Op dit moment van de dag kun je beter géén koffie drinken

Moet jij deze gewoonte ook uit je dagritme gaan skippen?

gerelateerd
Recept: Boterbier
Recept: warme detox limonade
Thuis koffie zetten: 5 tips
Rode wijn helpt bij afvallen
Getty Images

Heb jij het liefst de hele dag een kop koffie aan je zijde? Dan hebben we slecht nieuws. Er is namelijk één dagdeel waar je cafeïne beter op afstand kan houden. En dan hebben we het niet over de laatste uurtjes voor het slapengaan.  

Oh! Dit is waarom je koffie zou moeten drinken na je workout >

SLAAP-WAAKRITME
Koffie heeft invloed op de mate waarin ons lichaam cortisol aanmaakt, een hormoon dat onder andere invloed heeft op je slaap-waakritme. Gedurende de dag maakt je lichaam verschillende hoeveelheden cortisol aan. Zo maak je 's ochtends meer aan om wakker te kunnen worden en 's avonds minder om goed in slaap te kunnen vallen. Wanneer jij 's ochtends een kop koffie drinkt, wordt de aanmaak van cortisol afgeremd. Cafeïne zorgt er dus niet voor dat je wakker wordt, maar vervangt enkel de cortisol die je erdoor misloopt.  

Dit is waarom we snakken naar koffie na de maaltijd >

DAT IS NOG NIET ALLES
En of dat nog niet genoeg is: je lichaam raakt gewent aan je ochtenddosis cafeïne. Waardoor je uiteindelijk dus afhankelijk wordt van je kopje koffie bij het opstaan. Wil je je lichaam zelf het werk laten doen? Dan wordt het toch echt gapend en geeuwend afkicken de komende dagen...

WANNEER DAN WEL?
Wanneer je nou wel het beste koffie kunt drinken? Op het moment dat je cortisolniveau het laagst is. Tussen tien uur 's ochtends en twaalf uur 's middags en tussen twee en vijf uur 's middags om precies te zijn.   

En dit is waarom we altijd zo'n zin hebben in koek bij de koffie >

Bron: Women's Health

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO