bakpoeder vs baksoda

Q&A: Ik rijs, jij rijst

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baksoda? En is bicarbonaat hetzelfde als baksoda? @zaailand

Bakpoeder, baksoda, zuiveringszout, dubbelkoolzure soda, bicarbonaat, cooking soda – waar zullen we eens beginnen? Bakpoeder bestaat uit baksoda (hé!) en een zuur. Je zet het in bij zwak deeg of dun beslag dat tijdens de lange rijstijd die gist nodig heeft uit elkaar zou vallen. Al naar gelang het type zuur begint het deeg direct of pas bij verhitting te rijzen. Soms doet het zuur allebei; dat is de variant die je het vaakst in de supermarkt tegenkomt. Het is behoorlijk complexe shit voor zo’n goedkoop goedje.

 
Baksoda (en alle hiervoor genoemde namen zijn synoniemen daarvan) is dus een onderdeel van bakpoeder en doet hetzelfde: rijzen. Los gebruik je het alleen als het deeg of beslag al zure ingrediënten bevat. Houd je dus vooral aan het recept. In geval van nood kun je baksoda wel vervangen door bakpoeder, maar andersom niet. Heb je per ongeluk baksoda gekocht terwijl je -poeder nodig had: gebruik het om je tanden te bleken.

 

Ook een eetprobleem? Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearst.nl of twitter.com/eetproblemen.

 

Zo, en dan nu de onderste steen boven over speltbrood >

 
 
Meer Food...
Food
17x Oogsttijd
abonnement op krat of zak
Groente en fruit van bij de boer uit de buurt, maar ook boerenkaas en ambachtelijk brood lekker bij elkaar gestopt in een krat of tas. Of juist bijzondere dingen van heinde en verre. Zo’n abonnement wil toch iedereen! We tippen er een hele bende.
Food
9 stappen
Zo maak je verse pasta
Verse pasta maken is een van de meest bevredigende keukenklusjes op aarde. Neem die moeite. En je begrijpt meteen waarom Italianen zo van hun moeder houden. 
Food
Te veel appels geplukt?
15x koken met appel
Zo'n versgeplukt appeltje bewaar je toch zeker niet voor de dorst. Hop, in de pan ermee. We slingeren je een eind de goede richting in met 15 recepten met appel, hartig en zoet.
Food
De zon schijnt! 5 snelle happen voor bij de rosé
Al die rosé smaakt veel lekkerder met zo’n zomerse hap erbij, dat moge duidelijk zijn.
Food
Supersnel
15 visrecepten
Vanavond eten we een watervlugge vis! Deze recepten zijn stuk voor stuk binnen twintig minuten klaar. Maar vergeet het belangrijkste niet. Vis moet wel zwemmen!
Food
Deep purple
10x koken met aubergine
We weten het zeker, met deze 10 gerechten vergeef je de aubergine zelfs zijn auberginekleurige pak. Samen met tonijn in een tartaartje, als fluwelige crème, pikant ingemaakt of in de vorm van beignets: aubergine rocks!
Food
Blijft gekookte groente groener met het deksel erop?
Groente houdt haar groene kleur als je bij het koken de pan niet afdekt, maar hoe komt dat, daar ben ik benieuwd naar. Vragen van @FunCookers en @boerenfluitjes
Food
Goeiemorgen
6x keizerlijk ontbijten
Wees eens lief en verwen je wederhelft met een spetterend ontbijt. Van friszoete pancakes en gepocheerde eitjes tot een café au lait met zoete karamel.