Bijlesje koffieproeven: hoe proef je koffie als een pro?

Van wijn weet iedereen wel dat je er verschillende aroma’s in kunt ontdekken. Van koffie is dat een stuk minder bekend. Steeds vaker zie je ook dat koffiebars tastings organiseren. Maar wat is de juiste manier om koffie te proeven?

gerelateerd
8 tekenen dat je te weinig water drinkt
4 natuurlijke alternatieven voor koffie
Waarom je zo veel moet plassen van bier
Foto: Getty Images

In een koffie-tasting draait het om veel meer dan sterk en slap. Met een beetje goede neus haal je bijvoorbeeld tonen uit van noten, fruit, karamel of chocolade uit je koffie. Nespresso kwam langs en deed ons voor hoe je koffie het best kunt beoordelen.

STAP 1.
Neem de tijd om je koffie goed te bekijken. Is de cremalaag (het laagje op de koffie) fijn, of juist stevig? Blijft de cremalaag goed aan het kopje kleven? Een stevige cremalaag betekent namelijk een goed bakkie. Een cremalaag die niet gesloten is kan op een bittere smaak wijzen.

STAP 2.
Ruiken. Zelfs mensen die niet eens van koffie houden, kunnen genieten van de geur. Om de aroma’s beter tot je te nemen kun je met een lepeltje de cremalaag voorzichtig openen en goed de geur opsnuiven.

Wat kan je beter drinken om wakker te worden, espresso of filterkoffie?

STAP 3.
Na het ruiken volgt proeven. Slurp (net als bij wijn!) voorzichtig wat koffie op en laat de smaak goed tot je doordringen. De tip hierbij is om je neus dicht te houden bij de eerste slok. En je neus open te houden bij de tweede slok. Je zal merken dat de smaak en geur intenser is de tweede keer. Een goede truc om meer te halen uit het proeven dus.

Dit zijn de beste plekken plekken voor koffie in Den Haag

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO