Waarom krijgen mensen de hik

Q&A: hik spik sprauw

15 oktober 2012

Waarom krijg je de hik als je te veel alcohol drinkt? @Chacha1975

De hik is het onwillekeurig samentrekking van het middenrif, gevolgd door het sluiten van de strottenklep. Dat sluiten zorgt voor het kenmerkende hikgeluid en de bijpassende naam, die in veel talen ongeveer hetzelfde is. Waarom we hikken is onduidelijk. Vermoedelijk is het een evolutionair restantje, nog van voor de tijd dat we aan land kropen. Je hebt er in ieder geval niks aan.

 

SEX, BOOZE & HIK-'N-ROLL

Alcohol wordt inderdaad vaak genoemd als oorzaak van een hikaanval. Helemaal duidelijk hoe dat zit, is het niet. Het kan dat alcohol de maag en de slokdarm prikkelt, of zenuwen in de keel en het middenrif. Ook kan alcohol brandend maagzuur veroorzaken dat op zijn beurt een zenuw die het middenrif bestuurt irriteert. De alcohol is overigens niet de enige boosdoener van je hikaanval na kroegbezoek. Het koolzuur in bier, de snelheid waarmee je het naar binnen giet en dat middennachtelijke broodje shoarma helpen ook mee.

 

Maar wat zou het, een hikaanval van een uurtje na een avond slempen? Bitch, please. Het record staat op 57 jaar. Dat valt niet meer te verhelpen met je adem inhouden of een paar slokjes water. Gelukkig beschrijft de medische literatuur bij dergelijke chronische hik positieve effecten van onder andere rectale massage en het hebben van een orgasme, niet noodzakelijkerwijs gerelateerd. Sex, booze & hik-’n-roll.

 

Ook een eetprobleem? Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearst.nl of twitter.com/eetproblemen.

 

Meer prangende culiproblemen ontrafeld >

 
 
Meer Drinks...
Drinks
Zo stook je sterke drank
Je hoeft geen scheikunde gestudeerd te hebben om je eigen gin te vervaardigen. Bureaucratische kennis komt wel van pas.
Drinks
3x Cocktails voor 's ochtends vroeg
Morning drinks of ochtendcocktails lijken misschien alleen weggelegd voor rocksterren – of voor de gewone man hoogstens aan het zwembad op Ibiza. Maar waarom? Zet de knop om en start de dag eens lekker rozig.
Drinks
10x
coole koffie
Koffie is hot en dat is ook te zien aan de verpakking. Van vintage design tot Scandinavische invloeden: wij laten je meegenieten.
Drinks
Microtrend: avocado in je cocktail
De toevoeging van verse avocado geeft cocktails naast een vettige fruitigheid ook een romige textuur, vergelijkbaar met het gebruik van rauw ei.
Drinks
Alsjeblieft, vijfhonderd liter bier.
Bierliefhebbers, jullie tijd is gekomen: doe mee met de Brouwland Biercompetitie.
Drinks
5 bieren waar zelfs de grootste liefhebber 2x over nadenkt
Soms slaan brouwerijen een beetje door in hun creatieve proces. Bier met walvisballen, baardhaar of rioolwater? Je moet maar durven.