Waarom krijgen mensen de hik

Q&A: hik spik sprauw

Waarom krijg je de hik als je te veel alcohol drinkt? @Chacha1975

De hik is het onwillekeurig samentrekking van het middenrif, gevolgd door het sluiten van de strottenklep. Dat sluiten zorgt voor het kenmerkende hikgeluid en de bijpassende naam, die in veel talen ongeveer hetzelfde is. Waarom we hikken is onduidelijk. Vermoedelijk is het een evolutionair restantje, nog van voor de tijd dat we aan land kropen. Je hebt er in ieder geval niks aan.

 

SEX, BOOZE & HIK-'N-ROLL

Alcohol wordt inderdaad vaak genoemd als oorzaak van een hikaanval. Helemaal duidelijk hoe dat zit, is het niet. Het kan dat alcohol de maag en de slokdarm prikkelt, of zenuwen in de keel en het middenrif. Ook kan alcohol brandend maagzuur veroorzaken dat op zijn beurt een zenuw die het middenrif bestuurt irriteert. De alcohol is overigens niet de enige boosdoener van je hikaanval na kroegbezoek. Het koolzuur in bier, de snelheid waarmee je het naar binnen giet en dat middennachtelijke broodje shoarma helpen ook mee.

 

Maar wat zou het, een hikaanval van een uurtje na een avond slempen? Bitch, please. Het record staat op 57 jaar. Dat valt niet meer te verhelpen met je adem inhouden of een paar slokjes water. Gelukkig beschrijft de medische literatuur bij dergelijke chronische hik positieve effecten van onder andere rectale massage en het hebben van een orgasme, niet noodzakelijkerwijs gerelateerd. Sex, booze & hik-’n-roll.

 

Ook een eetprobleem? Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearst.nl of twitter.com/eetproblemen.

 

Meer prangende culiproblemen ontrafeld >

 
 
Meer Drinks...
Drinks
Houston we have a poster
Heineken vroeg meer dan 40 legendarische figuren uit de sport, entertainment en kunst een poster te maken ter ondersteuning van de non-profit organisatie ‘Reporters Without Borders’. Bekijk een selectie van de toffe ontwerpen! 
Drinks
3x winnend bier @ World Beer Cup
Drie plakken wonnen we maar liefst tijdens de Olympische Spelen van het bierbrouwen, de World Beer Cup.
Drinks
Nieuw! Een Bobby's & Tonic
Bobby’s is Nederlandse gin naar recept van opa Jabobus Alfons.
Drinks
5 dingen die je niet wist over thee
Thee is, op water na, de meest genuttigde drank, een slordige drie miljard koppen wereldwijd. Drie miljard! Wedden dat jij ook deze andere theefeiten nog niet kende…
Drinks
Haig Club: David Beckhams single-grain whisky
Nee maar, wat zien we daar. David Beckham en Simon Fuller bundelen krachten met het Schotse House of Haig voor een single-grain Scotch Whisky.
Drinks
Geen houten kop met de champagnekist van Piet Hein Eek
Ontwerper Piet Hein Eek maakt voor de tweede keer een houten cadeaukist voor Ruinart.
Drinks
De koffiebonen van David Lynch
Of het werkelijk ‘Damn Good Coffee’ is zoals Special Agent Dale Cooper het graag heeft in Twin Peaks weten we niet, maar kopen kun je ze, de koffiebonen van David Lynch.
Drinks
Ja! Het is cocktailweer!
Wat ons betreft is het cocktailseizoen met het zonnige weer van vandaag officieel geopend. Maar hoe drinken we onze cocktails in 2014?