Health mythbusters: Wel of geen glaasje rode wijn per dag?

Tijdens deze gezellige feestdagen horen lekker eten en alcohol erbij. Hoe zit dat eigenlijk met die rode wijn: gezond of niet? ELLE Etens health expert Sophia van Sorgen verklapt hoe het precies zit met dat ene rode wijntje per dag.

gerelateerd
Beste detox drankje (na een zware maaltijd)
Wat te doen bij een gebroken kurk?
Recept! Zelf grenadine maken
12 signalen dat je verslaafd bent aan koffie
Fotografie: Getty Images

Het is inderdaad een beetje verwarrend hoe het nou zit met dat dagelijkse glaasje rode wijn. Een van de bestanddelen die rode wijn zo 'gezond' maken is resveratrol. Het remt het verouderingsproces af en heeft een gunstige invloed op ouderdomsziekten als hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht.

Daarnaast zit in rode wijn de stof tannine; dit stofje is goed voor je weerstand zodat je beter tegen bacteriën, virussen, loopneuzen en griepjes bent beschermd. Ook worden ontstekingen verminderd en kan rode wijn je bloeddruk verlagen. Vooral de druivensoorten Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Merlot zouden deze positieve bijwerkingen hebben.

Zwaar getafeld en opgeblazen gevoel? Dit fruit helpt direct >

Dus… goed toch?
Ja, een glas rode wijn is goed voor je. Maar we hebben het hier wel echt over rode wijn. Maar... De voordelen van rode wijn hebben vooral baat als je gecontroleerd drinkt. Dus, echt één glas per dag en niet meer. Mocht je een halve fles rode wijn op een avond naar binnen gieten, dan is dat niet extra gezond of goed. Helaas.

De keerzijde
Bij te veel wijn drinken gaan alle voordelen juist de tegenovergestelde kant op en worden het nadelen. Om even enkele zaken op te noemen: het kan zorgen voor een te hoge bloeddruk, meer risico op bepaalde kankersoorten, verzwakte weerstand en hart- en leverproblemen. En dat is nog maar een kleine greep uit de vele risico’s. Wil je meer leuke weetjes en tips over rode wijn? Klik dan hier.

Heb je een leuke vraag over voeding en de werking ervan of wil je weten of iets echt is of een voedingsmythe? Stuur een mailtje naar actie@elleeten.nl o.v.v. ‘Sophia van Sorgen’ en wellicht beantwoordt Sophia je vraag in een volgende blog.
Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO