Food http://www.elleeten.nl/var/ellenl/storage/images/eten/culinaire-kooktips/q-a-ik-rijs-jij-rijst/1987443-1-eng-GB/Q-A-Ik-rijs-jij-rijst_crop620x450.jpg Q&A: Ik rijs, jij rijst
bakpoeder vs baksoda

Q&A: Ik rijs, jij rijst

28 oktober 2012

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baksoda? En is bicarbonaat hetzelfde als baksoda? @zaailand

Bakpoeder, baksoda, zuiveringszout, dubbelkoolzure soda, bicarbonaat, cooking soda – waar zullen we eens beginnen? Bakpoeder bestaat uit baksoda (hé!) en een zuur. Je zet het in bij zwak deeg of dun beslag dat tijdens de lange rijstijd die gist nodig heeft uit elkaar zou vallen. Al naar gelang het type zuur begint het deeg direct of pas bij verhitting te rijzen. Soms doet het zuur allebei; dat is de variant die je het vaakst in de supermarkt tegenkomt. Het is behoorlijk complexe shit voor zo’n goedkoop goedje.

 
Baksoda (en alle hiervoor genoemde namen zijn synoniemen daarvan) is dus een onderdeel van bakpoeder en doet hetzelfde: rijzen. Los gebruik je het alleen als het deeg of beslag al zure ingrediënten bevat. Houd je dus vooral aan het recept. In geval van nood kun je baksoda wel vervangen door bakpoeder, maar andersom niet. Heb je per ongeluk baksoda gekocht terwijl je -poeder nodig had: gebruik het om je tanden te bleken.

 

Ook een eetprobleem? Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearst.nl of twitter.com/eetproblemen.

 

Zo, en dan nu de onderste steen boven over speltbrood >

 
 
Meer Food...
Food
Skillet cornbread met kaas
Dit Amerikaanse maisbrood is in de winter heerlijk bij stevige soepen en bonenschotels. Nu eten we het gewoon bij de barbecue, vergezeld door een goed stuk vlees.
Food
Vandaag is alles groen
Ze zijn jong, vers, frisgroen, en ze barsten van de energie – deze gerechten hebben maar één doel in hun leven: een feestje bouwen.
Food
Recept: zoetzoute kouign-amann
Bitterzoet en zoetzuur zijn interessante smaken, maar lang niet zo intrigerend als de zoet-zoutcombinatie. Twee versnaperingen strijden daarbij om de gunst: kouign-amann en caramel au beurre salé, beide uit Bretagne.
Food
Recept: Beurre noisette
Beurre noisette, letterlijk ‘hazelnootboter’, is licht gebruinde boter die in de Franse keuken vaak met wat citroensap bij vis en groente wordt opgediend. Er zit helemaal geen hazelnoot in. Hij heet zo vanwege zijn nootachtige smaak.
Food
Oma Magda's gehaktballen
De allerlekkerste gehaktballen, daarvoor grijpen we naar het recept van oma Magda, de moeder van hoofdredacteur Edine.
Food
Vega! Pittige halloumi-paprika- pakketjes
De vegetariër staat vaak buitenspel als vleesminnend Nederland ’s zomers de barbecue tevoorschijn haalt. De oplossing: deze gepekelde, Cypriotische kaas van geiten- en schapenmelk, die je bakt of grilt als vlees.