bakpoeder vs baksoda

Q&A: Ik rijs, jij rijst

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baksoda? En is bicarbonaat hetzelfde als baksoda? @zaailand

Bakpoeder, baksoda, zuiveringszout, dubbelkoolzure soda, bicarbonaat, cooking soda – waar zullen we eens beginnen? Bakpoeder bestaat uit baksoda (hé!) en een zuur. Je zet het in bij zwak deeg of dun beslag dat tijdens de lange rijstijd die gist nodig heeft uit elkaar zou vallen. Al naar gelang het type zuur begint het deeg direct of pas bij verhitting te rijzen. Soms doet het zuur allebei; dat is de variant die je het vaakst in de supermarkt tegenkomt. Het is behoorlijk complexe shit voor zo’n goedkoop goedje.

 
Baksoda (en alle hiervoor genoemde namen zijn synoniemen daarvan) is dus een onderdeel van bakpoeder en doet hetzelfde: rijzen. Los gebruik je het alleen als het deeg of beslag al zure ingrediënten bevat. Houd je dus vooral aan het recept. In geval van nood kun je baksoda wel vervangen door bakpoeder, maar andersom niet. Heb je per ongeluk baksoda gekocht terwijl je -poeder nodig had: gebruik het om je tanden te bleken.

 

Ook een eetprobleem? Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearst.nl of twitter.com/eetproblemen.

 

Zo, en dan nu de onderste steen boven over speltbrood >

 
 
Meer Food...
Food
Het souffléseizoen is geopend
Patron-cuisinier en souffléfanaat Ferry Houten vindt dat dit luchtige gerecht te weinig op de Nederlandse dessertkaart te vinden is. En dat is kwalijk, want wie houdt er nu niet van het toetje dat licht en rijk tegelijk kan zijn?
Food
10X
Bakken voor Halloween
De feestdagen. Ze komen eraan. De eerste in de rij is natuurlijk Halloween. En dat vinden wij een mooi excuus om lekker te gaan bakken.
Food
25x
warme soep
Het meest gastvrije gerecht op aarde: een kom soep om je handen aan te warmen. Van kikkererwten-maïssoep met gepofte rode peper tot heldere kruidenbouillon met tortellini.   
Food
Hersttip van Flip: kastanjes poffen
Reken maar dat er na de wind van vandaag een boel tamme kastanjes te rapen zijn. Ze poffen doe je zo!
Food
8X
Sunday Roast
Bijna weekend! Een traditionele Engelsman laat geen zondag voorbijgaan zonder een stevig stuk vlees in de oven te schuiven. Met aardappelpuree, groente en jus erbij. Maar deze roasts mogen ook op een dinsdag hoor. Als je maar even geduld hebt.
Food
Herfstrecepten:
10x paddestoelen
Lekker zwammen! We zetten 10 herfstrecepten met eekhoorntjesbrood, champignons, cantharellen en morieljes voor je op een rij.
Food
Borreltijd
Drie keer dips & nieuwe chips
Food
Bak ze bruin:
de lekkerste kruidkoek in 8 stappen
ELLE Eten blaast deze herfst de ouderwetse kruidkoek nieuw leven in. Want de kleuren mogen dan nogal jaren zeventig zijn, de smaak – met steranijs en sinaasappel – is helemaal van nu.