3x
Vet goed

Vet lekker. Vet gezond. Maar ook vet ingewikkeld. Want je wordt er dik van als je er te veel van eet, maar je lichaam heeft het nodig om voedingsstoffen op te kunnen nemen.

gerelateerd
20x warme soep met recept
Om deze reden heb jij een hekel aan stukjes in je eten
10x lekkere koolhydraat-arme recepten
Chef Kitumara verklapt hoe je thuis perfecte sushirijst klaarmaakt

Koolzaadolie

Ghee
1 / 3

Kokosolie

Sinds verzadigd vet bekendstaat als de grote boosdoener bij hart­ en vaatziekten en een te hoog cholesterolgehalte, zijn we er bang voor. Terwijl er ook goede verzadigde vetten zijn en goede choles­terol. Zolang je onbewerkte, natuurlijke verzadigde vetten eet en dit niet overdrijft is er niets aan de hand. Het lichaam her­kent ze en weet er wel raad mee. Kokosolie of ­vet bevat, net als ghee, ook verzadigde vetten. Volgens fans levert het directe energie doordat het lichaam het snel kan verwerken. Bovendien behoudt kokosolie, net als ghee, alle goede stoffen tijdens verhitting. Let op: er bestaan ook geraffineerde, gehydrogeneerde varianten van de olie. Die moet je vooral niet hebben. Ze zitten namelijk vol transvetten, en die zijn juist heel óngezond. Lees meer over kokosolie >

 

Beeld: Getty Images

Koolzaadolie

Een oer­Hollands vet: koolzaadolie. Het gewas waarvan dit wordt gemaakt heet brassica napus en wordt sinds kort weer op grote schaal in ons land verbouwd. Bijen zouden er gek op zijn en geperst tot
olie bevat het veel onverzadigde vetzuren en omega 3. Maar of de olie geschikt is voor bakken op hoog vuur, daarover zijn de menin­ggn verdeeld. Voor de zekerheid dus lekker gebruiken in salades en dressings en als je ’m toch wilt ver­warmen, neem dan de speciale soort die geschikt is voor bakken en braden.

 

Lees ook Goed zoet, over zoet zonder suikerpieken >

 

Beeld: Shutterstock

Ghee

Ghee wordt in de Indiase ayurvedische keuken al eeuwen gebruikt om mee te koken, als medicijn tegen pijntjes en als wondermid­del tegen veroudering en ziektes. Het is pure boter die wordt geklaard zodat eiwitten en melk­suikers van het botervet worden gescheiden. Die melkstoffen maken namelijk dat boter bij het bakken spat en aanbrandt. Ghee kun je heel hoog verhitten zonder dat de vitaminen en mineralen verloren gaan. Volgens de ayurvedische voedingsleer verbetert het de spijsvertering en helpt het ziektes voorkomen. Er is nu ook een ghee van Hollandse boter op de markt: ghee-­easy.com

 

Beeld: Shuterstock
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO