10x ideale recepten voor in de vriezer

Wie wat klaarmaakt en invriest, die heeft wat. Voor later, als je een keer geen zin hebt om te koken. Hoe relaxed. En wat kan een mens daar blij van worden! 10 ideale (en makkelijke) gerechten om in te vriezen.

gerelateerd
20x warme soep met recept
Om deze reden heb jij een hekel aan stukjes in je eten
10x lekkere koolhydraat-arme recepten
Chef Kitumara verklapt hoe je thuis perfecte sushirijst klaarmaakt

Beeld: Getty Images, bewerking receptuur: Ingrid van Koppenhagen

Beeld Getty Images - Bewerking receptuur: Ingrid van Koppenhagen

Fotografie: Imsyndo/Gareth Morgans - Bewerking receptuur: Ingrid van Koppenhagen

Beeld Getty Images - Bewerking receptuur: Ingrid van Koppenhagen

Beeld Getty Images - Bewerking receptuur: Ingrid van Koppenhagen

Beeld Getty Images - Bewerking receptuur: Ingrid van Koppenhagen

Beeld Getty Images - Bewerking receptuur: Ingrid van Koppenhagen

Beeld Getty Images - Bewerking receptuur: Ingrid van Koppenhagen

Beeld Getty Images - Bewerking receptuur: Ingrid van Koppenhagen

Beeld Getty Images - Bewerking receptuur: Ingrid van Koppenhagen
1 / 10

Romige kip onder filodeeg

Verwarm 200 ml crème fraîche met 6 fijngesneden lente-uitjes. Laat er 100 g grof gesneden spinaziein slinken. Voeg 400 g gare kip (stukjes/reepjes)toe. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Laat afkoelen en verdeel over 4 eenpersoons ovenschaaltjes. Kwast 8 vellen ontdooid filodeegin met gesmolten boter en leg op elk schaaltje 2 wat verfrommelde filovellen. Zet de schaaltjes in de diepvries en wikkel ze, als ze bevroren zijn, in bakpapier en plasticfolie. Ontdooi de ovenschoteltjes in 1 nacht in de koelkast. Verwijder het bakpapier en de folie. Bak ze 20-30 min in een oven van 190°C tot het filodeeg lichtbruin en krokant is.

Chicken tonight? 25 recepten met kip >

Chili con carne met bonenmix

Fruit 1 gesnipperde ui, 2 geperste tenen knoflook en 1 fijngehakte rode peperin wat olijfolie. Voeg 3 miniblikken/potten bonen toe: bijv  kidneybonen, witte bonen (lima of cannellini) en fijne tuinboontjes – afgespoeld en uitgelekt. Meng er ook 1 blik tomatenblokjes (400 g), 200 ml groentebouillon, 1 el chilipoeder en 2 tl gemalen komijn door. Laat 20 min sudderen en dan afkoelen. Vries de maaltijd in. Ontdooi de chili in 1 nacht in de koelkast. Verwarm opnieuw en serveer met zure room, geraspte kaas en tortillachips.

Gestoofde lamsschenkel

Bak in een stoofpan 4 kleine lamsschenkels rondom bruin in wat olie. Voeg 2 uienin halve ringen, 2 gekneusde tenen knoflook, een paar draadjes saffraan,1/2 tl gemberpoeder, 1 tl komijnpoederen 1 kaneelstokjetoe. Schep er 10 gehalveerde dadels en 1 bakje kerstomaatjesdoor. Voeg zo veel hete kippenbouillon toe dat het vlees net onderstaat. Stoof het vlees in 2 uur of langer boterzacht. Laat afkoelen en vries het gerecht in porties in. Ontdooi het vlees in 1 nacht in de koelkast. Verwarm het langzaam opnieuw in de saus. Serveer er couscous bij, gemengd met fijngehakte geroosterde amandelen en pistachenootjes en 1 handvol fijngehakte peterselie.

Garnalenkorma

Fruit 1 ui in halve ringen en 1 geperste teen knoflookin wat olie. Bak 2 el milde korma currypasta (pot) 1 min mee. Voeg 1 in stukjes gesneden zoete aardappel en 300 ml hete groentebouillontoe. Laat sudderen tot de aardappel gaar is. Schep dan 400 g rauwe grote garnalen door de saus en laat ze net gaar worden. Laat afkoelen en vries de curry in. Ontdooi de curry in 1 nacht in de koelkast. Verwarm opnieuw en roer er vlak voor serveren 1 el yoghurt en 1 handvol blaadjes koriander door. Serveer met witte rijst.

