De perfecte kaasplank

De perfecte kaasplank

Met een goed kaasplateau scoor je met nul komma nul inspanning eeuwige roem. Als het in de smaak valt, tenminste. Zo houd je rekening met ieders voorkeur.

Als je houdt van:

HARDE KAAS
Comté is een zwaargewicht onder de harde kazen. Niet alleen vanwege zijn formaat –35 kg zwaar en een doorsnede van 60 cm– ook vanwege zijn diepe smaak. In de kaas proef je zijn oorsprong: de bloemrijke graslanden van de Rhônes-Alpes en de Jura en de zoete smaak van de typische comtémelk. Met deze kaas steel je steevast de show.
> Probeer ook: de Spaanse schapenkaas Manchego, die naarmate hij rijpt steeds complexer wordt. Hij past uitstekend bij het walnoten-vijgenworstje.
> Wat te drinken: Comté bewijst dat harde kazen net zo goed smaken met witte wijn als met rode. Kies een Franse viognier of chardonnay, of een elegante witte bourgogne.

STERK EN INTENS
Epoisses is een zeer decadente kaas, die het lekkerst is als je hem overvloedig op een toastje lepelt. De kaas wordt gemaakt van Noord-Franse koemelk en gewassen in Marc de Bourgogne om de zachte, gouden roodbacteriekorst te verkrijgen. Hoe donkerder, hoe intenser de smaak. Deze kaas kun je het beste bij een specialist bestellen.
> Probeer ook: Ben je gek op sterke stinkkazen, kies dan voor de Pont-l’Évêque met zijn karakteristieke, vierkante vorm, of Stinking Bishop uit Gloucestershire. De laatste wordt gewassen in perencider en stinkt lang niet zo erg als de naam suggereert.
> Wat te drinken: Een rode bourgogne is de klassieke keuze, of probeer een volle Fitou.

Handig: 25 feestelijke eenhappers >

GEITENKAAS
Chèvre de Provence is romig en fris. De zachte kaas is gekruid met tijm en heerlijk op brood met een knapperige korst. Ook lekker: de variant met als hart een hele vijg, chèvre de figue. Behalve op het kaasplateau smaakt de geitenkaas goed in klassieke groene salades.
> Probeer ook: De Franse kaas Sainte-Maure de Touraine, die met houtskoolas wordt bestoven, en de iets rijpere Tomme de Chèvre.
> Wat te drinken: Een rijpe sauvignon blanc is de perfecte match.

VOL EN ROMIG  
Skaepsrond wordt gemaakt van gepasteuriseerde schapenmelk, maar lijkt qua uiterlijk op camembert. De smaak van deze zachte kaas is heel anders: mild en volromig, met op de achtergrond een hint van amandel.
> Probeer ook: Een rijpe, lichtzoete Vacherin Mont d’Or. Deze smeuïge koemelkkaas wordt naarmate hij langer rijpt zelfs geheel vloeibaar.
> Wat te drinken: Romig rood, zoals SaintÉmilion, of wit met een hint van toast, bijvoorbeeld Chassagne-Montrachet.

BLAUWE KAAS
De Spaanse Cabrales Valdeón verdient meer bekendheid. De kaas wordt gemaakt van koe- en/of schapenmelk en is verpakt in bladeren. Hij heeft een  stevige beet, met aroma’s van peper en zout.
> Probeer ook: klassieke Franse Roquefort, gemaakt van schapenmelk, sappig en lichtzout. Zin in iets heel anders, probeer dan Perl Lâs uit Carmarthenshire (Wales), een gouden, boterachtige blauwe kaas met een witte korst.
> Wat te drinken: Een gekoelde sherry met een lichte notensmaak.

3x3x3 kerstmenu's om te mixen en matchen >

 
 
Meer Food...
Food
52x kaas
't is fijn die Soumaintrain
Het kaasmeisje proeft deze week een soumaintrain uit de Bourgogne.
Food
recepten
10x Oranje Boven
Koken doen we deze dagen toch zeker koningsgezind? Alsjeblieft, 10 recepten in smakelijk oranje.
Food
Genoeg gegeten?
25 lichte recepten
We serveren een batterij gerechten die even licht als lekker zijn, opdat de broekriem snel weer een gaatje strakker kan.
Food
The Omelette Show van Julia Child
Omdat we allemaal wel een ei denken te kunnen bakken. En omdat we nu eenmaal geen genoeg van haar kunnen krijgen. Julia Child bakt een omelet.
Food
Pasen!
Doe maar relaxed bistromenu
Boeuf Bourguignon bomvol smaak, luchtige île flottante. Als we ergens opgewekt van worden, dan zijn het wel deze bistroklassiekers. La vie est belle!
Food
10x
Zoete Pasen
Het paasfeest draait alleen om eieren zoeken en asperges eten? Wij dachten van niet. Met deze pretty sweets ga je een zoete Pasen tegemoet.
Food
6 stappen
Zo maak je een paaslam
Dit Oschterlämmele wordt traditioneel met Pasen gegeten in de Franse Elzas. Zijn naam uitspreken mag dan tegenvallen, hem bereiden is een piece of cake.
Food
Groots paasdiner voor twaalf mensen
Van spinazieomeletrollade en citroenpolentacakejes tot oeuf cocotte en warme rabarbercrumble: hoe beter Pasen vieren dan met een processie van voorjaarsgerechten.