Food http://www.elleeten.nl/var/ellenl/storage/images/eten/food/de-perfecte-kaasplank/3506227-5-eng-GB/De-perfecte-kaasplank_crop620x450.jpg De perfecte kaasplank
De perfecte kaasplank

De perfecte kaasplank

16 december 2014

Met een goed kaasplateau scoor je met nul komma nul inspanning eeuwige roem. Als het in de smaak valt, tenminste. Zo houd je rekening met ieders voorkeur.

Als je houdt van:

HARDE KAAS
Comté is een zwaargewicht onder de harde kazen. Niet alleen vanwege zijn formaat –35 kg zwaar en een doorsnede van 60 cm– ook vanwege zijn diepe smaak. In de kaas proef je zijn oorsprong: de bloemrijke graslanden van de Rhônes-Alpes en de Jura en de zoete smaak van de typische comtémelk. Met deze kaas steel je steevast de show.
> Probeer ook: de Spaanse schapenkaas Manchego, die naarmate hij rijpt steeds complexer wordt. Hij past uitstekend bij het walnoten-vijgenworstje.
> Wat te drinken: Comté bewijst dat harde kazen net zo goed smaken met witte wijn als met rode. Kies een Franse viognier of chardonnay, of een elegante witte bourgogne.

Bekijk hier de bevindingen van ons Kaasmeisje >

STERK EN INTENS
Epoisses is een zeer decadente kaas, die het lekkerst is als je hem overvloedig op een toastje lepelt. De kaas wordt gemaakt van Noord-Franse koemelk en gewassen in Marc de Bourgogne om de zachte, gouden roodbacteriekorst te verkrijgen. Hoe donkerder, hoe intenser de smaak. Deze kaas kun je het beste bij een specialist bestellen.
> Probeer ook: Ben je gek op sterke stinkkazen, kies dan voor de Pont-l’Évêque met zijn karakteristieke, vierkante vorm, of Stinking Bishop uit Gloucestershire. De laatste wordt gewassen in perencider en stinkt lang niet zo erg als de naam suggereert.
> Wat te drinken: Een rode bourgogne is de klassieke keuze, of probeer een volle Fitou.

Handig: 25 feestelijke eenhappers >

GEITENKAAS
Chèvre de Provence is romig en fris. De zachte kaas is gekruid met tijm en heerlijk op brood met een knapperige korst. Ook lekker: de variant met als hart een hele vijg, chèvre de figue. Behalve op het kaasplateau smaakt de geitenkaas goed in klassieke groene salades.
> Probeer ook: De Franse kaas Sainte-Maure de Touraine, die met houtskoolas wordt bestoven, en de iets rijpere Tomme de Chèvre.
> Wat te drinken: Een rijpe sauvignon blanc is de perfecte match.

In het thema: 25 knallende kaasrecepten >

VOL EN ROMIG  
Skaepsrond wordt gemaakt van gepasteuriseerde schapenmelk, maar lijkt qua uiterlijk op camembert. De smaak van deze zachte kaas is heel anders: mild en volromig, met op de achtergrond een hint van amandel.
> Probeer ook: Een rijpe, lichtzoete Vacherin Mont d’Or. Deze smeuïge koemelkkaas wordt naarmate hij langer rijpt zelfs geheel vloeibaar.
> Wat te drinken: Romig rood, zoals SaintÉmilion, of wit met een hint van toast, bijvoorbeeld Chassagne-Montrachet.

BLAUWE KAAS
De Spaanse Cabrales Valdeón verdient meer bekendheid. De kaas wordt gemaakt van koe- en/of schapenmelk en is verpakt in bladeren. Hij heeft een  stevige beet, met aroma’s van peper en zout.
> Probeer ook: klassieke Franse Roquefort, gemaakt van schapenmelk, sappig en lichtzout. Zin in iets heel anders, probeer dan Perl Lâs uit Carmarthenshire (Wales), een gouden, boterachtige blauwe kaas met een witte korst.
> Wat te drinken: Een gekoelde sherry met een lichte notensmaak.

3x3x3 kerstmenu's om te mixen en matchen >

 
 
Meer Food...
Food
Idee: eet eens inktvis
Wist je dat pijlinktvis gewoon voor onze kust in de Noordzee wordt gevangen? En wist je dat de mooiste exemplaren meteen worden verkocht aan Spanje en Portugal?
Food
10 grilltips voor het betere barbecueën
De zon schijnt! We gooien álles op de barbecue. Van fruit tot groente en natuurlijk vlees en vis. Met deze tips kan het niet misgaan.
Food
10x
gazpacho & koele soep
Even afkoelen doe je best met een koele soep. We tippen er 10.
Food
7x recept
American Brunch
Good day sunshine. Van deze Amerikaanse brunch ga je vanzelf stars & stripes zien. Amaaaazing brunchgerechten met een easy peasy bereiding: we zijn immers vrij!
Food
Recept! Künefe, een te gek Turks toetje
Deze künefe werd door beeldredacteur Muriël van der Meer Mohr in het Turkse restaurant Saray Lokanta in Amsterdam gegeten. De chef was zo aardig haar het recept te geven.
Food
Wetenschap! Waarom koriander voor sommige mensen naar zeep smaakt
Vind jij koriander naar zeep smaken? Je mag je ouders de schuld geven. Het zit ‘m namelijk in je genen.