Dit wil je liever niet weten over je favoriete sushi-vis: tonijn

Maar het is beter van wel.

gerelateerd
Seizoenskalender groenten & fruit: april
Waarom je nóóit een rozijn moet nemen als oog voor je paaskonijn
Pasen: getikt ei
De 10 lekkerste recepten met ei
Getty Images

Als sashimi of als onderdeel van je temaki of nigiri: wij zijn gek op tonijn. De vissoort is populairder dan ooit en in menig (sushi)restaurant staat deze vis prominent op de kaart. Maar er zijn gekke dingen gaande...

Uit onderzoek van Radar blijkt dat restaurants weinig kennis hebben over de tonijn die ze serveren.

ONDERZOEK RADAR
Radar bezocht 21 restaurants, waaronder sushirestaurants, bestelde tonijn en stelde de vraag: wat voor soort tonijn is het? Daarna nam Radar van elk restaurant een sample mee. Aan de hand van het DNA stelde Radar vast of het daadwerkelijk de genoemde tonijnsoort was. Welke tonijnsoort kunnen we het beste eten? Volgens Greenpeace gaat het met de ene soort beter dan de andere.

Dit restaurant opent binnenkort onder de culinaire leiding van Ron Blaauw >

Blauwvintonijn
Met de blauwvintonijn gaat het erg slecht: deze tonijnsoort wordt met uitsterven bedreigd, maar is nog steeds erg gewild. Je betaalt dus flink voor deze vis.

 

Geelvintonijn
Met de geelvintonijn gaat het iets beter, maar in grote delen van de wereld wordt ook deze soort overbevist. Ga je uiteten? Dan heb je dus geen idee of je een duurzaam gevangen geelvintonijn op je bord hebt liggen of niet. De kans is heel groot dat de voorgeschotelde geelvintonijn allesbehalve duurzaam is. Het zou zelfs illegaal gevangen kunnen zijn.

Witte tonijn
Krijg je een lichtere tonijn geserveerd, dan is het waarschijnlijk albacore tonijn, ook wel witte tonijn genoemd. Ook deze tonijn is in sommige gevallen duurzaam, maar ook in veel gevallen niet.
7 smerige dingen die foodfotografen doen voor de perfecte foodfoto>

UITSLAG
Dan de uitslag! Van de 21 restaurants serveerden twintig restaurants geelvintonijn en één restaurant albacore tonijn. Slechts vijf restaurants wisten welke soort ze serveerden en de juiste tonijnsoort te noemen.

Met de kennis van het personeel bleek het in veel gevallen dus erg slecht gesteld. Op de vraag ‘welke tonijnsoort serveren jullie’ kwamen opvallende antwoorden als: ‘sashimi-tonijn’, ‘de beste tonijn’ en ‘er is maar één soort tonijn’.
Er opent een nieuwe foodstand in de Foodhallen >

KEURINGSDIENST VAN WAARDE
Ook de Keuringsdienst van Waarde deed al eerder onderzoek naar de tonijn. Een chef tipte het programma dat er goedkope geverfde tonijn op de markt is, waarop het programma grondig onderzoek deed naar de vis. Bekijk hier de aflevering van Keuringsdienst van Waarde over tonijn>

WELKE VIS KAN IK WEL ETEN?
In een restaurant moet je nu blind vertrouwen op de chef. Greenpeace pleit daarom voor regels en een systeem, waardoor je als consument gegarandeerd weet wat je koopt.
Sta je in de supermarkt en wil je weten welke vis je met een gerust hart in je boodschappenmand kan stoppen? Check dan de Viswijzer van de Good Fish Foundation en let op het MSC-keurmerk, een keurmerk voor duurzame visserij.

De Viswijzer > 

Bron: Radar 
Bron: Keuringsdienst van Waarde

Dit zijn de BBQ-trends voor 2017 >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO