5 redenen waarom je kunt aankomen door havermout

Het ligt eigenlijk niet eens aan de havermout zelf, vertellen onze collega's bij Women's Health.

gerelateerd
Te veel zout toegevoegd? Zo red je de maaltijd
Gesmolten kaas! 6 kaasfondue recepten
10 tips voor stoppen met suiker
Verkoudheid of griepje te pakken? Dit moet je eten of drinken
Getty Images

Havermout staat standaard in elke 'gezonde' foodlijst – en dat is niet zomaar. Een havermoutontbijtje zorgt ervoor dat jij de ochtend meteen start met een fijne dosis eiwitten, ijzer en vezels. Een extra bonus is dat het een volkoren graan is. Kortom: één van de beste keuzes om je dag mee te beginnen. Toch kunnen een paar onbewuste fouten het hele idee van een ‘gezond ontbijt’ verminderen. 
  
1. JE NEEMT STANDAARD TE VEEL
Iedereen wil natuurlijk vol zitten na het ontbijt, maar je kan ook té enthousiast zijn. Gevolg? Je bent zo verzadigd dat je vrij snel weer inkakt.
  
Oplossing: Ongeveer 40 tot 50 gram ongekookte havermout is voldoende voor een vullend ontbijt. ‘Als dat voor je gevoel nog steeds heel weinig is, doe het dan in een kleinere kom’, adviseert diëtist Jennifer Bowers. ‘Het ziet er bevredigender uit dan in een grote kom, waardoor je sneller merkt dat je vol zit.’
  
2. JE KIEST MINDER GEZONDE TOPPINGS
‘De gezonde reputatie van havermout is geen excuus om er een halve pot Nutella overheen te gooien’, zegt Bowers. ‘En ik heb echt rare dingen gehoord; van bacon tot snoep.’

Oplossing: De meest gezonde keuze is natuurlijk veel fruit, zaden en noten. Denk aan granaatappelpitjes, frambozen, perzik of appel. Pompoenpitten, hennep- en chiazaden voegen nog wat extra proteïnen toe. Top af met kaneel je hebt een heerlijk voedzaam ontbijt. Of wat dacht je van een theelepel rauwe cacaopoeder? 
  
3. OF JE GAAT VOOR EEN OVERLOAD AAN GEZONDE TOPPINGS
Wat amandelschaafsel hier, een handje rozijnen daar... en oh ja, niet de kokosrasp vergeten! Toppings zijn, hoe gezond ook, extra calorieën. Vooral noten kunnen snel aantikken.

5x 'healthy' foods die eigenlijk niet zo gezond zijn >
   
Oplossing: Bowers: 'Als je calorieën telt, zorg er dan voor dat je niet meer dan 150 calorieën aan extra toppings neemt. Met ongeveer 150 calorieën van de havermout zelf, is dat een prima aantal om je dag mee te beginnen. En tel je geen calorieën? Houd dan de grootte van één golfbal aan voor de hoeveelheid toppings, dan zit je goed.'
  
4. JE DENKT DAT ER PERSE MELK BIJ MOET
Veel mensen maken hun havermout met melk, omdat het dan romiger zou zijn. Maar als je én melk, én noten, én zaden, én wellicht avocado toevoegt, heb je al snel een vrij vet ontbijtje te pakken. Ook al zijn het de goede vetten.
  
Oplossing: Havermout aanmaken met water kan écht prima en smaakt net zo lekker. En wil je het echt heel graag met melk? Kies dan een ongezoete, plantaardige variant zoals amandelmelk (of doe er een klein scheutje in plaats van 200ml).
 
5. JE BENT EEN ZOETEKAUW
Als je gaat voor havermout om gezondheidsredenen, dan zul je niet snel grijpen naar tafelsuiker. Maar wellicht doe je er wel agavesiroop, oerzoet, honing of kokosbloesemsuiker in. ‘Jammer genoeg gaat je lichaam er hetzelfde mee om als met ‘gewone’ suiker’, zegt Bowers. ‘Suiker is gewoon suiker.’
  
Oplossing: Ben je echt een zoetekauw? Ga dan op zoek naar een suikerbron met andere voedingsstoffen, zoals verse medjool dadels of een halve banaan. Hier zitten, naast suiker, ook vezels en kalium in. Daarnaast kun je ook denken aan vanille of wat kaneelpoeder; dit zorgt voor een heerlijke, zacht zoete smaak in je havermout.

Dit gezonde ontbijtje is nóg beter dan havermout >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO