Food http://www.elleeten.nl/var/ellenl/storage/images/eten/culinaire-kooktips/q-a-ik-rijs-jij-rijst/1987443-1-eng-GB/Q-A-Ik-rijs-jij-rijst_crop620x450.jpg Q&A: Ik rijs, jij rijst
bakpoeder vs baksoda

Q&A: Ik rijs, jij rijst

28 oktober 2012

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baksoda? En is bicarbonaat hetzelfde als baksoda? @zaailand

Bakpoeder, baksoda, zuiveringszout, dubbelkoolzure soda, bicarbonaat, cooking soda – waar zullen we eens beginnen? Bakpoeder bestaat uit baksoda (hé!) en een zuur. Je zet het in bij zwak deeg of dun beslag dat tijdens de lange rijstijd die gist nodig heeft uit elkaar zou vallen. Al naar gelang het type zuur begint het deeg direct of pas bij verhitting te rijzen. Soms doet het zuur allebei; dat is de variant die je het vaakst in de supermarkt tegenkomt. Het is behoorlijk complexe shit voor zo’n goedkoop goedje.

 
Baksoda (en alle hiervoor genoemde namen zijn synoniemen daarvan) is dus een onderdeel van bakpoeder en doet hetzelfde: rijzen. Los gebruik je het alleen als het deeg of beslag al zure ingrediënten bevat. Houd je dus vooral aan het recept. In geval van nood kun je baksoda wel vervangen door bakpoeder, maar andersom niet. Heb je per ongeluk baksoda gekocht terwijl je -poeder nodig had: gebruik het om je tanden te bleken.

 

Ook een eetprobleem? Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearst.nl of twitter.com/eetproblemen.

 

Zo, en dan nu de onderste steen boven over speltbrood >

 
 
Meer Food...
Food
5 tips voor het kiezen van de perfecte meloen
Het kiezen van een rijpe, sappige, geurende en vooral heel lekkere meloen valt niet mee. Tenzij je deze tips en trucs hanteert. Appeltje-meloentje!
Food
Doen! Zelf verse kokosmelk maken
Wat wij kokosmelk noemen is niet het licht troebele sap uit de noot, maar het witte vocht uit geraspte kopra, die hiertoe wordt gekookt en vervolgens uitgeperst. Hier drie opties voor zelfgeperste kokosmelk.
Food
Niet mokken, zo bereid je artisjokken
Niets zo zomers als een artisjok op z’n Provençaals. Of... mon Dieu, een artisjok op wat voor manier dan ook.
Food
Daarom wordt zout water heter
Meneer Wateetons beantwoordt: klopt het dat water bij een hogere temperatuur kookt als je er zout aan toevoegt? En dus dat je eten dan sneller gaar is? Een vraag van A.W. van Stijn.
Food
9 tips voor de lekkerste kip uit de oven
‘Het hoeft niet altijd kaviaar te zijn’ luidt een treffende Duitse uitdrukking. En zo is het maar net. Laten we eens helemaal terugkeren naar de basis: kip.
Food
7 pointers voor het bakken van glutenvrij brood
Wie ooit bijna is gestikt in een zelfgemaakt boekweitbrood, weet: glutenvrij bakken is moeilijk. Daarom onze tips!