Dit is nou het verschil tussen gerst, gort en parelgort

Voor als je het je afvroeg.

gerelateerd
10 snelle pastasauzen
Ha! Dit zijn alle gezondheidsvoordelen van havermout
Huh? Een vijg is dus eigenlijk helemaal geen fruit

Gort is gerst, en parelgort is ook gerst. Vroeger, tussen een paar duizend jaar geleden en het begin van de vorige eeuw, was gerst een populaire voedselgraansoort. Tegenwoordig is het grootste deel van de productie bestemd voor diervoeding. Wij nemen het voornamelijk in vloeibare vorm tot ons. Hoe? Er wordt bier van gemaakt. En een enkeling eet gort als gort. Dat zit zo. Om de gerstekorrel zit een vliesje dat je er niet zo makkelijk afwrijft. Dat moet je er dus, net als bij rijst, afslijpen. Dan noem je het gort.

Graan kleef aan! Twaalf granen en pseudogranen op een rij > 

GORTIG
Bij gewone gort is er een klein deel, tot zo’n vijftien procent, van afgeslepen. De kiem en een deel van de zemel zitten er dan nog in. Bij parelgort wordt de slijpmachine wat harder gezet en verdwijnt zo’n dertig procent van de korrel tot die een mooie ronde vorm heeft. Het woord ‘gortig’ (‘Hij maakt het echt een beetje te gortig met dat gerst slijpen’) komt ook van gort. Het verwijst oorspronkelijk naar een varkensziekte waarbij er korrelvormige ophopingen in het spierweefsel van varkens ontstonden. Via heel veel en niet helemaal te reconstrueren etymologische omwegen betekent het nu zoiets als ‘te bont’.

Méér prangende culikwesties >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO