Waarom krijgen mensen de hik

Q&A: hik spik sprauw

Waarom krijg je de hik als je te veel alcohol drinkt? @Chacha1975

De hik is het onwillekeurig samentrekking van het middenrif, gevolgd door het sluiten van de strottenklep. Dat sluiten zorgt voor het kenmerkende hikgeluid en de bijpassende naam, die in veel talen ongeveer hetzelfde is. Waarom we hikken is onduidelijk. Vermoedelijk is het een evolutionair restantje, nog van voor de tijd dat we aan land kropen. Je hebt er in ieder geval niks aan.

 

SEX, BOOZE & HIK-'N-ROLL

Alcohol wordt inderdaad vaak genoemd als oorzaak van een hikaanval. Helemaal duidelijk hoe dat zit, is het niet. Het kan dat alcohol de maag en de slokdarm prikkelt, of zenuwen in de keel en het middenrif. Ook kan alcohol brandend maagzuur veroorzaken dat op zijn beurt een zenuw die het middenrif bestuurt irriteert. De alcohol is overigens niet de enige boosdoener van je hikaanval na kroegbezoek. Het koolzuur in bier, de snelheid waarmee je het naar binnen giet en dat middennachtelijke broodje shoarma helpen ook mee.

 

Maar wat zou het, een hikaanval van een uurtje na een avond slempen? Bitch, please. Het record staat op 57 jaar. Dat valt niet meer te verhelpen met je adem inhouden of een paar slokjes water. Gelukkig beschrijft de medische literatuur bij dergelijke chronische hik positieve effecten van onder andere rectale massage en het hebben van een orgasme, niet noodzakelijkerwijs gerelateerd. Sex, booze & hik-’n-roll.

 

Ook een eetprobleem? Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearst.nl of twitter.com/eetproblemen.

 

Meer prangende culiproblemen ontrafeld >

 
 
Meer Drinks...
Drinks
10 dingen die je niet wist over BOS Ice Tea
Het funky en biologische BOS Ice Tea uit Zuid-Afrika is sinds kort ook verkrijgbaar in Nederland. 10 dingen die jij vast en zeker nog niet wist over deze ijsthee.
Drinks
Cuvée Homer & Marge
Misschien wel de mooiste toevoeging aan het illustere rijtje celebrity-wijnen is die van The Simpsons. Of nou ja, niemand weet eigenlijk of er wel wijn in zit.
Drinks
Punchtime! 4 recepten
Vergeet prosecco en rosé, en schenk je gasten deze zomer eens wat anders in. Met cranberry, kruidnagel en kaneel maak je in een wip een perfecte punch. Cheers!
Drinks
Celebrity-wijnen
Een lekkere bel Game of Thrones
De moorden, lusten, listen en intriges van Game of Thrones laten zich in het bijzonder goed wegkijken met een glas Westeros Night's Watch in de hand!
Drinks
Wat drink jij tijdens de wedstrijd?
Oranje supporten doe je toch zeker met een appeltje van oranje!
Drinks
Beste bartender van Nederland
Herinner je Ivar de Lange nog? Hij mocht zich een jaar lang de beste bartender van Nederland noemen. Gisteravond gaf hij het stokje door aan Leroy Soumokil.
Drinks
Als je je Clicquot Clutch maar bij je hebt
Geen beter recept voor een fuif dan een clutch mét Veuve Clicquot brut erin.
Drinks
Goudslokje
Voor wie het niet glimmend genoeg kan, heeft Johnnie Walker een puike whisky: Johnnie Walker Gold Label Reserve.