bakpoeder vs baksoda

Q&A: Ik rijs, jij rijst

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baksoda? En is bicarbonaat hetzelfde als baksoda? @zaailand

Bakpoeder, baksoda, zuiveringszout, dubbelkoolzure soda, bicarbonaat, cooking soda – waar zullen we eens beginnen? Bakpoeder bestaat uit baksoda (hé!) en een zuur. Je zet het in bij zwak deeg of dun beslag dat tijdens de lange rijstijd die gist nodig heeft uit elkaar zou vallen. Al naar gelang het type zuur begint het deeg direct of pas bij verhitting te rijzen. Soms doet het zuur allebei; dat is de variant die je het vaakst in de supermarkt tegenkomt. Het is behoorlijk complexe shit voor zo’n goedkoop goedje.

 
Baksoda (en alle hiervoor genoemde namen zijn synoniemen daarvan) is dus een onderdeel van bakpoeder en doet hetzelfde: rijzen. Los gebruik je het alleen als het deeg of beslag al zure ingrediënten bevat. Houd je dus vooral aan het recept. In geval van nood kun je baksoda wel vervangen door bakpoeder, maar andersom niet. Heb je per ongeluk baksoda gekocht terwijl je -poeder nodig had: gebruik het om je tanden te bleken.

 

Ook een eetprobleem? Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearst.nl of twitter.com/eetproblemen.

 

Zo, en dan nu de onderste steen boven over speltbrood >

 
 
Meer Food...
Food
Borreltijd
Drie keer dips & nieuwe chips
Food
Bak ze bruin:
de lekkerste kruidkoek in 8 stappen
ELLE Eten blaast deze herfst de ouderwetse kruidkoek nieuw leven in. Want de kleuren mogen dan nogal jaren zeventig zijn, de smaak – met steranijs en sinaasappel – is helemaal van nu.
Food
3X
Healing Meals
Kyra de Vreeze is al bekend door haar Vegan Videoblogs voor ELLE Eten waarin ze voor de camera zuivel- en vleesvrije lekkernijen maakt. Nu heeft Kyra de handen ineengeslagen met befaamd illustrator Anna Denise Floor en brengt ze een e-(cook)book uit.
Food
10X
Bakken voor Halloween
De feestdagen. Ze komen eraan. De eerste in de rij is natuurlijk Halloween. En dat vinden wij een mooi excuus om lekker te gaan bakken.
Food
52x kaas
La Tur Piemonte
Een fris witschimmelkaasje
Food
Hallo herfst!
pompoen op 15 manieren
Het grootste voordeel van de herfst? Dat is toch zeker pompoen. In de soep, door de pasta, in een stoofpotje, in z'n geheel, als puree. Zo raak je nooit uitgekeken. 
Food
25x aardappel
Power to the pieper
Een aardappel is niet zomaar een aardappel. Power to the pieper met deze 25 aardappelrecepten...
Food
Wok o’clock
10 supersnelle wokgerechten
Deze Aziatische wokgerechten zijn echt zo klaar, zeg dus maar sayonara tegen lang in de keuken staan. En ze zijn ook nog eens hartstikke gezond.