Waarom krijgen mensen de hik

Q&A: hik spik sprauw

15 oktober 2012

Waarom krijg je de hik als je te veel alcohol drinkt? @Chacha1975

De hik is het onwillekeurig samentrekking van het middenrif, gevolgd door het sluiten van de strottenklep. Dat sluiten zorgt voor het kenmerkende hikgeluid en de bijpassende naam, die in veel talen ongeveer hetzelfde is. Waarom we hikken is onduidelijk. Vermoedelijk is het een evolutionair restantje, nog van voor de tijd dat we aan land kropen. Je hebt er in ieder geval niks aan.

 

SEX, BOOZE & HIK-'N-ROLL

Alcohol wordt inderdaad vaak genoemd als oorzaak van een hikaanval. Helemaal duidelijk hoe dat zit, is het niet. Het kan dat alcohol de maag en de slokdarm prikkelt, of zenuwen in de keel en het middenrif. Ook kan alcohol brandend maagzuur veroorzaken dat op zijn beurt een zenuw die het middenrif bestuurt irriteert. De alcohol is overigens niet de enige boosdoener van je hikaanval na kroegbezoek. Het koolzuur in bier, de snelheid waarmee je het naar binnen giet en dat middennachtelijke broodje shoarma helpen ook mee.

 

Maar wat zou het, een hikaanval van een uurtje na een avond slempen? Bitch, please. Het record staat op 57 jaar. Dat valt niet meer te verhelpen met je adem inhouden of een paar slokjes water. Gelukkig beschrijft de medische literatuur bij dergelijke chronische hik positieve effecten van onder andere rectale massage en het hebben van een orgasme, niet noodzakelijkerwijs gerelateerd. Sex, booze & hik-’n-roll.

 

Ook een eetprobleem? Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearst.nl of twitter.com/eetproblemen.

 

Meer prangende culiproblemen ontrafeld >

 
 
Meer Drinks...
Drinks
10x
Chocolademelk anders
De lekkerste chocomelk maak je zelf! Zo gepiept, en... je kunt er alle kanten mee op. Tien recepten voor dit hemelse drankje.
Drinks
Koffie voor échte koffieleuten
Bonenmalers, Chemex-afficionado’s, French-pressers en ouderwetsche filterkoffiezetters opgelet, United Coffee Roasters heeft nieuws voor jullie.
Drinks
7x wintercocktail
om mee in de stemming te komen
Met één van deze hartverwarmende wintercocktails in de hand, is ’t ineens niet meer zo koud en ben je binnen no time in de feeststemming.
Drinks
Bojo is back!
Oui, de Franse Nieuwe is er weer. Beaujolais Primeur arriveert traditiegetrouw de derde donderdag van november.
Drinks
12x
limo voor volwassenen
Les je dorst met louter natuurlijke frisdrank. We tippen er twaalf, die alleen al vanwege hun uiterlijk niet misstaan op bar of tafel.
Drinks
En de beste whisky van de wereld is…
Een Japanse! De Schotten kunnen wel janken.