdis, of om te vieren dat het lente is! Vijf recepten voor een knap stuk lamsgebraad.