Bier na wijn geeft venijn! Feit of fabel?

We zijn er met z’n allen ingestonken.

gerelateerd
Dit is waarom je liever een drankje bestelt zónder citroenschijf
Zo maak je een vullende smoothie
Afvallen? Deze 3 drankjes zijn effectiever dan water met citroen
Op dit moment van de dag kun je beter géén koffie drinken
Getty Images

Ben je slecht in keuzes maken, of gewoon heel dorstig, en drink je graag bier én wijn op een avond? Eerst bier, dan wijn, werd altijd gezegd. Maar wij hebben nieuws voor je, dankzij onze collega’s van Women’s Health.

MIDDELEEUWSE RIJM
Je kent ze wel: ‘bier na wijn geeft venijn’ en ‘wijn na bier geeft plezier’. Lang werd gedacht dat deze uitspraken ook echt waar zijn. Niet dus. Ze schijnen niets meer dan Middeleeuwse rijm te zijn. Water was in die tijd te smerig om te drinken en daarom dronk iedereen vanaf z’n tweede jaar bier – dat zou gezellig zijn geweest... De elite moest juist absoluut niks hebben van bier en dronk alleen maar wijn.

Ook jij drinkt je wijn waarschijnlijk véél te koud >
 
STATUS
Maar wat dat met de rijmpjes te maken heeft? Wanneer je in de Middeleeuwen eerst bier dronk en daarna een wijndrinker werd, betekende dat dat je een upgrate had doorgemaakt. Je had dus meer status: erg plezierig. Maar wanneer je juist van de wijn overstapte naar bier, had je een flinke tree terug gedaan op de maatschappelijke ladder: venijn.

‘Bier na wijn geeft venijn’ en ‘wijn naar bier geeft plezier’ hebben dus helemaal niks te maken met dat je bier en wijn in een bepaalde volgorde zou moeten drinken. Hoera!

Dit zijn de goedkoopste steden om bier te drinken >
 

Wekelijks ELLE ETEN's LUNCHBOX ONTVANGEN?
GO