Zo krijg je minder snel last van een kater bij bier

Meer bier, minder kater.

gerelateerd
Bijlesje koffieproeven: hoe proef je koffie als een pro?
4 natuurlijke alternatieven voor koffie
Waarom je zo veel moet plassen van bier
Zo maak je zelf thee
Getty Images

Ook weleens last van een opgeblazen gevoel na het drinken van je witgekraagde vriend? Of wil jij liever weten hoe je minder snel last krijgt van de helse kater na een avondje doorzakken? We leggen het je hier uit.

Aha! Dit is dus het verschil tussen bier en pils >

SCHUIMKRAAG
De oorzaak van de kater begint allemaal bij het tappen van je bier. De perfecte schuimlaag is zoals velen weten, twee (verticale) vingers dik. Deze schuimkraag bevat minuscule luchtbelletjes die ervoor zorgen dat de laag bovenop het bier goed beschermd wordt tegen lucht.

EVEN LUCHTEN
De lichtere zuurstofbellen in het bier bevatten zuren en bitters die vrijkomen bij het tappen en beïnvloeden de smaak negatief. Bij het tappen zorg je ervoor dat door de opwaartse druk van het koolzuur deze zuurstofbellen uit het glas geduwd worden. En dat moet je dus hebben.

Waarom willen wij schuim op ons bier en de Engelsen niet? >

DE KATER KOMT LATER
Die zuurstof tast niet alleen de smaak aan. Een van de zuren die vrijkomt bij het tappen van je goudgele rakker heet iso-alfazuur. Dit zorgt ervoor dat je lichaam vocht niet goed meer op kan nemen, waardoor je sneller uitdroogt. Zorg er dus voor dat je bij het tappen van je bier het koolzuur snel vrijlaat. Hierdoor komen de zuren niet in je biertje terecht en zal je minder snel last hebben van een kater.  

BUIKPIJN
Moet jij ook wel eens een boer laten na het drinken van een biertje, of heb je last van je maag? Dit komt waarschijnlijk doordat je biertje niet goed ingeschonken is. Bij het inschenken van deze alcoholische versnapering komt er koolzuur vrij. Wanneer deze niet goed schuin wordt ingeschonken komen de luchtbellen niet vrij in het glas, maar pas in je buik, waardoor je een opgeblazen gevoel krijgt.

Dit is het verschil tussen alle andere soorten bier >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO