Waarom krijgen mensen de hik

Q&A: hik spik sprauw

15 oktober 2012

Waarom krijg je de hik als je te veel alcohol drinkt? @Chacha1975

De hik is het onwillekeurig samentrekking van het middenrif, gevolgd door het sluiten van de strottenklep. Dat sluiten zorgt voor het kenmerkende hikgeluid en de bijpassende naam, die in veel talen ongeveer hetzelfde is. Waarom we hikken is onduidelijk. Vermoedelijk is het een evolutionair restantje, nog van voor de tijd dat we aan land kropen. Je hebt er in ieder geval niks aan.

 

SEX, BOOZE & HIK-'N-ROLL

Alcohol wordt inderdaad vaak genoemd als oorzaak van een hikaanval. Helemaal duidelijk hoe dat zit, is het niet. Het kan dat alcohol de maag en de slokdarm prikkelt, of zenuwen in de keel en het middenrif. Ook kan alcohol brandend maagzuur veroorzaken dat op zijn beurt een zenuw die het middenrif bestuurt irriteert. De alcohol is overigens niet de enige boosdoener van je hikaanval na kroegbezoek. Het koolzuur in bier, de snelheid waarmee je het naar binnen giet en dat middennachtelijke broodje shoarma helpen ook mee.

 

Maar wat zou het, een hikaanval van een uurtje na een avond slempen? Bitch, please. Het record staat op 57 jaar. Dat valt niet meer te verhelpen met je adem inhouden of een paar slokjes water. Gelukkig beschrijft de medische literatuur bij dergelijke chronische hik positieve effecten van onder andere rectale massage en het hebben van een orgasme, niet noodzakelijkerwijs gerelateerd. Sex, booze & hik-’n-roll.

 

Ook een eetprobleem? Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearst.nl of twitter.com/eetproblemen.

 

Meer prangende culiproblemen ontrafeld >

 
 
Meer Drinks...
Drinks
5 bieren waar zelfs de grootste liefhebber 2x over nadenkt
Soms slaan brouwerijen een beetje door in hun creatieve proces. Bier met walvisballen, baardhaar of rioolwater? Je moet maar durven.
Drinks
Onze nieuwe favoriete wijnstudie
Rode wijn drinken blijkt niet slecht voor de lijn.
Drinks
Starbucks-klanten dienen de vreemste verzoeken in
Dat Starbucks zijn klanten serieus neemt, moge duidelijk zijn. Naar aanleiding van hun online ideeënbus wordt per 17 februari een shot kokosmelk toevoegd aan het standaard repertoire in Amerika. Maar wat vroegen de Starbucks-klanten nog meer?
Drinks
5 boeken
shakes, juices & smoothies
Zéker na al die dagen met veel eten en sloten wijn: juicen is het nieuwe smoothen, sap je. Vijf boeken boordevol recepten.
Drinks
Oud & Nieuw!
De 10 beste bubbels
ELLE Etens Cru gaat eruit met een knal en begint 2015 met een bubbelbad. Dat hoeft niet per se champagne te zijn, want er zijn nog veel meer geweldige mousserende wijnen om je haar mee te wassen. Kijk maar!
Drinks
Zo kies je de beste champagne
Tegen het einde van het jaar raken we helemaal van ons apropos. Welke champagne moeten we inslaan voor Oud en Nieuw? Gaan we voor kwaliteit of kwantiteit? Echte champi of gewoon iets wat bubbelt? Help! Geen reden voor paniek. Met deze tips kun je niet misgrijpen in de bubbelsectie.