Drinks http://www.elleeten.nl/var/ellenl/storage/images/eten/drinks/q-a-hik-spik-sprauw/1963725-1-eng-GB/Q-A-hik-spik-sprauw_crop620x450.jpg Q&A: hik spik sprauw
Waarom krijgen mensen de hik

Q&A: hik spik sprauw

31 augustus 2015

Waarom krijg je de hik als je te veel alcohol drinkt? @Chacha1975

De hik is het onwillekeurig samentrekking van het middenrif, gevolgd door het sluiten van de strottenklep. Dat sluiten zorgt voor het kenmerkende hikgeluid en de bijpassende naam, die in veel talen ongeveer hetzelfde is. Waarom we hikken is onduidelijk. Vermoedelijk is het een evolutionair restantje, nog van voor de tijd dat we aan land kropen. Je hebt er in ieder geval niks aan.

 

SEX, BOOZE & HIK-'N-ROLL

Alcohol wordt inderdaad vaak genoemd als oorzaak van een hikaanval. Helemaal duidelijk hoe dat zit, is het niet. Het kan dat alcohol de maag en de slokdarm prikkelt, of zenuwen in de keel en het middenrif. Ook kan alcohol brandend maagzuur veroorzaken dat op zijn beurt een zenuw die het middenrif bestuurt irriteert. De alcohol is overigens niet de enige boosdoener van je hikaanval na kroegbezoek. Het koolzuur in bier, de snelheid waarmee je het naar binnen giet en dat middennachtelijke broodje shoarma helpen ook mee.

 

Maar wat zou het, een hikaanval van een uurtje na een avond slempen? Bitch, please. Het record staat op 57 jaar. Dat valt niet meer te verhelpen met je adem inhouden of een paar slokjes water. Gelukkig beschrijft de medische literatuur bij dergelijke chronische hik positieve effecten van onder andere rectale massage en het hebben van een orgasme, niet noodzakelijkerwijs gerelateerd. Sex, booze & hik-’n-roll.

 

Ook een eetprobleem? Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearst.nl of twitter.com/eetproblemen.

 

Meer prangende culiproblemen ontrafeld >

 
 
Meer Drinks...
Drinks
Hoe zeg je proost in het Japans?
Van handeling tot uitspraak: dit filmpje toont je acht verschillende manieren om te proosten.
Drinks
5 tips voor het maken van ijsblokjes
Voor als het je prioriteit is om perfect doorzichtige ijsblokjes te maken die ook nog eens lang bewaard blijven.
Drinks
Zelf siroop maken doe je zo
Limonadesiroop maak je heel makkelijk zelf. Het is én goedkoper én gezonder. Je weet namelijk precies wat er in jouw siroop zit.
Drinks
Zo maak je de lekkerste cappuccino
Nee, een cappuccino maak je niet af met een grote toef lillend schuim of - nog erger - cacaopoeder in een vormpje. Masterbarista Jeroen Veldkamp laat zien dat het grote geheim zit in de temperatuur van de melk en een losse pols.
Drinks
Easy does it! Gin & tonic uit de thuisbar
De Gin & tonic is misschien wel de meest populaire longdrink van dit moment. Variëren op het thema kan: maar de basis maak je zo!
Drinks
Bijzondere koffie van over de hele wereld
Koffie is niet gewoon koffie. Dit zwarte, geurige drankje krijgt op iedere plek van de wereld een cultuurgebonden invulling. In Turkije drinken ze kahve en Portugezen wagen zich het liefst aan hun melkige galão. Ken jij deze zes wereldse varianten?