Dit moet je eten als je óóit gerookt hebt

Om de schade aan je longweefsel te verminderen.  

gerelateerd
Voor wie dacht dat de zaadjes uit rode peper het scherpst waren
Tintelende tong van ananas? Zo kom je ervan af
De paaseitjestest 2018: dít zijn de lekkerste paaseieren
5x eten waarvan je haar gaat groeien
Getty Images

Goed voor jezelf zorgen, dat is belangrijk. Zo ook voor je longen. Met alle goede voornemens in het achterhoofd, proberen veel rokers onder ons daarom ook standvastig van de sigaretten af te blijven. Heel goed, maar wist je dat wat je in je mond stopt ook belangrijk is?  

Doe je mee aan de Nationale Week Zonder Vlees? >

BEWEZEN
Dit blijkt uit onderzoek uit het European Respiratory Journal. Voor dit onderzoek werd de longfunctie van 680 proefpersonen opgemeten. Onder deze personen zaten rokers, ex-rokers en mensen die nog nooit gerookt hadden. Tien jaar later werd dit nog eens gedaan. Wat bleek? Bepaalde producten hebben een positieve werking op de longen. En dan vooral op die van ex-rokers.  

VOOR OP DE BOODSCHAPPENLIJST
Het gaat hierbij om appels, bananen en tomaten. Deze producten zorgden ervoor dat de longfunctie van diegenen die bij de eerste test al gestopt waren met roken, langzamer achteruit ging.  

Dit is hoe je wél kunt drinken tijdens een dieet >

HERSTEL
Dat nou juist deze producten een positieve werking hebben op de longgezondheid, heeft waarschijnlijk te maken met de antioxidanten en flavonoïden die ze bevatten. Dat de positieve invloed het grootst was op de longen van de ex-rokers, doet vermoeden dat de voorgenoemde producten bijdragen aan het herstel van de longen, en daarmee het longweefsel. Hup, naar de winkel om die fruitschaal aan te vullen dus.  

Hulp! 10 tips om meer groente en fruit te eten >

Bron: Men's Health 

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO