ELLE Etens Stasja schuift aan bij het HelloFresh Aanschuifdiner

Stasja deelt haar avond bij Kwekerij Osdorp. Gesponsord door HelloFresh.

gerelateerd
De grote foodagenda: alle foodfestivals en food events van 2018
Hier eet je dit weekend döner op sterrenniveau
Speciale editie Pannen op het Dak tijdens Cultuurnacht 2018
Dit weekend: RIJKS X L’air du Temps
HelloFresh Aanschuifdiner

Ik loop een grote hal binnen, waar allerlei kramen staan uitgestald. Van elk wil ik wat proeven, dat weet ik nu al. Na een rondje door de verschillende ruimtes heb ik alles op m’n netvlies. Eerst proef ik een paddestoelensoep. Dan de risotto. Of een kalkoenrollade. Of beide? Ja, beide. Tussendoor wat kaas en worst. En dan het toetje: panna cotta met kersen en chocola. Ik heb het helemaal uitgestippeld.

Maar dan valt mijn oog op een wijnproeverij. Jeroen Dorenstouter verzorgt de wijnen voor de kerstbox van HelloFresh. Dat is trouwens de reden waarom ik hier ben. Ik mag de gerechten uit de kerstbox, samen met andere abonnees, voorproeven. ‘Houd je van wit of rood?’ Ik krijg een wijn aangereikt. ‘Sauvignon uit Central Valley, een groot wijngebied. De wijn is geurig. En de stress heeft de wijn goed gedaan. Overdag is het er warm, ‘s nachts koel. Die schommeling zorgt voor extra aroma’s. Deze wijn is niet gemaakt om te bewaren.’ Dat vind ik niet erg, want hij smaakt goed.

stasja hf

Paddenstoelensoep en live band!

Met mijn glas wijn in de hand vertrek ik naar de kraampjes die begeleid worden door een vrolijke band. Glazen worden gevuld met glühwein en de kerstsfeer zit er dik in. De paddestoelensoep met kaascracker? Die zit er intussen ook in. Verder naar de risotto met Parmezaan en een courgetterol gevuld met een notenpasta. Als die bijna op is, worden we geroepen om mee te gaan met de rondleiding.

Jeroen (Klaassen), weer een Jeroen, vertelt dat hij samen met nog een andere Jeroen (Rijpkema) de tomatenkwekerij runt waarin we ons nu bevinden. Dat gebeurt op een bijzondere manier. Deze kwekerij, waar HelloFresh mee samenwerkt, werkt met daklozen en verslaafden die bij de kwekerij een dagbesteding hebben. Zo mogen ze tomaten en aubergines verpakken, stekken en meer, in ruil voor een warme maaltijd en zo’n acht euro aan het einde van de dag.

hf3

Zonder toetje gaan we niet weg.

‘Om die 8 euro gaat het natuurlijk niet’, vertelt Klaassen. ‘Die kunnen ze binnen no time verdienen door iets anders te doen, als je me begrijpt. Het gaat erom dat ze hier rustig kunnen werken en niet rondzwerven op straat. Er werken hier zo’n 100 mensen per dag. We halen ze op in Amsterdam met een bus. Ben je niet op tijd? Dan ga je niet mee. Morgen weer een dag. Alles is gebaseerd op vrijwilligerswerk. Zelfs de keuken, onder begeleiding natuurlijk. Alles gaat met de hand, zodat er genoeg werk is voor de mensen. We gooien niets weg. De overrijpe tomaten belanden in de tomatenketchup van vader en zoon Abma.’

De hele groep duikt op de rode, gele en oranje tomaatjes af als Jeroen het startsein geeft om te proeven. ‘We hebben een hoge gunfactor, daarom sluiten we goed aan bij HelloFresh.’ De rondleiding is afgelopen en we gaan terug naar de kramen. Even proeven van de kalkoenrollade met krieltjes, worstkruid en rode kool. De lange rij voor de populaire rollade loopt langs de kraam met charcuterie van Driessen. We raken aan de praat. ‘Neem wat van de eendenfilet.’ Ik bedank hem vriendelijk met ‘ik houd niet zo van eend’. Hij dringt aan en vertelt me dat deze anders is. Ik neem een plakje en hij heeft gelijk. Gerookt! Lekker. ‘We verzorgen het vlees voor HelloFresh. Duurzaam vlees, dat is belangrijk. Voor Kerst hebben we kalkoen in de box gestopt. Die ga je straks proeven.’ Dat is precies wat ik doe.

hf2

Gerookte eend

Ik schuif met mijn bord aan aan de lange tafel tegenover twee mede-eters en vraag ze of het smaakt. Erg lekker, zeggen ze. We raken aan de praat en bestellen zelfs het toetje samen. Goed idee, dat aanschuiven. Voldaan keer ik terug naar huis, met een bakje tomaten van Jeroen en Jeroen, uiteraard.

Vond je dit verhaal leuk om te lezen? En ben je zelf benieuwd? We verloten 5x twee kaarten voor het aanschuifdiner van 14 en 15 december. Hier kun je meedoen.

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO