Waarom krijgen mensen de hik

Q&A: hik spik sprauw

Waarom krijg je de hik als je te veel alcohol drinkt? @Chacha1975

De hik is het onwillekeurig samentrekking van het middenrif, gevolgd door het sluiten van de strottenklep. Dat sluiten zorgt voor het kenmerkende hikgeluid en de bijpassende naam, die in veel talen ongeveer hetzelfde is. Waarom we hikken is onduidelijk. Vermoedelijk is het een evolutionair restantje, nog van voor de tijd dat we aan land kropen. Je hebt er in ieder geval niks aan.

 

SEX, BOOZE & HIK-'N-ROLL

Alcohol wordt inderdaad vaak genoemd als oorzaak van een hikaanval. Helemaal duidelijk hoe dat zit, is het niet. Het kan dat alcohol de maag en de slokdarm prikkelt, of zenuwen in de keel en het middenrif. Ook kan alcohol brandend maagzuur veroorzaken dat op zijn beurt een zenuw die het middenrif bestuurt irriteert. De alcohol is overigens niet de enige boosdoener van je hikaanval na kroegbezoek. Het koolzuur in bier, de snelheid waarmee je het naar binnen giet en dat middennachtelijke broodje shoarma helpen ook mee.

 

Maar wat zou het, een hikaanval van een uurtje na een avond slempen? Bitch, please. Het record staat op 57 jaar. Dat valt niet meer te verhelpen met je adem inhouden of een paar slokjes water. Gelukkig beschrijft de medische literatuur bij dergelijke chronische hik positieve effecten van onder andere rectale massage en het hebben van een orgasme, niet noodzakelijkerwijs gerelateerd. Sex, booze & hik-’n-roll.

 

Ook een eetprobleem? Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearst.nl of twitter.com/eetproblemen.

 

Meer prangende culiproblemen ontrafeld >

 
 
Meer Drinks...
Drinks
3x winnend bier @ World Beer Cup
Drie plakken wonnen we maar liefst tijdens de Olympische Spelen van het bierbrouwen, de World Beer Cup.
Drinks
Nieuw! Een Bobby's & Tonic
Bobby’s is Nederlandse gin naar recept van opa Jabobus Alfons.
Drinks
5 dingen die je niet wist over thee
Thee is, op water na, de meest genuttigde drank, een slordige drie miljard koppen wereldwijd. Drie miljard! Wedden dat jij ook deze andere theefeiten nog niet kende…
Drinks
Doutzen voor Rivella, een beetje vreemd maar wel lekker
Die lui bij Rivella zijn misschien wel een beetje vreemd, maar gek zijn ze zeker niet. Met Hollands glorie Doutzen Kroes aan boord is aandacht gegarandeerd.
Drinks
De L.O.V.E. sour cocktail van Disaronno maak je zo
Ter ere van Milaan Design Week (Salone del Mobile) ontwikkelden de shakers van Disaronno een cocktail geïnspireerd op het beroemde L.O.V.E.-beeld van Maurizio Cattelan op Piazza Affari in Milaan.
Drinks
De koffiebonen van David Lynch
Of het werkelijk ‘Damn Good Coffee’ is zoals Special Agent Dale Cooper het graag heeft in Twin Peaks weten we niet, maar kopen kun je ze, de koffiebonen van David Lynch.
Drinks
Ja! Het is cocktailweer!
Wat ons betreft is het cocktailseizoen met het zonnige weer van vandaag officieel geopend. Maar hoe drinken we onze cocktails in 2014?
Drinks
Radical Roast 100% Nuclear Coffee
Voor welbespraakte presidenten, stijve premiers, koppige dictators en nukkige Nederlanders die lijden onder de chaos van de Nuclear Security Summit brengt Moyee Coffee de limited edition Radical Roast 100% Nuclear Coffee uit.