Drinks http://www.elleeten.nl/var/ellenl/storage/images/eten/culinaire-kooktips/q-a-hik-spik-sprauw/1963725-1-eng-GB/Q-A-hik-spik-sprauw_crop620x450.jpg Q&A: hik spik sprauw
Waarom krijgen mensen de hik

Q&A: hik spik sprauw

15 oktober 2012

Waarom krijg je de hik als je te veel alcohol drinkt? @Chacha1975

De hik is het onwillekeurig samentrekking van het middenrif, gevolgd door het sluiten van de strottenklep. Dat sluiten zorgt voor het kenmerkende hikgeluid en de bijpassende naam, die in veel talen ongeveer hetzelfde is. Waarom we hikken is onduidelijk. Vermoedelijk is het een evolutionair restantje, nog van voor de tijd dat we aan land kropen. Je hebt er in ieder geval niks aan.

 

SEX, BOOZE & HIK-'N-ROLL

Alcohol wordt inderdaad vaak genoemd als oorzaak van een hikaanval. Helemaal duidelijk hoe dat zit, is het niet. Het kan dat alcohol de maag en de slokdarm prikkelt, of zenuwen in de keel en het middenrif. Ook kan alcohol brandend maagzuur veroorzaken dat op zijn beurt een zenuw die het middenrif bestuurt irriteert. De alcohol is overigens niet de enige boosdoener van je hikaanval na kroegbezoek. Het koolzuur in bier, de snelheid waarmee je het naar binnen giet en dat middennachtelijke broodje shoarma helpen ook mee.

 

Maar wat zou het, een hikaanval van een uurtje na een avond slempen? Bitch, please. Het record staat op 57 jaar. Dat valt niet meer te verhelpen met je adem inhouden of een paar slokjes water. Gelukkig beschrijft de medische literatuur bij dergelijke chronische hik positieve effecten van onder andere rectale massage en het hebben van een orgasme, niet noodzakelijkerwijs gerelateerd. Sex, booze & hik-’n-roll.

 

Ook een eetprobleem? Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearst.nl of twitter.com/eetproblemen.

 

Meer prangende culiproblemen ontrafeld >

 
 
Meer Drinks...
Drinks
15 recepten
dorstlessers mét en zonder tic
Grote dorst vraagt om drastische maatregelen. We hebben 15 dorstlessers voor je; virgin én met een tic.
Drinks
Punchtime! 4 recepten
Vergeet prosecco en rosé, en schenk je gasten eens wat anders in. Met cranberry, kruidnagel en kaneel maak je in een wip een perfecte punch. Cheers!
Drinks
Dit zijn de nieuwe hipsterkoffies
Wat is cooler dan cool? Koude koffie met een schuimlaag, een beetje zoals bier. Of wat te denken van cold brew coffee met tonic? Als het aan de caffeïneliefhebbende Amerikaanse hipster ligt, is dit wat wij deze zomer drinken.
Drinks
14x
limo voor volwassenen
Doe eens gek en sla de alcohol een dagje over. We tippen er veertien, die alleen al vanwege hun uiterlijk niet misstaan op bar of tafel.
Drinks
Recept! Zelf grenadine maken
De kinderen van ELLE Eten krijgen uiteraard netjes diksap als ze om limonade vragen, maar voor onszelf hebben we achter in de provisiekast een fles grenadine verstopt. Heerlijk, die mierzoete roze siroop, aangelengd met bubbelwater.
Drinks
6x
Cocktails met gin
Hoera, het is vandaag World Gin Day! Ter ere van dit feest hebben we iets meer dan een handvol cocktails met gin in de hoofdrol verzameld.