Op zoek naar wijnen met weinig zuren? Deze moet je hebben

Vinoloog Evelijn legt uit wat je wel én niet moet doen bij het uitkiezen van niet-zure wijn. 

gerelateerd
Dit is waarom we altijd snakken naar koffie na de maaltijd
Beste detox drankje (na een zware maaltijd)
Wat te doen bij een gebroken kurk?
Recept! Zelf grenadine maken
Getty Images

Je kent het wel: je zet je tanden in zo’n klein vers groen appeltje, of je neemt een hap aalbessen zonder suiker… de knetterende zuren knallen door je mond. Zuren, de een is er gek op, de ander trekt een vies gezicht. Val je in de laatste categorie dan zal je in een wijnwinkel of restaurant ook eerder geneigd zijn te vragen om wijnen met weinig zuren. Ben jij zo iemand? We helpen je met een paar tips.

AHA! Dit is hoe je een wijnetiket moet lezen >

LAGE ZUREN
Zoek naar Viognier of Pinot Gris / Grigio. Deze wijnen zijn meestal zacht en hebben lage zuren. Net als de druif Gewürztraminer. Maar wees gewaarschuwd, want wijn van deze laatste druif is door zijn expressieve, geparfumeerde karakter niet voor iedereen weggelegd.

GA VOOR HET ONBEKENDE
Niet genoeg? Er is meer wit dat in the picture komt. Een paar minder bekende druiven die ook wat zachtere wijnen opleveren zijn in Argentinië de druif Torrontés en in Zuid Frankrijk de drie druiven Marsanne, Roussanne en Grenache. Weer eens wat anders!

Wijn bij Albert Heijn? Dit zijn de lekkerste wijnen bij AH >

VRAAG DOOR
Nu iets technischer. Sommige witte wijnen ondergaan een zogenaamde ‘malolactische vergisting’. Dit zorgt ervoor dat harde zuren worden omgetoverd in zachtere zuren. Denk aan van die rijke, boterachtige Chardonnays. Helaas staat dit niet op de fles, dus hier moet je even op doorvragen.

VEEL ALCOHOL EN TANNINES
Voor de rode wijnfan het volgende: zoek het in warmere gebieden. Wijnen met een hoger alcoholpercentage en meer tannines zijn vaak relatief laag in zuren. Denk aan Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot en Zinfandel, in landen als Australië en Californië.

Thuis wijn bewaren: hier moet je op letten >

HOGE ZUREN
Wijnen die je beter uit de weg kunt gaan (hoge zuren!) zijn Riesling, Chenin Blanc, Chablis en Sauvignon Blanc. Ook hebben wijnen uit een koeler klimaat vaak hardere zuren. Zo zal een Chardonnay uit de Bourgogne zuurder smaken dan een Chardonnay uit Sonoma Valley (USA).

Meer van Evelijn: de beste prijs-kwaliteitverhouding wijn >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO