Koffiedrinkers, opgelet!

Je dagelijkse kopjes brandstof geven een serieuze boost aan je algehele gezondheid.

gerelateerd
Elke wijn zijn eigen glas
Het verschil in de zoetheid van champagne
6x de meest gemaakte 'smoothiefouten'
Getty Images

Zet het koffiezetapparaat maar weer aan: mensen die meer koffie drinken leven langer, blijkt uit onderzoek van Harvard.

28 jaar onderzocht

De onderzoekers onderzochten 28 jaar lang meer dan 200.000 mensen. Ze ontdekten dat niet-rokende personen die dagelijks 3 tot 5 koppen (decaf) koffie dronken, 15 procent minder kans hadden om te sterven dan degenen die helemaal geen koffie dronken. Een mogelijke oorzaak? Een krachtige antioxidant genaamd chlorogeenzuur, die volop aanwezig is in koffie, zegt onderzoeksauteur Frank Hu.

Koffie is ontstekingsremmend

Deze antioxidant is waarschijnlijk ook de oorzaak van het verschil in het aantal doden door hartziekten en diabetes die de onderzoekers vonden tussen degenen die geen koffie dronken en degenen die 3 tot 5 koppen per dag dronken. Degenen die 3 tot 5 koppen per dag dronken hadden 19 procent minder kans om te overlijden aan hartziekten, en 24 procent minder kans om te overlijden aan diabetes dan degenen die geen koffie dronken. Beide ziekten ontstaan door ontstekingen, zegt Dr. Hu. Het chlorogeenzuur in koffie werkt ontstekingsremmend. 

Dit gezonde ontbijtje is nóg beter dan havermout >

Nog meer redenen om koffie te drinken

De onderzoekers ontdekten ook dat onder niet-rokers, degenen die 3 tot 5 koppen koffie dronken, 37 procent minder kans hadden om te overlijden aan een neurodegeneratieve ziekte zoals Parkinson, en 36 minder kans hadden op zelfdoding, vergeleken met niet-drinkers. De reden hiervoor? Waarschijnlijk cafeïne, zegt Dr. Hu. ’’Cafeïne stimuleert de productie van dopamine, en laat een tekort hieraan nou net het probleem van Parkinson zijn,’’ zegt hij. Het geeft waarschijnlijk ook zo’n boost aan de productie van neurotransmitters in je hersenen, wat hetzelfde effect als antidepressiva veroorzaakt, en je beschermt tegen zelfdoding.

Hoeveel koffie per dag?

Er is niet één richtlijn voor de hoeveelheid koffie die goed is voor jou, zegt Dr. Hu. Zijn advies: drink 3 tot 5 koppen koffie per dag, en voel aan waar jij je goed bij voelt. Per persoon verschilt het lichamelijke effect natuurlijk op koffie. Luister naar je lijf! 

7 foods die je beter niet als ontbijt kunt eten >

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO