Waarom krijgen mensen de hik

Q&A: hik spik sprauw

Waarom krijg je de hik als je te veel alcohol drinkt? @Chacha1975

De hik is het onwillekeurig samentrekking van het middenrif, gevolgd door het sluiten van de strottenklep. Dat sluiten zorgt voor het kenmerkende hikgeluid en de bijpassende naam, die in veel talen ongeveer hetzelfde is. Waarom we hikken is onduidelijk. Vermoedelijk is het een evolutionair restantje, nog van voor de tijd dat we aan land kropen. Je hebt er in ieder geval niks aan.

 

SEX, BOOZE & HIK-'N-ROLL

Alcohol wordt inderdaad vaak genoemd als oorzaak van een hikaanval. Helemaal duidelijk hoe dat zit, is het niet. Het kan dat alcohol de maag en de slokdarm prikkelt, of zenuwen in de keel en het middenrif. Ook kan alcohol brandend maagzuur veroorzaken dat op zijn beurt een zenuw die het middenrif bestuurt irriteert. De alcohol is overigens niet de enige boosdoener van je hikaanval na kroegbezoek. Het koolzuur in bier, de snelheid waarmee je het naar binnen giet en dat middennachtelijke broodje shoarma helpen ook mee.

 

Maar wat zou het, een hikaanval van een uurtje na een avond slempen? Bitch, please. Het record staat op 57 jaar. Dat valt niet meer te verhelpen met je adem inhouden of een paar slokjes water. Gelukkig beschrijft de medische literatuur bij dergelijke chronische hik positieve effecten van onder andere rectale massage en het hebben van een orgasme, niet noodzakelijkerwijs gerelateerd. Sex, booze & hik-’n-roll.

 

Ook een eetprobleem? Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearst.nl of twitter.com/eetproblemen.

 

Meer prangende culiproblemen ontrafeld >

 
 
Meer Drinks...
Drinks
5 Caipirinha's
voor bij de wedstrijd
Het nationale drankje van Brazilië op vijf verschillende manieren uitgevoerd.
Drinks
Wat drink jij tijdens de wedstrijd?
Oranje supporten doe je toch zeker met een appeltje van oranje!
Drinks
4 last minute tips voor verwende vaders
Jaja, niet schrikken, maar zondag is het dus vaderdag! Je vader wordt er vast heel blij van als je nog snel een van deze mooie flessen koopt.
Drinks
Beste bartender van Nederland
Herinner je Ivar de Lange nog? Hij mocht zich een jaar lang de beste bartender van Nederland noemen. Gisteravond gaf hij het stokje door aan Leroy Soumokil.
Drinks
Goudslokje
Voor wie het niet glimmend genoeg kan, heeft Johnnie Walker een puike whisky: Johnnie Walker Gold Label Reserve.
Drinks
recepten
10 lekkere dorstlessers
Grote dorst vraagt om drastische maatregelen. We hebben tien dorstlessers voor je; virgin én met een tic.
Drinks
6x
Oranje booze voor Koningsdag
Zes verschillende hartversterkers in het oranje van het koningshuis. Om te vieren. Of je misère mee te verdrinken.
Drinks
Houston we have a poster
Heineken vroeg meer dan 40 legendarische figuren uit de sport, entertainment en kunst een poster te maken ter ondersteuning van de non-profit organisatie ‘Reporters Without Borders’. Bekijk een selectie van de toffe ontwerpen!