De perfecte kaasplank

De perfecte kaasplank

Met een goed kaasplateau scoor je met nul komma nul inspanning eeuwige roem. Als het in de smaak valt, tenminste. Zo houd je rekening met ieders voorkeur.

Als je houdt van:

HARDE KAAS
Comté is een zwaargewicht onder de harde kazen. Niet alleen vanwege zijn formaat –35 kg zwaar en een doorsnede van 60 cm– ook vanwege zijn diepe smaak. In de kaas proef je zijn oorsprong: de bloemrijke graslanden van de Rhônes-Alpes en de Jura en de zoete smaak van de typische comtémelk. Met deze kaas steel je steevast de show.
> Probeer ook: de Spaanse schapenkaas Manchego, die naarmate hij rijpt steeds complexer wordt. Hij past uitstekend bij het walnoten-vijgenworstje.
> Wat te drinken: Comté bewijst dat harde kazen net zo goed smaken met witte wijn als met rode. Kies een Franse viognier of chardonnay, of een elegante witte bourgogne.

STERK EN INTENS
Epoisses is een zeer decadente kaas, die het lekkerst is als je hem overvloedig op een toastje lepelt. De kaas wordt gemaakt van Noord-Franse koemelk en gewassen in Marc de Bourgogne om de zachte, gouden roodbacteriekorst te verkrijgen. Hoe donkerder, hoe intenser de smaak. Deze kaas kun je het beste bij een specialist bestellen.
> Probeer ook: Ben je gek op sterke stinkkazen, kies dan voor de Pont-l’Évêque met zijn karakteristieke, vierkante vorm, of Stinking Bishop uit Gloucestershire. De laatste wordt gewassen in perencider en stinkt lang niet zo erg als de naam suggereert.
> Wat te drinken: Een rode bourgogne is de klassieke keuze, of probeer een volle Fitou.

Handig: 25 feestelijke eenhappers >

GEITENKAAS
Chèvre de Provence is romig en fris. De zachte kaas is gekruid met tijm en heerlijk op brood met een knapperige korst. Ook lekker: de variant met als hart een hele vijg, chèvre de figue. Behalve op het kaasplateau smaakt de geitenkaas goed in klassieke groene salades.
> Probeer ook: De Franse kaas Sainte-Maure de Touraine, die met houtskoolas wordt bestoven, en de iets rijpere Tomme de Chèvre.
> Wat te drinken: Een rijpe sauvignon blanc is de perfecte match.

VOL EN ROMIG  
Skaepsrond wordt gemaakt van gepasteuriseerde schapenmelk, maar lijkt qua uiterlijk op camembert. De smaak van deze zachte kaas is heel anders: mild en volromig, met op de achtergrond een hint van amandel.
> Probeer ook: Een rijpe, lichtzoete Vacherin Mont d’Or. Deze smeuïge koemelkkaas wordt naarmate hij langer rijpt zelfs geheel vloeibaar.
> Wat te drinken: Romig rood, zoals SaintÉmilion, of wit met een hint van toast, bijvoorbeeld Chassagne-Montrachet.

BLAUWE KAAS
De Spaanse Cabrales Valdeón verdient meer bekendheid. De kaas wordt gemaakt van koe- en/of schapenmelk en is verpakt in bladeren. Hij heeft een  stevige beet, met aroma’s van peper en zout.
> Probeer ook: klassieke Franse Roquefort, gemaakt van schapenmelk, sappig en lichtzout. Zin in iets heel anders, probeer dan Perl Lâs uit Carmarthenshire (Wales), een gouden, boterachtige blauwe kaas met een witte korst.
> Wat te drinken: Een gekoelde sherry met een lichte notensmaak.

3x3x3 kerstmenu's om te mixen en matchen >

 
 
Meer Food...
Food
Indian Summer
5 snelle recepten
Vijf kanjers van recepten die nog nagloeien van de zomer, maar al wel tegen een regenbui bestand zijn. Een goedgevulde kippensoep, een pittige vegapasta met pompoen, een stoofpotje met venkel en garnalen – de een is nog makkelijker dan de ander. Ook lekker: ze staan in een wip op tafel.
Food
52x kaas
Cabrales
Een blauwschimmelkaas uit de grotten van het Spaanse  Picosgebergte
Food
4x op de valreep
in 30 minuten op tafel
Drukke dag gehad en niet heel veel puf meer voor ingewikkelde recepten? Deze vier gerechten zijn in een handomdraai klaar, en laten zien dat fast (gekookt) food helemaal niet slecht hoeft te zijn.
Food
The Italian way
25 Italiaanse recepten
Hou je vakantiegevoel nog wat langer vast met deze 25 recepten uit Italië.
Food
4x recept
Lekker snel klaar
Twee keer vega, een keer vis en een keer vlees binnen dertig minuten op tafel. Want wie weinig tijd heeft moet slim zijn.
Food
Do It Yourself
makreel fileren in 9 stappen
De makreel is een bijzonder knappe vis, maar zoals het vaak gaat bij beauties, is ie niet zo lang houdbaar. Daarom kun je de makreel vaak gerookt kopen. Maar de makreel is vers ook heerlijk. Bijvoorbeeld een makreelsashimi met yuzudressing. Maar eerst even zelf fileren:
Food
Gebakken lucht!
Zelf croissants maken in 8 stappen
Rollen maar! Deze rasechte croissants zijn zó luchtig. Dat alleen de enorme hoeveelheid boter ze van spontaan opstijgen weerhoudt.
Food
Boodschappen gids voor foodies: koop duur!
Aan deze boodschappen kun je beter wél geld besteden!