Drinks http://www.elleeten.nl/var/ellenl/storage/images/eten/culinaire-kooktips/q-a-hik-spik-sprauw/1963725-1-eng-GB/Q-A-hik-spik-sprauw_crop620x450.jpg Q&A: hik spik sprauw
Waarom krijgen mensen de hik

Q&A: hik spik sprauw

15 oktober 2012

Waarom krijg je de hik als je te veel alcohol drinkt? @Chacha1975

De hik is het onwillekeurig samentrekking van het middenrif, gevolgd door het sluiten van de strottenklep. Dat sluiten zorgt voor het kenmerkende hikgeluid en de bijpassende naam, die in veel talen ongeveer hetzelfde is. Waarom we hikken is onduidelijk. Vermoedelijk is het een evolutionair restantje, nog van voor de tijd dat we aan land kropen. Je hebt er in ieder geval niks aan.

 

SEX, BOOZE & HIK-'N-ROLL

Alcohol wordt inderdaad vaak genoemd als oorzaak van een hikaanval. Helemaal duidelijk hoe dat zit, is het niet. Het kan dat alcohol de maag en de slokdarm prikkelt, of zenuwen in de keel en het middenrif. Ook kan alcohol brandend maagzuur veroorzaken dat op zijn beurt een zenuw die het middenrif bestuurt irriteert. De alcohol is overigens niet de enige boosdoener van je hikaanval na kroegbezoek. Het koolzuur in bier, de snelheid waarmee je het naar binnen giet en dat middennachtelijke broodje shoarma helpen ook mee.

 

Maar wat zou het, een hikaanval van een uurtje na een avond slempen? Bitch, please. Het record staat op 57 jaar. Dat valt niet meer te verhelpen met je adem inhouden of een paar slokjes water. Gelukkig beschrijft de medische literatuur bij dergelijke chronische hik positieve effecten van onder andere rectale massage en het hebben van een orgasme, niet noodzakelijkerwijs gerelateerd. Sex, booze & hik-’n-roll.

 

Ook een eetprobleem? Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearst.nl of twitter.com/eetproblemen.

 

Meer prangende culiproblemen ontrafeld >

 
 
Meer Drinks...
Drinks
Ice Ice baby
5x koude koffie
Voor die zwoele dagen waarop je zowel behoefte hebt aan caffeïne als iets verkoelends.
Drinks
Zo maak je een vullende smoothie
Een fruitsmoothie is heerlijk, maar amper een uur later horen we onze maag weer knorren. Door deze ingrediënten in de mix te gooien, blijf je langer verzadigd.
Drinks
Maak eens een mocktail
Virgin cocktails, mocktails, pregnatini's: namen genoeg voor alcoholvrije cocktails. Met vers fruit, in dit geval aardbeien, kun je ver komen. 
Drinks
Elke wijn zijn eigen glas
Aan de wijn vanavond? Denk eraan dat je de het juiste glas bij de juiste drank kiest. Dit heeft namelijk invloed op de smaak.
Drinks
Homemade lemonade! 3 recepten
In de VS geen barbecue of picknick zonder lemonade, oorspronkelijk een limonade gemaakt van citroensap, water en suiker, maar inmiddels in alle mogelijke smaken verkrijgbaar. Zelfgemaakt is natuurlijk het lekkerst, en dat doe je als volgt.
Drinks
Go grapefruit
3 gezonde smoothies
Van buiten een doodgewone citrusvrucht, van binnen een roze schoonheid. Wie niet valt voor zijn mooie looks, gaat wel overstag na het uitproberen van deze grapefruitrecepten.