De perfecte kaasplank

De perfecte kaasplank

Met een goed kaasplateau scoor je met nul komma nul inspanning eeuwige roem. Als het in de smaak valt, tenminste. Zo houd je rekening met ieders voorkeur.

Als je houdt van:

HARDE KAAS
Comté is een zwaargewicht onder de harde kazen. Niet alleen vanwege zijn formaat –35 kg zwaar en een doorsnede van 60 cm– ook vanwege zijn diepe smaak. In de kaas proef je zijn oorsprong: de bloemrijke graslanden van de Rhônes-Alpes en de Jura en de zoete smaak van de typische comtémelk. Met deze kaas steel je steevast de show.
> Probeer ook: de Spaanse schapenkaas Manchego, die naarmate hij rijpt steeds complexer wordt. Hij past uitstekend bij het walnoten-vijgenworstje.
> Wat te drinken: Comté bewijst dat harde kazen net zo goed smaken met witte wijn als met rode. Kies een Franse viognier of chardonnay, of een elegante witte bourgogne.

STERK EN INTENS
Epoisses is een zeer decadente kaas, die het lekkerst is als je hem overvloedig op een toastje lepelt. De kaas wordt gemaakt van Noord-Franse koemelk en gewassen in Marc de Bourgogne om de zachte, gouden roodbacteriekorst te verkrijgen. Hoe donkerder, hoe intenser de smaak. Deze kaas kun je het beste bij een specialist bestellen.
> Probeer ook: Ben je gek op sterke stinkkazen, kies dan voor de Pont-l’Évêque met zijn karakteristieke, vierkante vorm, of Stinking Bishop uit Gloucestershire. De laatste wordt gewassen in perencider en stinkt lang niet zo erg als de naam suggereert.
> Wat te drinken: Een rode bourgogne is de klassieke keuze, of probeer een volle Fitou.

Handig: 25 feestelijke eenhappers >

GEITENKAAS
Chèvre de Provence is romig en fris. De zachte kaas is gekruid met tijm en heerlijk op brood met een knapperige korst. Ook lekker: de variant met als hart een hele vijg, chèvre de figue. Behalve op het kaasplateau smaakt de geitenkaas goed in klassieke groene salades.
> Probeer ook: De Franse kaas Sainte-Maure de Touraine, die met houtskoolas wordt bestoven, en de iets rijpere Tomme de Chèvre.
> Wat te drinken: Een rijpe sauvignon blanc is de perfecte match.

VOL EN ROMIG  
Skaepsrond wordt gemaakt van gepasteuriseerde schapenmelk, maar lijkt qua uiterlijk op camembert. De smaak van deze zachte kaas is heel anders: mild en volromig, met op de achtergrond een hint van amandel.
> Probeer ook: Een rijpe, lichtzoete Vacherin Mont d’Or. Deze smeuïge koemelkkaas wordt naarmate hij langer rijpt zelfs geheel vloeibaar.
> Wat te drinken: Romig rood, zoals SaintÉmilion, of wit met een hint van toast, bijvoorbeeld Chassagne-Montrachet.

BLAUWE KAAS
De Spaanse Cabrales Valdeón verdient meer bekendheid. De kaas wordt gemaakt van koe- en/of schapenmelk en is verpakt in bladeren. Hij heeft een  stevige beet, met aroma’s van peper en zout.
> Probeer ook: klassieke Franse Roquefort, gemaakt van schapenmelk, sappig en lichtzout. Zin in iets heel anders, probeer dan Perl Lâs uit Carmarthenshire (Wales), een gouden, boterachtige blauwe kaas met een witte korst.
> Wat te drinken: Een gekoelde sherry met een lichte notensmaak.

3x3x3 kerstmenu's om te mixen en matchen >

 
 
Meer Food...
Food
Het souffléseizoen is geopend
Patron-cuisinier en souffléfanaat Ferry Houten vindt dat dit luchtige gerecht te weinig op de Nederlandse dessertkaart te vinden is. En dat is kwalijk, want wie houdt er nu niet van het toetje dat licht en rijk tegelijk kan zijn?
Food
10X
Bakken voor Halloween
De feestdagen. Ze komen eraan. De eerste in de rij is natuurlijk Halloween. En dat vinden wij een mooi excuus om lekker te gaan bakken.
Food
25x
warme soep
Het meest gastvrije gerecht op aarde: een kom soep om je handen aan te warmen. Van kikkererwten-maïssoep met gepofte rode peper tot heldere kruidenbouillon met tortellini.   
Food
Hersttip van Flip: kastanjes poffen
Reken maar dat er na de wind van vandaag een boel tamme kastanjes te rapen zijn. Ze poffen doe je zo!
Food
8X
Sunday Roast
Bijna weekend! Een traditionele Engelsman laat geen zondag voorbijgaan zonder een stevig stuk vlees in de oven te schuiven. Met aardappelpuree, groente en jus erbij. Maar deze roasts mogen ook op een dinsdag hoor. Als je maar even geduld hebt.
Food
Herfstrecepten:
10x paddestoelen
Lekker zwammen! We zetten 10 herfstrecepten met eekhoorntjesbrood, champignons, cantharellen en morieljes voor je op een rij.
Food
Borreltijd
Drie keer dips & nieuwe chips
Food
Bak ze bruin:
de lekkerste kruidkoek in 8 stappen
ELLE Eten blaast deze herfst de ouderwetse kruidkoek nieuw leven in. Want de kleuren mogen dan nogal jaren zeventig zijn, de smaak – met steranijs en sinaasappel – is helemaal van nu.