Waarom krijgen mensen de hik

Q&A: hik spik sprauw

Waarom krijg je de hik als je te veel alcohol drinkt? @Chacha1975

De hik is het onwillekeurig samentrekking van het middenrif, gevolgd door het sluiten van de strottenklep. Dat sluiten zorgt voor het kenmerkende hikgeluid en de bijpassende naam, die in veel talen ongeveer hetzelfde is. Waarom we hikken is onduidelijk. Vermoedelijk is het een evolutionair restantje, nog van voor de tijd dat we aan land kropen. Je hebt er in ieder geval niks aan.

 

SEX, BOOZE & HIK-'N-ROLL

Alcohol wordt inderdaad vaak genoemd als oorzaak van een hikaanval. Helemaal duidelijk hoe dat zit, is het niet. Het kan dat alcohol de maag en de slokdarm prikkelt, of zenuwen in de keel en het middenrif. Ook kan alcohol brandend maagzuur veroorzaken dat op zijn beurt een zenuw die het middenrif bestuurt irriteert. De alcohol is overigens niet de enige boosdoener van je hikaanval na kroegbezoek. Het koolzuur in bier, de snelheid waarmee je het naar binnen giet en dat middennachtelijke broodje shoarma helpen ook mee.

 

Maar wat zou het, een hikaanval van een uurtje na een avond slempen? Bitch, please. Het record staat op 57 jaar. Dat valt niet meer te verhelpen met je adem inhouden of een paar slokjes water. Gelukkig beschrijft de medische literatuur bij dergelijke chronische hik positieve effecten van onder andere rectale massage en het hebben van een orgasme, niet noodzakelijkerwijs gerelateerd. Sex, booze & hik-’n-roll.

 

Ook een eetprobleem? Mail of tweet Meneer Wateetons op elle.eten@hearst.nl of twitter.com/eetproblemen.

 

Meer prangende culiproblemen ontrafeld >

 
 
Meer Drinks...
Drinks
Kenzo op tafel
8x Modisch tafelwater
Het Franse bronwatermerk Evian tapt al sinds 2008 tafelwater in limited edition modische flessen. Dit keer is Kenzo de (eervolle) klos. 
Drinks
Pisco Sour: wat is het en hoe maak je het?
De beroemdste sour (mixdrankje) ter wereld is de Pisco Sour. En dit is het recept!
Drinks
Cultbier in the making: Big Lebowski IPA
Hoewel je bij The Dude natuurlijk aan een White Russian denkt, is een Big Lebowski-bier op de een of andere manier ook heel logisch.
Drinks
Champagne!
Dom Pérignon ♥ Iris van Herpen
Iris van Herpen stak de vintage 2004 limited edition champagne van Dom Pérignon in een futuristisch nieuw pak.
Drinks
Brandmeester’s viert feest met extra ‘groene’ koffiemelange
Twintig jaar Brandmeester’s is alle reden voor een speciale nieuwe melange. Wel, dat is gelukt met de Floresta, een 100 procent regenwoudvriendelijke koffie.
Drinks
Theedrinken: doe de hussel
Doopten we eerst achteloos een zakje van de supermarkt in een pot heet water, nu schenken we exclusieve soorten en maken we onze eigen theemelanges. Supersimpel om zelf te maken en (nog) origineel ook. Theesommelier Kasia Vermaire legt uit hoe dat gaat.
Drinks
Chamomile Caretaker! Zo maak je een te gekke thee-cocktail
Nee, in Long Island Iced Tea zit geen thee. Wel cola. Maar hoe zit het dan met thee en cocktails? Bartender en cocktailwonder Tess Posthumus legt uit! En doet er natuurlijk een recept bij.
Drinks
Wereldse prik
Wist je dat er ook uit India mousserende wijn komt? De webshop Wereldbubbels verkoopt mousserende wijn van over de hele wereld, waaronder Sula Brut uit India.