3x Cocktails voor 's ochtends vroeg

Morning drinks of ochtendcocktails lijken misschien alleen weggelegd voor rocksterren – of voor de gewone man hoogstens aan het zwembad op Ibiza.
Maar waarom? Zet de knop om en start de dag eens lekker rozig.

gerelateerd
Dit is hoe je wél alcohol kunt drinken tijdens een dieet
In Vietnam drinken ze koffie met ei erin
Volgens wetenschappers krijg je van deze wijn de ergste kater
Bubbels drinken, zo heurt het
Getty Images

MIMOSA
Vers sinaasappelsap en champagne: de mimosa moet wel de ultieme ‘we blijven nog even in bed’-cocktail zijn. Een laagje sinaasappellikeur erbij om (niet te) wakker te worden. Marilyn Monroe zwoer bij deze glamoureuze start van de dag. En geef haar eens ongelijk. De mimosa werd bedacht in het chique Ritzhotel in Parijs, in 1925. Hij kan ook prima zonder sinaasappellikeur, dus ga vooral niet in je pyjama naar de slijter fietsen als je het niet in huis hebt. Maar mét is hij net iets volwassener, qua smaak en ‘kick’.

Bereiding 
Schenk 45 ml versgeperst sinaasappelsap in een champagneflûte, top af met champagne (cava of prosecco mag ook). Schenk hierop over de achterkant van een lepel een laagje Grand Marnier. Garneer met een sinaasappelschil.

CEREAL INFUSED WHITE RUSSIAN
Het romige broertje van de black russian (wodka met koffielikeur) maakte een ware revival door omdat 'the dude' in de ninetiescultfilm The Big Lebowski het de gehele film door te pas en te onpas voor zichzelf inschonk. Deze variant brengt je terug naar vroeger tijden – althans als je als kind cornflakes met melk als ontbijt at. Dat laatste laagje melk in het kommetje, met de zoete smaak van de cornflakes erin getrokken. Precies dat. Sentiment, cult, melk, room, cornflakes, wodka en koffie(likeur) – en dat allemaal aan de ontbijttafel. Dat kan alleen maar goed komen vandaag. Over de antikaterfunctie van deze cocktail kan worden gediscussieerd, maar eenieder die in nadorstige staat graag een pak melk aan z’n lippen zet is zeker ook gebaat bij dit drankje.

Bereiding
Zet een schaaltje cornflakes met volle melk minimaal anderhalf uur afgedekt in de koelkast. Schenk de inhoud door een fijne zeef en schenk 50 ml van de cereal infused melk in een cocktailshaker gevuld met ijs. Shake met 60 ml Ketel One Vodka en 30 ml Kahlua (koffielikeur). Zeef en schenk de drank in een met ijs gevuld glas. Rasp er wat nootmuskaat over. Met dank aan Andrew Nicholls.

BLOODY MARY
Er was ooit een bloeddorstige Britse koningin die het liefst korte metten maakte met haar tegenstanders. Deze Mary I wordt vaak gezien als de inspiratie voor deze cocktail. Dit lijkt wat vergezocht. De eer lijkt eerder toebedeeld aan Fernand Petiot, bartender bij Harry’s New York Bar in Parijs, begin jaren twintig. Sentimentele Amerikaanse artiesten gingen naar Harry’s als ze hun eigen bar Bucket of Blood in Chicago misten. Daar werkte een bloedmooie serveerster genaamd Mary. Barman Petiot bedacht de cocktail speciaal voor hun heimwee. Of is de volgende versie de waarheid? Literair drankorgel Ernest Hemingway werd door artsen voor de zoveelste keer ten strengste verboden alcohol te drinken. De eerder genoemde barman Fernand Petiot maakte voor de schrijver zo’n pittige tomatencocktail met wodka dat niemand er drank in kon herkennen. Ook zijn vrouw en minnares niet – afkeurend ‘bloody Mary’ genoemd. De bloody mary is een bewezen antikatermiddel, bewezen omdat de wodka je (voor even) nieuwe energie geeft, het tomatensap een reinigende werking op je lichaam heeft en het pittige van de tabasco en worcestersaus je stevig wakker schudt.

Bereiding 
Shake 50 à 60 ml Ketel One Vodka, 15 ml versgeperst citroensap, 120 ml tomatensap, 4-8 scheutjes tabasco, 4 scheutjes worcestersaus, een snufje zout, een snufje zwarte peper in een shaker met ijs. Zeef en schenk in een longdrinkglas met ijs. Garneer met een selderijstengel.

Of liever avocado in je cocktail? >
Shakes, juices & smoothies >
Punchtime! 4 recepten >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO