bakpoeder vs baksoda

Q&A: Ik rijs, jij rijst

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baksoda? En is bicarbonaat hetzelfde als baksoda? @zaailand

Bakpoeder, baksoda, zuiveringszout, dubbelkoolzure soda, bicarbonaat, cooking soda – waar zullen we eens beginnen? Bakpoeder bestaat uit baksoda (hé!) en een zuur. Je zet het in bij zwak deeg of dun beslag dat tijdens de lange rijstijd die gist nodig heeft uit elkaar zou vallen. Al naar gelang het type zuur begint het deeg direct of pas bij verhitting te rijzen. Soms doet het zuur allebei; dat is de variant die je het vaakst in de supermarkt tegenkomt. Het is behoorlijk complexe shit voor zo’n goedkoop goedje.

 
Baksoda (en alle hiervoor genoemde namen zijn synoniemen daarvan) is dus een onderdeel van bakpoeder en doet hetzelfde: rijzen. Los gebruik je het alleen als het deeg of beslag al zure ingrediënten bevat. Houd je dus vooral aan het recept. In geval van nood kun je baksoda wel vervangen door bakpoeder, maar andersom niet. Heb je per ongeluk baksoda gekocht terwijl je -poeder nodig had: gebruik het om je tanden te bleken.

 

Ook een eetprobleem? Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearst.nl of twitter.com/eetproblemen.

 

Zo, en dan nu de onderste steen boven over speltbrood >

 
 
Meer Food...
Food
Indian Summer
5 snelle recepten
Vijf kanjers van recepten die nog nagloeien van de zomer, maar al wel tegen een regenbui bestand zijn. Een goedgevulde kippensoep, een pittige vegapasta met pompoen, een stoofpotje met venkel en garnalen – de een is nog makkelijker dan de ander. Ook lekker: ze staan in een wip op tafel.
Food
52x kaas
Cabrales
Een blauwschimmelkaas uit de grotten van het Spaanse  Picosgebergte
Food
4x op de valreep
in 30 minuten op tafel
Drukke dag gehad en niet heel veel puf meer voor ingewikkelde recepten? Deze vier gerechten zijn in een handomdraai klaar, en laten zien dat fast (gekookt) food helemaal niet slecht hoeft te zijn.
Food
The Italian way
25 Italiaanse recepten
Hou je vakantiegevoel nog wat langer vast met deze 25 recepten uit Italië.
Food
4x recept
Lekker snel klaar
Twee keer vega, een keer vis en een keer vlees binnen dertig minuten op tafel. Want wie weinig tijd heeft moet slim zijn.
Food
Do It Yourself
makreel fileren in 9 stappen
De makreel is een bijzonder knappe vis, maar zoals het vaak gaat bij beauties, is ie niet zo lang houdbaar. Daarom kun je de makreel vaak gerookt kopen. Maar de makreel is vers ook heerlijk. Bijvoorbeeld een makreelsashimi met yuzudressing. Maar eerst even zelf fileren:
Food
Gebakken lucht!
Zelf croissants maken in 8 stappen
Rollen maar! Deze rasechte croissants zijn zó luchtig. Dat alleen de enorme hoeveelheid boter ze van spontaan opstijgen weerhoudt.
Food
Boodschappen gids voor foodies: koop duur!
Aan deze boodschappen kun je beter wél geld besteden!