Volgens wetenschappers krijg je van deze wijn de ergste kater

Voelt de ochtend na een paar wijntjes alsof er een paard van 600 kg over je heen is gegaloppeerd? Kan goed kloppen. Vooral bij deze kleur wijn.

gerelateerd
Beste detox drankje (na een zware maaltijd)
Wat te doen bij een gebroken kurk?
Recept! Zelf grenadine maken
12 signalen dat je verslaafd bent aan koffie
Getty Images

Sommigen beweren dat zoete rosés de heftigste kater opleveren. Anderen vinden rode wijn de allerergste. Professor Steve Allsop van het National Drug Insititute in Perth, Australië, deed onderzoek.

WETENSCHAP
Allsop vertelde aan de Amerikaanse zender ABC dat de intensiteit van een kater veroorzaakt wordt door de hoeveelheid zogenaamde ‘congeners’. Congeners zijn de bijproducten van het vergistingsproces van alcohol en de grote veroorzaker van die barstende koppijn de volgende ochtend.

Dit zijn de top 3 wijnen van de Gall & Gall volgens wijnjournaliste Esmee

HOE DONKERDER DE WIJN...
Congeners bepalen ook de kleur en de smaak van de wijn. Hoe donkerder de wijn, hoe meer congeners de wijn bevat. Rode wijn is dus de grootste uitlokker van een kater. Plek twee is er voor rosé. En witte wijn kan het minste kwaad.

Deze kazen kun je wél eten als je lactose-intolerant bent >

KATERVRIJ
Maar helemaal katervrij door het leven, gaat zelfs met witte wijn niet lukken. Hoeveel en hoe snel je drinkt, de sulfiet die in de wijn zit en hoeveel water je naast de wijn drinkt is ook bepalend voor hoe ‘fris’ je de volgende ochtend wakker wordt.

Hoe dan ook, geen zin in een kater de volgende ochtend? Dan is nippen van een gekoeld wit wijntje met een groot glas water erbij is dus de beste optie. Op een gevulde maag, uiteraard.

Yes! Dit zijn de leukste foodevents van oktober >

Bron: Insider

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO