Wat drink je bij... sushi?

De heren van SOMMOS tippen welke wijnen het beste passen bij welke gerechten. Deze keer laten ze hun sommelier-skills los op sushi. Wat drink je bij sushi?

gerelateerd
Ook jij drinkt je witte wijn waarschijnlijk véél te koud
Shot cafeïne nodig? Drink dan filterkoffie in plaats van espresso
In dit land is de allereerste onderwaterwijnkelder geopend
Getty Images

Het lijkt zo eenvoudig, sushi. Lekker wit bij vis horen we je al denken. Eeerrrrr, fout. Sushi, hoe puur ook, is een hoogtepunt van Aziatische verfijning. Laagje voor laagje opgebouwd, perfect gekookte rijst en zuiver gesneden verse vis afgewisseld met talloze andere smaken. Vaak hebben wij (inclusief de all-you-can-eat of take-away producenten) er veel te weinig respect voor, wordt er tot in het oneindige aan wasabi, soya en gember op gemietterd en rekenen we sashimi en zeewiersalade er voor het gemak ook even toe. Of je nu kiest voor de ultieme delicatesse of voor het frietje-met alternatief, het is erg moeilijk om bij zulke complexe en soms uitgesproken smaken een wijn te serveren die geen afbreuk doet en zelf ook niet wordt afgebroken. Vandaar dat we er een paar voor je hebben geselecteerd

TIP 1: SAKE
Allereerst is een zachte zuivere saké puur en ondersteunend. Een saké (de koude variant) vangt vaak de uitgesproken smaken op en ondersteunt de pure vis. Het voorkomt dat de sushi te ‘vissig’ wordt. Probleem: je kunt vrijwel nergens goede saké vinden. Daar komt bij dat het vaak nog erg kostbaar is ook. Wil je weten waar bij jou in de buurt écht goede saké te vinden is, vraag het dan aan Dick Stegewerns van Yoigokochi Saké Importers. Dick is wat ons betreft een van de absolute Nederlandse experts op het gebied van saké. 

Déze wijn drink je bij stamppot >

TIP 2: SILVANER/WIT
Ja hoor, daar komen ze weer met hun silvaner. Klopt, de SOMMOS-jongens zijn idolaat van deze druif. Fruit, notig, zacht, ondersteunend, karaktervol en door zijn subtiele smaakschakeringen en vaak een zacht vettig mondgevoel, ideaal bij de pure vette vis en het notige van de rijst. De koning van de silvaner is Horst Sauer in de Franken verkrijgbaar bij Henri Bloem-vestigingen. Verfijning ten voeten uit. Precisie, serieus en toch heerlijk opwekkend. De instap is heerlijk om lekker mee op de bank te hangen bij je take-away. Pak je echt uit voor een date, koop dan de Grosses Gewächs (Duits voor droge wijn uit een topwijngaard) en doe die in een karaf uit brede glazen. Kijk, dan maak je indruk. 

TIP 3: ROOD
Rood bij rauwe vis? Ja! Geen zware Australische blockbusters natuurlijk, maar subtiele fijne aardse wijnen van de Gamay druif. Is het je wel eens opgevallen dat sushi nauwelijks tot geen fruit- of yoghurtproducten bevat die het een wijn heel moeilijk kunnen maken? Met zeewier, rijst, paddenstoelen en soya kent sushi een heel hoog umami-gehalte. Zonder al te veel afbreuk te doen aan deze vijfde smaak kun je dit het beste als ‘hartig’ omschrijven. En dat sluit juist zo goed aan bij de donkere aardse stijl van sommige Gamay wijnen. Bekend in de Beaujolais voor het drinkgelag in november, maar er wordt ook geweldige serieuze wijn van gemaakt. Neem de Fleurie van Coudert, niet voor niets door Ruben in de eerste SOMMOS-box geselecteerd. Sappig, donker fruit in een aardse verpakking. Ideaal.

Déze wijn drink je bij mosselen >

TIP 4 (VOOR DURFALS)
Durf je het aan om écht onbekende wijn te schenken? Zoek dan naar wijnen uit Châteaumeillant, een mini gebied (slechts 81 voetbalvelden groot) in hartje Frankrijk waar Gamay stoere wijnen oplevert, zodat je het ook nog een paar jaar kunt wegleggen. Serveer je dat bij soya en Japanse specerijen dan weet je dat het beste uit twee werelden samen komt. Fleurie van Coudert oa bij De Logie in Amsterdam. Châteaumeillant in enkele zeer gespecialiseerde wijnhandels.

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO