Ook jij drinkt je witte wijn waarschijnlijk véél te koud

Lekker fris en verkoelend, zo’n ijskoud wit wijntje. Maar wist je dat-ie nóg beter smaakt als-ie net even wat warmer is?

gerelateerd
In Vietnam drinken ze koffie met ei erin
Volgens wetenschappers krijg je van deze wijn de ergste kater
Bubbels drinken, zo heurt het
Recept: roze chocolademelk met witte chocolade en candy canes
Unsplash: Thomas Martinsen

Elke witte wijn, van Chardonnay tot Sauvignon Blanc, heeft namelijk zijn eigen beste temperatuur. Wij vertellen je wanneer jouw favo alcoholische versnapering op z’n best is.

DIT IS WÉL DE JUISTE TEMPERATUUR
De ideale temperatuur voor je witte wijn is niet die van de koelkast, tussen de twee en vier graden Celsius, al zou je dat misschien denken. Lichte tot medium witte wijnen, zoals Sauvignon Blanc en Pino Grigio, smaken het best als je ze drinkt op een temperatuur tussen de zeven en tien graden Celsius. De wat zwaardere witte wijnen, Chardonnay bijvoorbeeld, zijn juist beter als ze nóg warmer zijn: tussen de tien en dertien graden Celsius.
Zo lang kun je een geopende fles wijn bewaren >

DAT SMAAKT NAAR MEER    
Als witte wijn te koud wordt geschonken, vervagen de aroma’s en smaken. Oftewel: alles waar je ‘m voor drinkt. Harstikke zonde. Drink jouw witte wijn dus liever iets warmer en hij zal beter smaken dan ooit.

GEEN THERMOMETER NODIG
Nee, je hoeft heus geen fancy wijnthermometer aan te schaffen om de juiste temperatuur bij te houden. Zet net zoals gewoonlijk je fles in de koelkast, maar let er op dat je ‘m net iets eerder eruit haalt: zo’n tien tot vijftien minuten voordat je ‘m wil schenken. Zo warmt-ie ietwat op.  

Dit zijn de lekkerste biologische wijnen >

Bron: The Kitchn

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO