Dit is wat al die verschillende koffiesoorten nou eigenlijk inhouden

Zodat je die ellenlange menu's niet langer meer klinken als Italiaans.

gerelateerd
Dit is waarom je liever een drankje bestelt zónder citroenschijf
Zo maak je een vullende smoothie
Afvallen? Deze 3 drankjes zijn effectiever dan water met citroen
Op dit moment van de dag kun je beter géén koffie drinken
Getty Images

Koffie: het wondermiddel dat ervoor zorgt dat je je dag productief begint en dat – niet minder belangrijk – simpelweg gewoon heel erg lekker is. Heerlijk voor thuis op de bank, nog een stuk lekkerder in je favoriete koffietent. Maar weten we het verschil eigenlijk wel tussen een macchiato, een latte macchiato, een latte en al die andere koffies die daar op de kaart staan? Nee? Hier is het verlossende antwoord.

LUNGO
Een lungo wordt in Nederland gezien als een normale kop koffie. Heb je een oppepper nodig? Ga dan voor deze koffiesoort. Anders dan de meeste mensen denken bevat namelijk niet een espresso maar een lungo de meeste cafeïne.  

Hier drink je de beste koffie van Nederland >

ESPRESSO
De espresso wordt gezien als de basis van koffie. In Italië wordt deze dan ook gewoon 'een caffè' genoemd. De espresso is doorgaans kleiner dan een gewone kop koffie en wordt gekenmerkt door zijn krachtige smaak.  

RISTRETTO
Een ristretto is een soort geconcentreerde espresso. Bij het maken van deze koffie wordt het er een beperkte hoeveelheid water gebruikt, waardoor bittere smaken uitblijven en de koffie een zoet-zure smaak krijgt.

MACCHIATO
Macchiato betekent in het Italiaans letterlijk bevlekt. En dat is precies wat deze koffie is. De macchiato - ook wel espresso macchiato genoemd - is namelijk een espresso met een klein stipje melk bovenop. Qua smaak is dit een pittig kopje koffie. Wel heeft hij een lekker zachte nasmaak.  

Dit is waarom we altijd snakken naar koffie na de maaltijd >

PILOCCO
Net als bij de macchiato wordt er bij de piccolo een klein beetje melk aan de espresso toegevoegd. Echter is het bij de piccolo geen schepje melk bovenop de koffie, maar een scheutje melk in de koffie. Wat maakt dat het drankje zacht en romig van smaak is.  

CORTADO
Een cortado lijkt in principe erg op een piccolo. Bij deze koffiesoort wordt namelijk ook weer een klein scheutje melk aan de espresso toegevoegd. Wat deze koffie anders maakt? De hoeveelheid melk. Aan een cortado wordt weer net een beetje meer toegevoegd.

CAPPUCCINO
Daar is-ie dan, de cappuccino. Dat heerlijke kopje bruine goud dat we allemaal door en door kennen. En waar we van houden. Maar wat is een cappuccino nou eigenlijk? Een cappuccino is een espresso met warme melk en melkschuim, zo bereid dat de verhouding tussen deze drie precies gelijk is.

Dit aantal koppen koffie per dag is goed voor je >

FLAT WHITE
Een flat white is een typisch Australische koffie. Gezet als een dubbele ristretto en aangevuld met warme melk en een dunne melkschuimlaag. De verhouding tussen koffie en melk is ongeveer hetzelfde als bij een cappuccino, maar door de hoeveelheid water die er wordt gebruikt voor het zetten van deze kop koffie heeft hij een wat verfijndere smaak. Een lekkere bite.  

LATTE
Ook deze koffie ken je waarschijnlijk wel. Een latte is namelijk precies hetzelfde als een koffie verkeerd. Het is een espresso met veel warme melk en een klein beetje melkschuim. Onthoud dit goed en imponeer je barista de volgende keer door te vragen om een latte als jij zin hebt in deze romige variant.  

LATTE MACCHIATO
Ook niet geheel onbekend: de latte macchiato. Dit is een groot glas opgeschuimde melk waar een klein beetje espresso aan toe wordt gevoegd, herkenbaar door de drie kleurlagen die deze koffie heeft. Een milde koffie, ideaal voor als je niet zo'n zin hebt in een sterke bak.  

Op dit moment van de dag kun je beter géén koffie drinken >

AMERICANO
Een americano is een espresso met een klein beetje heet water. Door het water wordt hij zacht van smaak en is hij net iets minder sterk dan een espresso. 

LONG BLACK
Ook de long black wordt aangevuld met water. De koffie die hierbij gebruikt wordt is alleen geen espresso maar een ristretto. Dit maakt dat deze koffie wat krachtiger is dan de americano, maar met een wat minder bittere smaak.  

Een hele waslijst. Maar geen enkele koffie is nu nog een raadsel voor jou. Blokken die agenda! Tijd om je volgende koffiedate te plannen.

Verslaafd aan koffie? Zo kom je erachter >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO