Q&A: Ik rijs, jij rijst

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baksoda? En is bicarbonaat hetzelfde als baksoda? @zaailand

gerelateerd
Dit is het geheim voor de allerbeste bami
Liefde! Een compleet Valentijnsmenu met romantische recepten
7 dingen die kunnen gebeuren als je stopt met koolhydraten eten
Tip! Voor wie altijd dacht dat de zaadjes uit de rode peper het scherpst waren
bakpoeder vs baksoda

Bakpoeder, baksoda, zuiveringszout, dubbelkoolzure soda, bicarbonaat, cooking soda – waar zullen we eens beginnen? Bakpoeder bestaat uit baksoda (hé!) en een zuur. Je zet het in bij zwak deeg of dun beslag dat tijdens de lange rijstijd die gist nodig heeft uit elkaar zou vallen. Al naar gelang het type zuur begint het deeg direct of pas bij verhitting te rijzen. Soms doet het zuur allebei; dat is de variant die je het vaakst in de supermarkt tegenkomt. Het is behoorlijk complexe shit voor zo’n goedkoop goedje.

 
Baksoda (en alle hiervoor genoemde namen zijn synoniemen daarvan) is dus een onderdeel van bakpoeder en doet hetzelfde: rijzen. Los gebruik je het alleen als het deeg of beslag al zure ingrediënten bevat. Houd je dus vooral aan het recept. In geval van nood kun je baksoda wel vervangen door bakpoeder, maar andersom niet. Heb je per ongeluk baksoda gekocht terwijl je -poeder nodig had: gebruik het om je tanden te bleken.

 

Ook een eetprobleem? Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearst.nl of twitter.com/eetproblemen.

 

Zo, en dan nu de onderste steen boven over speltbrood >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO