Food http://www.elleeten.nl/var/ellenl/storage/images/eten/culinaire-kooktips/q-a-ik-rijs-jij-rijst/1987443-1-eng-GB/Q-A-Ik-rijs-jij-rijst_crop620x450.jpg Q&A: Ik rijs, jij rijst
bakpoeder vs baksoda

Q&A: Ik rijs, jij rijst

28 oktober 2012

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baksoda? En is bicarbonaat hetzelfde als baksoda? @zaailand

Bakpoeder, baksoda, zuiveringszout, dubbelkoolzure soda, bicarbonaat, cooking soda – waar zullen we eens beginnen? Bakpoeder bestaat uit baksoda (hé!) en een zuur. Je zet het in bij zwak deeg of dun beslag dat tijdens de lange rijstijd die gist nodig heeft uit elkaar zou vallen. Al naar gelang het type zuur begint het deeg direct of pas bij verhitting te rijzen. Soms doet het zuur allebei; dat is de variant die je het vaakst in de supermarkt tegenkomt. Het is behoorlijk complexe shit voor zo’n goedkoop goedje.

 
Baksoda (en alle hiervoor genoemde namen zijn synoniemen daarvan) is dus een onderdeel van bakpoeder en doet hetzelfde: rijzen. Los gebruik je het alleen als het deeg of beslag al zure ingrediënten bevat. Houd je dus vooral aan het recept. In geval van nood kun je baksoda wel vervangen door bakpoeder, maar andersom niet. Heb je per ongeluk baksoda gekocht terwijl je -poeder nodig had: gebruik het om je tanden te bleken.

 

Ook een eetprobleem? Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearst.nl of twitter.com/eetproblemen.

 

Zo, en dan nu de onderste steen boven over speltbrood >

 
 
Meer Food...
Food
Het is de Dag van de Pastasalade! We hebben tips
De Dag van de Pastasalade laten we niet onopgemerkt voorbijgaan. Met deze tips voorkom je een rubberen bite en vlakke smaken.
Food
Recepten: 7x ijspret
De lekkerste ijsrecepten voor je op rij; van sorbet van citroen, groene appeltjes of banaan en kiwi tot friszoete granita van watermeloen met munt en lolly’s van ananasijs. 
Food
10 tips voor stoppen met suiker
Maar dan zonder hysterie.
Food
Liever bacon dan seks (en andere feiten en tips)
Zo is het bakken van bacon goed voor je pan, en bestaat er zoiets als bacon glijmiddel. Dus.
Food
Helemaal hot: srirachasaus
Eindredacteur Caroline Hülsenbeck gaat nu al een tijdje door een srirachaperiode. Overal moet de saus op, want hij is weliswaar heel scherp, maar heeft ook veel smaak en hij past overal bij.
Food
Sla d’r op! 19 salades, dressings en gouden tips
Voor een groene start van de zomer: recepten voor dressings en salades, plus een gouden tip. En: alles is lekker snel.