Welkom in de curryclub >

Winterministrone

Verhit 2 el olijfolie in een (soep)pan. Voeg 2 gesnipperde uien, 2 wortelsen 2 stengels bleekselderij in blokjesen 1 prei in ringentoe. Bak de groenten 10 min en roer er dan 1 blik tomatenblokjes (400 g) en 500 ml hete groentebouillon door. Laat 15 min sudderen. Strooi 50 g orzo (pasta in rijstkorrelvorm) in de soep en kook de pasta beetgaar. Vries de soep in porties in. Ontdooi de soep in 1 nacht in de koelkast. Voeg bij het opwarmen evt een scheut water toe. Serveer met geraspte parmezaanen knapperig brood

Met blauwe kaas gegratineerde broccoli en bloemkool

Kook 1 grote stronk broccolien 1 bloemkool gaar. Laat ze uitlekken in een vergiet en leg ze naast elkaar in een diepvriesbestendige ovenschaal. Smelt 50 g boterin een steelpan
en roer er 50 g bloemdoor. Bak 2-3 min om de bloem te garen en voeg dan al roerend in scheuten 600 ml melk toe. Roer 100 g geraspte kaas, 100 g verkruimelde dolcelatte of andere blauwaderkaas en wat peper door de witte saus. Schenk de saus over de broccoli en bloemkool. Bestrooi met wat vers broodkruim. Laat afkoelen en vries dan in plasticfolie gewikkeld in. Ontdooi de groente in 1 nacht in de koelkast. Verwijder de folie. Bak 30 min in een oven van 200°C tot de kaas bubbelt en bruin kleurt. Serveer met aardappelpuree.

Amerikaanse chowder: mais-schelvissoep

Fruit 2 gesnipperde uienin wat boter glazig. Voeg 2 grote aardappels, geschild en in kleine stukjes, en 750 ml melk toe. Laat zachtjes koken tot de aardappels gaar zijn. Roer er 300 g mais
uit blik en 300 g stukjes gerookte schelvisdoor. Kook nog 3 min mee en laat de soep dan afkoelen. Vries de soep in porties in. Ontdooi de soep in 1 nacht in de koelkast. Garneer na het opwarmen met 1 handvol fijngehakte peterselie.

Snelle moussaka

Bak 400 g lamsgehaktrul met 2 geperste tenen knoflook, 1 tl kaneel en 1/2 tl gemalen komijn. Voeg dan 1 blik tomatenblokjes (400 g) toe en laat 10 min sudderen. Bak intussen in een koekenpan 1 in plakken gesneden aubergine in wat olijfoliezacht. Schep de helft van het gehakt in een diepvriesbestendige ovenschaal, dek de gehaktlaag af met de aubergineplakken en schep er de rest van het gehakt op. Leg hierop een laag van plakjes gekookte aardappel. Klop 1 ei door kaassaus uit een zakje en schenk de saus over de aardappel. Wikkel de ovenschaal in plasticfolie en zet hem in het vriesvak. Ontdooi de moussaka in 1 nacht in de koelkast. Verwijder de folie. Zet de schaal 40-45 min in een oven van 200°C tot de bovenkant bruin kleurt.

Varkensfilet Stroganoff

Snij een stuk van 300 g varkensfilet in reepjes. Bak ze in wat olie rondom bruin. Schep het vlees op een bord. Bak in het braadvet 250 g in plakjes gesneden champignons zacht.Strooi er 1 tl gerookt paprikapoeder over en roerbak 1 min mee. Schenk er 50 ml droge sherry bij en laat deze vrijwel volledig verdampen. Doe het vlees terug in de pan en roer er 125 ml zure zoom door. Laat afkoelen en vries de saus in. Ontdooi de saus in 1 nacht in de koelkast. Verwarm opnieuw en roer er 1 handvol fijngehakte peterselie of 1/2 rode paprika in miniblokjes door. Serveer met witte rijst.

Italiaanse gehaktrol

Verwijder het vel van 400 g chipolata of andere Italiaanse varkensworstjes. Kneed 1 handvol fijngehakte peterselie, wat chilivlokkenen 1 handvol fijngeraspte parmezaanse kaasdoor het gekruide gehakt. Rol 1 rechthoekige lap voorgerold bladerdeegwat groter uit, of stapel 8 plakjes ontdooid bladerdeegop en rol ze uit tot een dunne rechthoek. Leg het gehakt in een streep aan een lange kant, vouw de zijkanten om de vulling en rol het bladerdeeg op. Wikkel de rol in plasticfolie en vries hem in. Ontdooi de rol in 1 nacht in de koelkast. Verwijder de folie en bak de rol in een oven van 200°C in 45 min bruin en gaar. Serveer met een gemengde sla met rucola.

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO